Ingezonden door: Frank
09-09-2014

Mussen in Lunetten?

hoi allemaal,

Onlangs las ik een artikel over pesticide gebruik, en daarin stond dat je tegenwoordig haast geen langpoot muggen of nachtvlinders meer ziet rond lantarenpalen. Het was me nooit opgevallen maar het klopt, rond de lamp voor mijn huis vliegt niets.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor mussen. Heeft iemand wel eens een mus gezien in Lunetten? Ik kan het me niet herinneren. Vroeger hadden wij een tiental mussen in de tuin. Nu had ik bedacht om een mussen nestkast te maken, maar als er uberhaupt geen mussen zijn heeft dat geen zin.

groeten, Frank

Reageer op deze inzending
Op 12-09-2014 schreef Zwartewouder:

Mussen,

Op het zwarte woud (misschien ligt het aan de naam). Zijn er zeker nachtvlinders, hooiwagens, gewone vlinders en dit jaar heel veel libelle. En ook mussen, al mogen het er altijd meer zijn. In onze tuin zit een mussen paar dat elke ochtend en avond onze tuin bezoek opzoek naar de broodkruimels van het ontbijtbord e.d. erg gezellig.

Naast mussen zit er ook elk jaar een koolmezen paar in onze nestkast en komen er merels, duiven, vinken, staartmezen en in de winter een roodborstje in onze tuin, kortom niks te klagen en gezellig.
Op 12-09-2014 schreef waddenbuurtbewoner:

Wij hebben het geluk om meerdere mussen in onze tuin te hebben naast andere vogelsoorten. En vanavond vloog er een vleermuis voor ons huis langs.
Op 12-09-2014 schreef Jacomine:

Op hoek Vogezen-PyreneeŽn is een muur helemaal begroeid met klimop en daar zit al jaren een enorme mussenkolonie in die ervoor zorgt dat het buurtje daar een 'mussenrijk' aanzien heeft. 's Winters komen ze in de tuinen in de buurt fourageren. 's Zomers ook trouwens.
Op 14-09-2014 schreef Frank:

leuk om te horen allemaal!

Deze week nog eens goed opgelet, ik zie echt alleen maar kauwtjes eksters en merels.

Ik zal proberen mijn tuin wat aantrekkelijker te maken voor kleine vogels. Wellicht durven enkelen de oversteek naar het Lunettens hooggebergte te maken :)
Op 14-09-2014 schreef Maurice:

Helaas, in mijn hoekje van Lunetten zijn de mussen al jaren verdwenen. Ik zie wel veel kool- en pimpelmezen, vinken, merels, eksters en gaaien. Ook bezoekt al vele jaren een zwartkop mijn tuin, en dit jaar zelfs een grote bonte specht, en halsbandparkieten, maar geen mussen.
Op 14-09-2014 schreef Claudia M.:

Huismussen heb ik ook nog niet kunnen ontdekken in Lunetten, wel komt er af en toe een heggenmus, soms twee.

Verder zit er hier een koolmezenfamilie die met goed gevolg een nest hebben grootgebracht in het vogelhuisje. Ook zit er een koppeltje pimpelmezen.

Twee tortelduiven zijn zo ongeveer vaste bewoners in mijn tuin. De bonte specht is in de tuin geweest, evenals Vlaamse gaaien en vinken.

Ook heb ik een poos een stel merels in de tuin gehad, maar de buurt is wat kat-rijker geworden de laatste tijd, dus die zijn op dit moment vertrokken. Jammer, dit zijn bijzonder leuke vogels.

Maar ja, bij krijgen ze lekkere pinda's, er hangt een bol en er is een pot met vogelvoer. Liefde van de vogeltjes gaat toch ook door de maag.

Verder denk ik aan mussen dakpannen. Huismussen leven graag in kolonies en wie weet krijgen ik op deze manier de huismus wel terug. Het is bekend, dat onze mooie geÔsoleerde huizen, niet veel nestgelegenheid biedt voor de huismus, terwijl ze zo graag juist onder dakpannen nestelen.
Op 15-09-2014 schreef Veld:

Uw vraag komt mij over als een retorische. …ťn van de redenen dat de (huis)mus verdwijnt is het betegelen (lees yuppengedrag) van de tuin. Weinig onderhoud wensen van uw tuin = minder vogels. Als u zo graag mussen in de tuin ontvangt moet u ze wel "willen" ontvangen. Ik wil niet als de oude dominee overkomen maar u lokt het wel uit.
Op 15-09-2014 schreef Frank:

ik had inderdaad ook al gelezen over musvriendelijke dakpannen. Hebben onze jaren-80 dakpannen een standaard formaat?

Ze waren wel vrij duur trouwens, 90 euro per stuk zag ik ergens staan. Een paar nestkasten of mussenpotten onder de dakgoot lijken me net zo effectief.
Op 16-09-2014 schreef Frank:

Beste Veld, u lijkt inderdaad een dominee. Zonder enige kennis van zaken weet u toch hoe te vertellen hoe de wereld in elkaar zit, in dit geval hoe mijn tuin er uit ziet.

Maar ter zake. Vroeger deed ik niets bijzonders aan mijn tuin en woonde er een hele familie mussen. Het was leuk om te zien hoe ze in de ochtend bij de vijver met meer dan 10 tegelijk een bad namen.

Nu heb ik werkelijk geen enkele kleine vogel in de tuin. Het verbaast me en ik wil graag weten hoe dat bij anderen is. Ik wil de beestjes best een handje helpen door extra beplanting of nestkastjes, maar dan moeten er wel vogels in de buurt zijn, anders worden deze nooit gebruikt.... vandaar mijn vraag :)
Op 16-09-2014 schreef dominee:

Het ontgaat mij ten enen male wat mijn beroep met het al dan niet betegelen van een tuin heeft te maken.
Ik kan alleen maar bedenken dat geachte schrijvers mijn beroep met een opgeven vinger en verwijten associŽren, maar dan zitten ze er toch mijlenver naast.
Op 20-09-2014 schreef Hippo:

Ik woon in Lunetten-zuid en hier zitten redelijk wat mussen. Ook genoeg te eten voor ze trouwens: ze lusten ook brood, gemengd vogelzaad (tarwe blieven ze niet, onder mijn voersilo groeit altijd een veldje tarwe van de korrels die ze weggooien), zaden van uitgebloeide planten en dergelijke. Alleen de jongen worden gevoerd met muggen en dergelijke, en die zijn er ook ruim voldoende in Lunetten.
Belangrijk is dat er schuilgelegenheden zijn: wat struikgewas (liefst stekelig), en een uitkijkplek (boom? schuurtje? zoiets).
Op 22-09-2014 schreef wilv3524:

Bij de achterbuurman bij ons vorige huis groeide ook de klimop huizenhoge, en daar waren ook mussen.
Bij ons nieuwe huis af en toe musjes gezien, maar de opgehangen mussenkast werd afgekeurd door mevrouw huismus nadat die aangeboden was door meneer huismus.
Verder heb ik ze gezien bij de salamanderpoel de Koppel.
Zie ook weblocatie .

Het ziet er dus naar uit dat als je mussen wilt hebben, je flink wat klimop moet laten groeien.

Voor iedereen die geinteresseerd is in vogels in Lunetten, zie weblocatie

... en volg mij op Twitter ;)
weblocatie
Op 23-09-2014 schreef Rob:

Heeft inderdaad ook met de jaren-80 dakpannen te maken.
Vroeger woonde ik in Tuindorp en daar hadden de huizen ouderwetse
dakpannen en dakgoten. De mussen konden vanuit de dakgoten onder
de dakpannen en daar zaten altijd nestjes en had je heel veel mussen.
Ik heb toen ook een tijd op zolder geslapen en dan hoorde je altijd
geritsel onder het dak.

"moderne" dakpannen dat zit allemaal potdicht en dan heb je geen of
weinig mussen.
Op 30-09-2014 schreef Jacomine:

Kom maar eens op een ochtend rond 8u bij de kruising PyreneeŽn-Vogezen luisteren naar het vrolijke kabaal en gekwek van heel veel mussen!
Op 02-10-2014 schreef Wimvd:

In 2008 startte vogelbescherming nl een actieplan voor de mus zie deze link: weblocatie
Op 01-11-2014 schreef Frank:

bedankt voor alle reacties, leuk om te horen allemaal.

En het is eindelijk gelukt! Er staat nu een vogelbadje in mijn tuin en ik strooi al een maand kruimels van het ontbijt buiten. Deze week zaten er plots 2 mussen bij de waterschaal, dat had ik nog niet eerder gezien.

@redactie, leuk ook dat er tegenwoordig foto'tjes bij de berichten staan :)
Op 01-11-2014 schreef webmaster:

Dat was om de nieuwe lay-out even te testen...  
Op 31-12-2014 schreef robedoes:

Wat de mussen betreft, in de zomer zaten er bij mij soms wel 10 tot 14 mussen, deze hadden een plekje gevonden in de heg tussen mij en mijn buren.En in de bomen in mijn tuin.
De tuin is gedeeltelijk betegeld,afgevallen bladeren gaan bij elkaar, een beetje los zand, hierin gaan ze "badderen'', schaal vers water en broodkruimels.Ook andere vogels komen hier op af, zoals de tortelduiven, een merels,koolmezen etc.
Als er een of meerdere mussen en andere vogels komen om te eten/drinken/schuilen is de tuin vogel vriendelijk,dit geldt ook voor kleine insecten en egels.
Een ieder een goed vogeljaar 2015 toegewenst