Ingezonden door: Jasper
14-08-2014

AED's in Lunetten

Een AED (Automatische Externe Defibrillator) kan in er in bepaalde gevallen (wanneer mensen een hartstilstand of hartfebrillatie krijgen) voor zorgen dat de overlevingskans behoorlijk toeneemt. Als de situatie dat mogelijk of nodig maakt krijgen zij bij hartproblemen door het apparaat een stroomtoot toegediend. Gelukkig krijgen steeds meer mensen training in het gebruik van zo'n apparaat.
Echter, waar in Lunetten is een AED beschikbaar? Ik weet dat de supermarkten in het WC er één hebben, maar wat te doen in de avond of het weekend? Bestaat er een overzicht van plaatsen in de wijk waar een AED voorhanden is?

Reageer op deze inzending
Op 15-08-2014 schreef PV:

Ik heb geen idee waar deze in Lunetten te vinden zijn. Ik denk echter dat dit bij 112 wel bekend is en dat zij iemand uit de buurt met een AED dan alarmeren. Tenslotte kan niet iedereen een AED bedienen.
Op 15-08-2014 schreef Hippo:

De kaart is incompleet, maar kan toch helpen: weblocatie (Utrecht Lunetten als zoekterm ingeven).
Op 16-08-2014 schreef Jasper:

Dank voor de reacties.

Bij wachten op 112 kan kostbare tijd verloren gaan als een reanimatie nodig is. Zonde, als er wel een AED in de buurt is. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die de AED kunnen bedienen (waaronder ik, BHV'er en EHBO). Maar dan moet je 'm wel weten te vinden.

De site met locaties is mij bekend, geeft hetzelfde kaartje als de Rode Kruis App, en is idd. verre van compleet. Op mijn werkadres hangen 4 AED's, niet vermeld op de kaart. Filialen AH ook niet. Jammer.
Op 16-08-2014 schreef Dolce :

Ik denk in veel gevallen dat een winkel een AED liever in zijn winkel houd dan deze aan een willigkeurige vreemde mee te geven voor een reanimatie een paar straten verder op. ook het dieve gilde zou daar dan misbruik van kunnen maken. Ik denk dat voor een winkel op het plein bij een reanimatie er wel 6 AED beschikbaar zouden zijn. maar 3 straten verder op dat dit een probleem zou kunnen zijn voordat een winkel of fit lunetten deze mee geeft. want je zaak laat je niet graag alleen en een AED ook niet.

Wel zaak is een ambulance te bellen, dan komt ook vaak de brandweer mee, politie, ambulance, en vaak is de politie erg snel te plaatsen en deze voertuigen hebben allemaal een AED aan boord, en opgeleide personen

Op 19-08-2014 schreef Arno:

Even een correctie: een AED werkt ALLEEN bij een fibrilerend hart. Bij een hartstilstand zal er ook geen schok worden toegediend. Alleen hartmassage en beademing bieden dan 'hulp'.
Op 21-08-2014 schreef Lunettenaar:

Je zou eigenlijk verwachten dat er op het station één te vinden is. (Vaak met code die 112 je kan geven.)

Misschien dat het gezondheidscentrum er ook één heeft.

De EHBO app van het Rode Kruis biedt de mogelijkheid naar AEDs en EHBO posten te zoeken.Het valt mij op dat ik er eigenlijk maar drie kan vinden op deze app en niet op de locaties waar ik ze had verwacht.

Ik zou er graag zelf één hebben, maar helaas zijn ze heel duur...