Ingezonden door: Ingenieur
26-11-2014

Laagfrequent geluid (bis)

(Oorspronkelijke datum: 18-09-2014)Hoort u in uw huis ook een zeer laag bromgeluid? Het is niet luid maar dreunt door het hele huis. Soms is het beter te horen dan andere keren en sommige mensen kunnen er moeilijker door slapen of slechter door concentreren.

U heeft dan waarschijnlijk overlast van laagfrequent geluid (LFG) uit de omgeving.
Uit onderzoek blijkt dat het geen verkeer is of werkzaamheden zijn. Uw actie is nodig om uit te zoeken wat het wel is en het te stoppen.

LFG is een opkomend probleem. Voordat de overheid in actie komt moeten er meer meldingen zijn. Vraag gezinsleden, huisgenoten en buurtbewoners of ze de lage bromtoon ook horen. Laat iedereen persoonlijk een melding maken bij:

- Gemeente Utrecht http://www.utrecht.nl
- GGD info@ggdru.nl
- Vereniging Leefmilieu http://www.leefmilieu.nl/node/add/klacht
- uw verhuurder als u huurt
- Inspectie Leefomgeving http://www.ilent.nl/contact/melden onder Overig

Lees meer op http://www.leefmilieu.nl/lfg en vraag Gemeente Utrecht voor oplossing.

Meer info >>Reageer op deze inzending
Op 18-09-2014 schreef Robb:

En wat voor iets zou dat geluid dan moeten veroorzaken in lunetten?
Op 18-09-2014 schreef Ingenieur:

- transformator van elektriciteitsnet of spoorwegen
- pomp van riolering, gemaal of waterwinning
- zendmast voor mobiele telefonie
Op 18-09-2014 schreef Frank:

Onze oude verwarmingsketel had zo'n doordringend laag geluid. Je hoorde het alleen maar 's nachts als het helemaal stil was in huis.Sinds onze nieuwe HR ketel heb ik er geen last meer van.

Op 19-09-2014 schreef Ingenieur:

Helaas is dit niet de verwarmingsketel. Die maakt een ander geluid en het geluid is door meerdere mensen al waargenomen, ook in andere straten.
Op 21-09-2014 schreef Claudia M.:

Ik hoor dit geluid ook en het sterkst op zolder; daar is het altijd. De windrichting heeft er mee te maken of ik het harder of zachter hoor. Met oosten of zuidenwind het hardst, noord en west het minst. Het is inderdaad een laag brommend geluid. Slapen op zolder is ook geen optie. Ik slaap in de achterslaapkamer en daar hoor ik het soms; ook hier heeft die windrichting er toch echt mee te maken en is het vooral bij oostenwind hoorbaar. Soms hoor ik ook een soort bonk; zon geluid wat je in je auto ook hoort als je over een naad (hobbel) in de weg rijdt. Ik meende dat het daarom wel van de snelwegen A27 en A12 kwam, maar als het geen verkeer is, wat dan wel. Ik woon niet vlakbij het spoor, er staat hier voor zover ik weet ook geen zendmast direct in de buurt en een transformatorhuis zou ik ook niet zo gauw weten te vinden, maar ik zal eens beter opletten.

Toen ik dit huis kocht, heb ik de (15 jaar oude) ketel direct laten vervangen; de nieuwe hoor ik alleen als de warmwaterkraan boven aanstaat en omdat ie direct naast de badkamer zit, dus dat is het niet. Veel erger is de gasmeter, die kraakt, bonkt en steunt als er gas afgenomen wordt. Daar wilde ik binnenkort eens actie op ondernemen, maar dan moet ik bij Stedin zijn; dacht ik
Op 21-09-2014 schreef Sjaak:

@Claudia M. wat jij hoort is de centrale afzuiger
Op 22-09-2014 schreef Frank:

klopt ja, de mechanische ventilatie van ons maakte irritant geluid. Ik heb hem al een half jaar uit staan. Gelukkig zijn de huizen in Lunetten gebouwd in een tijd dat ventilatie roosters normaal waren en je ramen kan openzetten. Tot nu toe heb ik nog geen schimmel in de badkamer :)
Op 22-09-2014 schreef wil:

Al meerdere keren is dit onderwerp op lunetten.nl ter sprake geweest; blij dat iemand er opnieuw aandacht voor heeft!
Voor de mensen die denken dat het apparaten binnenshuis zijn: een eenvoudige check is om eerst binnenshuis te luisteren, en daarna naar buiten te lopen en te horen of daar ook het geluid is en zo ja, of het daar luider is of niet.
En alvast voor de mensen die weer over tinnitus beginnen: Zelfde check doen.

Ja ik heb er al vanaf september 2006 last van. Helaas niet alleen in Lunetten, maar zelfde bromtoon ook als ik elders in Midden-Nederland slaap. Soms om gek van te worden.
Mogelijke oorzaak: de spoorwegrails; die geven veeeeeel geluid door van aankomende treinen.
Andere mogelijke oorzaak: Windturbines, die geven ook lfg af.

Er is al vele jaren een Duitse website over dit onderwerp, zal morgen kijken of ik em terug kan vinden. Hun laatste meldingen kwamen vooral uit Nederland.

Over het melden van lfg: Blij met dit initiatief van Ingenieur, maar is er niet ergens een coordinerend punt ipv 6 verschillende instanties?
Op 22-09-2014 schreef Claudia M.:

@Sjaak, welke centrale afzuiger? In huis? Nee, dat is m niet. Die gebruik ik bovendien alleen met douchen en koken. De bovenlichten staan eigenlijk altijd open en alle ventilatieroosters dus frisse lucht genoeg; daar hoeft die centrale afzuiger echt niet hele dag voor aan te staan. En als ie wel aanstaat is dat echt een heel ander geluid.
Op 22-09-2014 schreef henk:

ventilator schoon maken is eenvoudig zelf te doen. dan is dat geluid weg.
Op 23-09-2014 schreef Rob:

Voordat er weer gezwam komt over zendmasten van mobiele telefonie:
Die maken geen geluid. En het zendvermogen van die masten is niet
schadelijk voor je. Wat hooguit schadelijk voor je is, is je eigen telefoon
die je tegen je oor geklemd hebt en die veel meer veldsterkte maakt
dan een zendmast op afstand.
Pas op om dat er altijd bij te slepen want je maakt jezelf belachelijk.

Ik heb zelf ook wel eens gezocht naar een dergelijk geluid en inderdaad
was dit de mechanische afzuiging. Die staat in appartementgebouwen
meestal permanent aan en die hoor je op straat ook nog.
Ook het geluid van de snelwegen rondom de wijk vloeit over tot een
voortdurende dreun, die je niet meer als verkeer kunt herkennen. Maar
dat is minder hard dan die afzuiging.
Op 23-09-2014 schreef Frank:

@Claudia M, je hebt misschien een ander systeem dan wij, maar die van ons kan je alleen uitzetten door de stekker er uit te halen. Als ik hem met de schakelaar 'uit zet' dan blijft de ventilator op een laag toerental doordraaien.

Als je het zeker wil weten kan je ook even de hoofdschakelaar in je meterkast uitzetten. Dan is alles uitgeschakeld en weet je direct of het een apparaat in je huis is.
Op 24-09-2014 schreef Ingenieur:

Wat de oorzaak is is nog onbekend maar gaat gevonden worden. Mijn huis en dat huis van anderen in de buurt die het ook horen hebben geen (centrale) afzuiginstallatie.

Het is ook buiten te horen maar dat is onafhankelijk van de verkeersdrukte. Het is ook aanwezig om drie uur 's nachts als er geen verkeer op de snelweg is.

Sommige lage tonen zijn inderdaad van installaties in en om het huis maar waar het hier om gaat is van een andere orde. Overigens kan niet iedereen deze laagfrequente bromtoon horen maar is deze wel door opname apparatuur te signaleren.

Mocht u zelf niets horen, toon a.u.b. toch begrip voor mensen in Lunetten maar ook in andere delen van Utrecht en Houten die hierdoor slecht kunnen slapen en verwijs niet te snel naar ventilatie of verkeer.
Op 24-09-2014 schreef Frank:

@ingenieur, er is zeker begrip voor de situatie. We proberen gewoon de oorzaak te determineren. De beste aanpak is eerst de eenvoudige en voor de hand liggende oorzaken uit te sluiten voor te zoeken naar exotische onbekende bronnen.

"when you see hoof prints think horses, not zebra's" :)

Als de signalen meetbaar zijn lijkt het me een betrekkelijk eenvoudig probleem.

U kunt meetingen doen en de intensiteit noteren samen met de coordinaten van het meetpunt. Ik verwacht dat er een centrum is met een maximale intensiteit, welke afneemt naarmate je hier verder van verwijderd bent.

Afhankelijk van het soort bron zal het meetgebied enkele honderden vierkante meters tot enkele vierkante kilometers bedragen.

Als alles er op wijst dat de bron zijn geluid over een veel groter gebied verspreid lijkt het me meer een taak voor TNO oid.
Op 25-09-2014 schreef Sandra:

Ik woon in de buurt van de Aristo zalen. Zelf ' s nachts hoor ik het ventilatie - of luchtzuiveringssysteem tekeer gaan. Een irritant bromgeluid. Ik weet niet waarom zij het ' s nachts niet uitzetten. Ik zal binnenkort contact opnemen met Aristo. Een tijdje terug had ik geklaagd bij ProRail maar zij bleken er niets mee te maken.
Mijn huisgenoot heeft helemaal geen last van dit geluid.
Op 26-09-2014 schreef M. Hummel:

Dus ik ben niet gek!

Tot 23 augustus konden wij slecht slapen. Zelfs met oordoppen in hoorde ik het. Het begon bij ons na 23 uur en hield rond 6 uur op. Ik heb dit meerdere dagen gevolgd. Wij hebben er in totaal 3 - 4 weken last van gehad.

Ik woon aan het beatrixpark op vlieland en het gezoem kwam vanaf het westen. Dit was echter een pulserende lage toon.

Wonder boven wonder hebben we vanaf het weekend rond 23 aug. Geen last meer.

De afzuiging blijft wel vervelend, maar dat is een ander verhaal.
Op 05-10-2014 schreef Ingenieur:

Luister (rechtsboven) ook eens naar weblocatie Het is dus het zelfde probleem als weblocatie

Maak a.u.b. een melding bij de gemeente. Mijn melding was in eerste instantie abuis gesloten als verkeershinder. Na paar keer bellen kreeg ik de juiste persoon aan de lijn en heb ik meer informatie gegeven. Voor iedereen die last heeft dus graag uw melding bij de gemeente nabellen en doorvragen zodat de gemeente in actie kan komen.

Voor wie wil weten hoe het er uit ziet, kijk eens naar weblocatie en luister naar hier (twee keer zo hoog voor gewone luidsprekers) weblocatie en (met goede koptelefoon) weblocatie
Op 06-10-2014 schreef Sandra:

Aristo heeft beloofd om het systeem om 21:00 uit te zetten vanaf vandaag   Ben benieuwd of de oorzaak bij hen lag. Ik hoop het zo want dan ben ik er vanaf en kan ik heerlijk slapen.
Ik heb geluisterd op weblocatie en dat geluid komt mij erg bekend voor   Daar heb ik al bijna 2 jaar last van. Ik dacht echt dat het door pro rail werd veroorzaakt. Sinds 2 weken is het geluid erger geworden. Eerst deze nacht afwachten en dan contact opnemen met de gemeente als ik die bromtoon vannacht weer hoor. Mijn huisgenoot en mijn buurvrouw horen deze tonen niet.
Op 06-10-2014 schreef Ingenieur:

Goed dat je het doorgeeft. Ik zal vanavond en vannacht een paar opnames maken doen in en om mijn huis en morgen het resultaat delen.
Op 07-10-2014 schreef Ingenieur:

Is ook bekend hoe laat het weer aan is gezet? ik kon eindelijk weer eens normaal slapen, kon het geluid ook niet meten, maar nu hoor ik het weer overal. Wat zijn bevindingen van anderen?
Op 07-10-2014 schreef Sandra:

Zij zouden het systeem op de nachtstand zetten. Mocht dit niet werken dan zal men weer een monteur erbij roepen. Ik weet niet precies wat een nachtstand precies betekent. Ik ben vannacht niet wakker geweest dus ik weet niet hoe laat het weer aan gaat. Ik denk heel vroeg in de ochtend tot 22:00 uur. Vannacht ben ik in slaap gevallen met de tv aan dus ik heb niet zelf kunnen ervaren of het heeft gewerkt. Ik slaap liever met tv aan dan dat ik dat bromgeluid moet aanhoren.
Ik wacht de volgende nachten af en zal mijn tv uitzetten.
Op 18-10-2014 schreef Laurens:

En?
Op 22-10-2014 schreef Ingenieur:

De gemeente heeft gisteren in mijn huis metingen gedaan. Analyse is over anderhalve week af maar de outlook niet erg positief betreft LFG, wel eerlijk. Na analyse kijken ze verder. Meten bij zalencentrum had geen zin omdat het regende. Het zalencentrum is verder erg coperatief maar er ook een kans dat zij niet d bron zijn.

Na vier dagen ergens anders te hebben geslapen (en iets bij te zijn gekomen) en daarna weer twee dagen thuis te hebben geslapen moet ik nu onder ogen zien dat ik langere tijd *niet* in Lunetten kan slapen en dat valt best zwaar.

Het geluid is niet te maskeren met ruis of muziek, oordopjes of andere middelen. Slaapmedicatie van huisarts laat me wel makkelijker slapen maar ik word halverwege de nacht toch weer wakker en de dag daarna ben ik enorm suf (mag daarvan niet autorijden, apparaten bedienen of op buitenspelen...). Binnenkort laat ik mijn gehoor onderzoeken in het ziekenhuis. Het probleem met LFG is dat je beter gaat horen i.p.v. luide herrie waar je dover van wordt.

Gelukkig/helaas kan niet iedereen deze tonen horen maar voor mij zijn ze na 10 jaar wonen in Lunetten ineens nieuw. Ook als ik ze overdag niet waarneem (door maskering van muziek) zijn ze wel belastend voor mijn gehoororgaan.

Het ziet er naar uit dat dit helaas een lange afwikkeling gaat krijgen. Wordt de bron niet gevonden en aangepakt zullen uiteindelijk meer en meer mensen hier last van krijgen.

Ik ben overtuigd dat de oorzaak te vinden is, als dat met lage tonen zeer moeilijk. Het lijkt erop dat het hetzelfde probleem is als "Houten ligt wakker". Ik geloof niet in samenzweringen of dat elektromagnetische straling de oorzaak is (ik ben ingenieur ir./master in elektrotechniek). Laatste meting van afgelopen nacht om 04:00 's ochtends resulteerde in deze spectrumanalyse deze website

De pieken die ik vind zijn rond de:
- 8 Hz (onhoorbaar)
- 14 Hz
- 26 Hz
- 32 Hz
- 58 Hz
- 62 Hz
Als ik met audiosoftware deze tonen aanmaak en mix klinkt het hetzelfde als wat ik in mijn huis hoor en zoals de opnames zijn (zie eerdere links).

Heb zelfs het idee om er een prijsvraag van te maken want verhuizen kost ook geld. Maar goed, nu loop ik op de feiten vooruit.
Op 23-10-2014 schreef Ingenieur:

Woensdag 22 oktober was ik van 18.30 - 19.10 thuis en de hinder was verdwenen. Ik heb ook een meting gedaan, bij de frequenties 50 Hz, 58 Hz en 62 Hz was het signaal stukken minder.

Helaas was het toen ik later weer thuis was de overlast weer terug. Op 22.01 en 23.31 uur heb ik het ook kunnen meten. :( Dat was een flinke domper, maar nu weet we wel op welke frequentie te zoeken.

Omdat er bijna geen wind stond kon ik bij station Lunetten heel wat goede metingen doen maar ook mijn oor kon het me toen al vertellen: de installaties van Aristo stonden aan en zijn de oorzaak van de bromtoon die op bepaalde plaatsen ontstaat. Zelfs op straat en in het trappenhuis (met glas aan drie zijden omheen) tegenover het zalencentrum was het heel goed te horen n te meten.

Ik weet dat Aristo bezig is het probleem op te lossen en die ruimte hebben ze ook nodig, maar er zit waarschijnlijk een fout in hun systeem. Als zij in hun software zien dat de installatie 's nachts uit staat klopt dat niet met wat er gebeurd, want die staat 's nachts wl aan.

Met de gemeente heb ik dit overlegt en zij gaan binnenkort een meting uitvoeren, hier zal Aristo ook in betrokken worden. De gemeente zag het nu ook positiever dan voorheen. Zelf zal ik ook nog met Aristo spreken en als er iets te melden is dat hier doen. Ga a.u.b. *niet* zelf ook nog contact met Aristo of de gemeente zoeken, want dat gaat de oplossing om de hinder 's nachts n overdag te stoppen alleen maar vertragen. Bij dezen wil ik wel de tussenpersoon zijn via deze discussie hier. We zijn er nog niet maar dit is een grote sprong voorwaarts.

Het plaatje met de betreffende metingen bij mij thuis is hier te vinden deze website Later vandaag zal ik ook de andere metingen en analyses hier plaatsen.
Op 25-10-2014 schreef Ingenieur:

Na een gesprek met Aristo hebben ze vrijdag laten weten nogmaals door hun beheerpartij te laten onderzoeken waarom hun installatie 's nachts aan is terwijl dat niet de bedoeling is en ook niet zo in hun programmering staat.

Aansluitend op mijn bevinding van woensdag is voor de techneuten hier de spectrumanalyse deze website en vlak na die laatste meting in het glazen trappenhuis aan de Fivelingo tegenover het zalencentrum deze website

Het huidige doel om dit probleem op te lossen is tweeledig:
a) de installatie moet buiten hun kantooruren altijd uit zijn
b) als de installatie aan staat mag die geen bromtoon veroorzaken in woningen

Nogmaals ben ik op zoek naar meer mensen uit Lunetten die overdag of 's nachts een bromtoon ervaren. Dit is belangrijk om straks te kunnen nagaan of probleem echt is opgelost. Je kan via de redactie van lunetten.nl je emailadres doorgeven.
Op 26-10-2014 schreef Dre:

Zojuist bij thuiskomst vond ik een strookje in mijn brievenbus met een verwijzing naar deze discussie.
Nu wetend dat het onderzoek loopt wil ik hierbij evengoed melden dat LBK`s (lucht behandeling kasten)vaak de aanleiding zijn tot deze specifieke geluidsklachten.
Dit kan worden veroorzaakt daoor meerdere factoren zoals bijvoorbeeld verandering van filtersoort, type of merk, vervuiling van de LBK`s, vervuiling achterliggende kanalen, loslaten isolatiedelen kasten(secties), etc.
Dit alles en meer kan resulteren in een verstoorde luchtstroom van de ventilatoren in de kasten en/of kanalen.
Bovenstaand is meestal van toepassing op geluids veranderingen in bestaande installaties.
Voor nieuwe installaties kan dit ook een ontwerp of configuratie probleem zijn.

Ik ben zelf werkzaam al service engineer werktuigbouwkundig en heb beroepshalve met deze problematiek te maken.

ik hoop dat dit een bijdrage kan (heeft kunnen) leveren aan een oplossing.


Op 31-10-2014 schreef L:

Sinds ik op de Fivelingo woon heb ik hier ook last van! Dat is nu bijna een jaar (sinds december).
Op 31-10-2014 schreef Ingenieur:

Update van Aristo is dat ze gaan zorgen dat installatie 's nachts altijd uit is en overdag minder lawaai maakt. Er is nog geen datum vanaf wanneer dit zal zijn.
Op 01-11-2014 schreef Gerard:

Dit duurt nu wel erg lang!!! Ingenieur, slaap je nog steeds niet in je eigen huis? Ik hoor het ook in mijn huis en kan ook slecht slapen.   Ik ga het ook melden bij de gemeente. Lijkt me goed als anderen dit doen.

Hoe meer aandacht het vanuit de gemeente het krijgt, hoe sneller het opgelost. Dit is niet eerste keer dat aristo overlast maakt. Iedereen die last heeft, maak melding bij gemeente. Wie weet dat over paar maanden niet opnieuw raak is.
Op 03-11-2014 schreef Buurtbewoner:

Ik lees hier veel reacties over "aristo" en hun Luchtbehandelingsinstallatie. Ik heb zelf geen last van het geluid wat omschreven word.

Is er iemand ooit wel eens bij het dialysecentrum wat er naast Aristo zit gaan praten? Daar zijn ook geregeld in de nacht mensen aanwezig. Het is een soort ziekenhuis, daarom zal daar ook ongetwijfeld een Luchtbehandelingsinstallatie aanwezig zijn.
Op 11-11-2014 schreef Ingenieur:

Beste buurtbewoner, het is aangetoond dat het Aristo is en zij hebben het ook bevestigd. Hun installatie staat nu deel van de avond en deel van de nacht uit en dan is er ook geen hinder. Helaas als het aanstaat is er wel hinder en dat is van ongeveer 05:00 tot 21:00 op werkdagen. In sommige woningen is er meer hinder dan in andere. Hoorde dat er nog een onderdeel vervangen moet worden maar dat dat nog even gaat duren.
Op 20-11-2014 schreef Ingenieur:

Aristo heeft veel verschillende verteringen laten uitvoeren de afgelopen anderhalve week. Daardoor was de overlast een flinke tijd weg. Afgelopen nacht was een twijfelgeval. Om zeker te zijn dat de juiste oplossing is gevonden (en niet per ongelijk) de laatste wijziging het verkeerde effect heeft gehad vraag ik iedereen die er last van had tot en met komende woensdag bij te houden hoe het er met de hinder is. Dat kun je doorgeven aan een persoonlijk bericht of kort en bondig hier schrijven. Bijvoorbeeld ma-do OK, vr bromtoon, ... oid.
Op 28-11-2014 schreef Sandra:

Afgelopen dagen was het geluid stukken minder. Bedankt ingenieur en Aristo. Wel hoor ik nog een ander bromgeluid. Waar zou dat toch vandaan komen?
Op 28-11-2014 schreef Ingenieur:

Dank. Samenvatting: Aristo is opgelost op wekelijks nacht van maandag op dinsdag als de schoonmaker om 04.00 uur o.i.d. begint en systeem op volle toeren gaat.

Ander (nieuw) probleem is installatie van Zwarte Woud 2. Ik was daar afgelopen donderdag. Bleek dat andere buurtbewoners al hadden geklaagd en ze al onderhoudsmonteur hebben ingepland. Ik heb ze de geleerde lessen van Aristo meegegeven en ze houden me op de hoogte. Later meer informatie.

Vraag buurtbewoners wat ze momenteel ervaren en laat ze dat hier delen. Als er iemand een idee heeft om structureel aan preventie van geluidshinder door installaties op kantoorgebouwen te doen of om problemen die de kop opsteken snel te kunnen inventariseren hoor ik het graag. Vind dat deze website, BOL, flyeren en Facebook het goed doen maar het blijft lastig om de hele buurt te bereiken. Met name omdat niet iedereen het kan horen maar als je het hoort lijdt je er enorm onder.
Op 02-12-2014 schreef Ingenieur:

Update Zwarte Woud 2: beheerder heeft installaties minder vaak aan staan, onderhoud moet nog steeds plaatsvinden.

Update Aristo: nog onbekend waarom op dinsdagochtend overlast is, wordt nog onderzocht.

Via verschillende kanalen krijg ik updates van mensen (goede en slechte). Ik heb liever dat mensen die hier delen.
Op 03-12-2014 schreef robb:

ik woon op de filipijnen en ik hoor ook snachts bromgeluid. kan dus niet van aristo komen. Mensen daar ook last van?
Op 04-12-2014 schreef wil:

jazeker, woon vlakbij de stadsboerderij. aristo als oorzaak is niet onmogelijk, maar wel onwaarschijnlijk. laatste week (oostenwind) veel hinder.
last sinds sep 2006. wat is er toen veranderd? apparaat op de kinderboerderij? boeren aan de andere kant van de snelweg nieuw apparaat? nieuwe sms-mast? windmolens bij houten (lfg schijnt kilometers ver te kunnen dragen)? ik weet het niet....
Op 05-12-2014 schreef Ingenieur:

Er lijkt, ook in mijn metingen, nog een derde achterliggende bron te zijn. Pfff.

Dit is een spectrogram van meting van 02.10 uur op 5 december deze website Hier zie je een signaal op 36 Hz en later ook op 50 Hz.

Als ik frequentieanalyse doe van het begin deze website en het einde deze website zie je ook eerst alleen een piek op 36 Hz en later ook een op 50 Hz. Toevallig hoorde ik ook het inschakelen daarvan.

Dit zijn volgens mij *niet* de installaties van Aristo of Zwarte Woud 2. Die hebben een andere frequentie. Het kan ook het LFG zijn dat in Houten wordt gehoord als de wind de andere kant op staat.

Verder kwam ik ook achter twee zaken. Soms is het buiten te horen, dat verklaard dat het afhankelijk is van windkracht en windrichting.

Ten tweede had ik een meting gedaan in huis door constant op mijn raam druk uit te oefenen (voorzichtig tegenaan te leunen). Zonder en met is hier te zien deze website Dit betekent dat, wat ik ook hier vermoedde, de ramen in je huis het geluid doorgeven naar binnen en versterken.

Ik ga een test doen met speciale plakfolie om te kijken of dat een dempende werking en minder overlast gaat geven.

Dit weekend wil ik extra metingen doen, ook met meer opnameapparatuur en ik zoek nog ondernemende vrijwilligers die mee op jacht willen of die thuis een meting willen om te bevestigen dat het om hetzelfde geluid gaat. Laat me weten of je interesse hebt.
Op 06-12-2014 schreef Ingenieur:

Vandaag, zaterdag 6 dec begon deze die op 50 Hz zit om 11.30 uur. Nog meer mensen die deze nu horen?

Zie plaatje deze website en de gele horizontale lijn. Deze zou makkelijk te vinden moeten zijn en is zeker geen snelweg. Wie zoekt er mee?
Op 07-12-2014 schreef Sandra:

Wat een rotgeluid de afgelopen dagen. Ik hoor het nu dag en nacht.
Op 07-12-2014 schreef Ingenieur:

Na slapeloze nachten en wederom nachtelijk speurwerk afgelopen nacht tussen 02.00 en 03.00 bleek dat de huidige hinder op 45 Hz en 50 Hz zit en toch afkomstig is van kantoorgebouw Woudstede, Zwarte Woud 2.

Het rare is dat de GGD voor publieke gezondheid en veiligheid in dit pand is gehuisvest. deze website

Beheer van dit pand had in week 44 al meerdere klachten gekregen en gemeld dat onderhoud was ingepland. Tot op heden over het onderhoud nog niets gehoord.

Voor mensen die hier ook last van hebben, zoek een logeeradres buiten Lunetten op. Dat ga ik ook doen want anders gaat het je opbreken. Meld als je hinder hebt dit netjes doch dringend bij Woudstede, Zwarte Woud 2.
Op 10-12-2014 schreef Gerda:

Goed gedaan ingenieur en anderen!  
Op 15-12-2014 schreef Zwarte Woud bewoner:

Ik had deze discussie even niet in de gaten, maar ik als bewoner van het Zwarte Woud die last heeft van de geluidsoverlast van Woudstede (Zwarte Woud 2) heb ik wel contact gehad met buurtbewoners en actie ondernomen. Onderstaand (delen uit) het verslag dat ik net gisteren naar de buurtgenoten gestuurd heb.

>>>

Hallo buurtgenoten,

Het blijkt dat meer mensen last hebben van de constante zoemende toon die het gebouw sinds eind oktober maakt.
Jullie reacties en mijn eigen ergernis waren voldoende aanleiding om in actie te komen.

Ik heb dus contact opgenomen met Flexas, het bedrijf dat het gebouw beheert en de kantoorruimtes verhuurd.
Eerst telefonisch en later, ter herinnering, per mail heb ik Flexas op de hoogte gesteld van de geluidsoverlast die Woudstede veroorzaakt.
Mijn klacht zou doorgegeven worden aan de beheerder van het gebouw.

Omdat verdere reactie uitbleef en ik ook geen verandering bemerkte, ben ik gewoon een keer binnengelopen en bij de receptie naar iemand gevraagd die verantwoordelijk is voor het beheer van het gebouw. Diegene was meteen beschikbaar en daar heb ik dus even mee staan praten.
Natuurlijk hoorde hij zelf het geluid niet als hij buiten stond, maar vond hij het wel vervelend. Hij zou de klacht doorgeven aan de beheerder van het gebouw.
Hij opperde ook nog dat ik de klacht bij de gemeente kenbaar kon maken.

Jullie begrijpen wellicht dat ik weinig fiducie had in het effect van mijn gesprekje, maar wat scherts mijn verbazing toen inmiddels twee weken geleden ik in het weekend geen gezoem meer hoorde! Vervolgens bleek in de loop van de week dat ook 's avonds en 's nachts geen gezoem meer geproduceerd werd, Het gezoem beperkt zich op dit moment alleen tot 'werkdagtijden' dus vanaf ca. 7 uur 's ochtends tot 6 7 uur 's avonds. Daar valt redelijk mee te leven, denk ik. Wat wel jammer is dat een hinderlijk piepgeluid, waarschijnlijk veroorzaakt door zich openende kleppen van het systeem, wel weer volop terug is en op onregelmatige tijdstippen, maar wel vaak n 24 uur per dag optreedt. Het klinkt een beetje als een piepend krijtje op een schoolbord, maar dan veel harder en vaak een aantal keren kort achter elkaar. Ik weet niet of er meer mensen zijn die hier last van hebben, maar ik vind het erg storend.

Op dit moment vind ik de situatie over het geheel genomen redelijk te doen, ik hoop dus dat het voorlopig zo blijft. Ik hoor ook graag van jullie hoe jullie het ervaren en mocht er zich weer een verandering in de geluidsoverlast voordoen, laat het me dan weten. Mocht het weer erger worden, dan kunnen gezamenlijk actie ondernemen en wellicht bij toerbeurt onze klachten ter plekke aan de balie n per mail of telefoon kenbaar maken, maar als jullie de situatie nu wel te doen vinden, dan stel ik voor dat we het nu even laten rusten. Overigens hangt het erg af van de plek waar je woont of je last van het zoemende geluid hebt, de resonantie tussen de huizen zorgt ook voor versterking van het geluid, heb ik gemerkt.

<<<

Raar genoeg wordt noch door Flexas, noch door de lokale beheerder gerefereerd aan de inspanningen die de Ingenieur inmiddels ook al gedaan heeft...


Op 15-12-2014 schreef Ingenieur:

Ik heb gebeld met beheerder van Woudstede, Zwarte Woud 2. Hij was zelf ook niet op de hoogte of er werkzaamheden wel of niet waren uitgevoerd. Ik heb nu contactgegevens van de partij die er verantwoordelijk voor is om daar navraag te doen. De beheerder is na morgen vrij. Als je hem wil spreken, ga uiterlijk morgen langs. Daarna heb ik zijn telefoonnummer en mag ik hem bellen als dat nodig is. Zelf heb ik het idee dat de overlast minder luid is maar wel constanter, dag en nacht.
Op 17-12-2014 schreef Zwarte Woud bewoner:

Hallo Ingenieur, bedankt voor je reactie.
Met de overlast van Woudstede staat het er momenteel z voor (dus niet 24 uur per dag gezoem, wat er op duidt dat er iets aan- en uitgezet wordt):

"Het gezoem beperkt zich op dit moment alleen tot 'werkdagtijden' dus vanaf ca. 7 uur 's ochtends tot 6 7 uur 's avonds. Daar valt redelijk mee te leven, denk ik. Wat wel jammer is dat een hinderlijk piepgeluid, waarschijnlijk veroorzaakt door zich openende kleppen van het systeem, wel weer volop terug is en op onregelmatige tijdstippen, maar wel vaak n 24 uur per dag optreedt."
Op 28-12-2014 schreef Ingenieur:

Beste bewoners van Lunetten. Graag uw aandacht.

De overlast van Aristo is weg (58 Hz en 62 Hz), dank daarvoor. De overlast van Woudstede is, op piepen van kleppen na, ook weg (45 Hz en 50 Hz), ook dank daarvoor. De snelweg maakt ook een brom (uitgesmeerd van 35 Hz tot 40 Hz) maar daar is mee te leven want die is niet zo luid.

Toch bleven mensen nog steeds wat horen en overlast ervaren zoals slecht slapen en moeilijk kunnen concentreren, niet altijd maar wel vaak. Hierdoor is van een paar mensen hun gehoor overbelast geraakt. Ik ga de mijne over een week in het ziekenhuis laten onderzoeken. Ook buiten Lunetten hoor ik hinderlijk dingen die ik voorheen nooit hoorde, zoals een cv-ketels of afzuiginstallaties.

Om het tot op de bodem uit te zoeken heb ik een zeer gevoelige meetmicrofoon aangeschaft en die aangesloten op een computer. Deze maakt sinds 16 december 24 uur per dag metingen, elke van een uur lang. Daarbij wordt ook automatisch de temperatuur, windsnelheid en windrichting vermeld.

Uiteindelijk heb ik de overgebleven brom gevonden en weten te koppelen aan wanneer ik die wel en niet hoorde. Vanavond was het rond tien over negen rustig en dat is terug te vinden in deze analyse deze website (De tijd eronder is in duizend seconden, 0.6 is dus 600 seconden, tien minuten, over het uur.)

Voorbeelden van hoe het sprectrum er gemiddeld over een uur uit zien zijn deze website en deze website Hier is duidelijke te zien dat het om geluiden gaat van 11 Hz, 12 Hz, 13 Hz en 15 Hz. Deze komen afwisselend in verschillende combinaties voor, dus lijkt me een ingewikkelde installatie te zijn.

Ik heb nog een aantal meer van deze momenten gevonden. Soms is het langer uit, zoals bijna een dag, en soms maar heel kort. Omdat het in en uitschakelen zo plots gebeurd is het mechanisch van aard, en niet de snelweg.

Morgen ga ik dat allemaal aan de gemeente melden en volgens mij is dit ook d brom die in Houten te horen is. Deze brom is (zonder paniek te zaaien) een gevaar voor de volksgezondheid. Te lang hier last van hebben heeft een nog veel langere tijd nodig om er weer van te herstellen. Dit is zeker geen klimaatinstallatie van een kantoorpand maar iets geheel anders. Ik vermoed dat het een pomp van een gemaal, bouwput, waterwinning of gastransport is.

Als er mensen zijn die hier ook last van hebben, neem contact me op via deze website Dan kunnen we samen een klacht indienen bij de gemeente en als je wil kan ik ook mijn meetinstallatie een dag in jouw huis metingen laten doen.
Op 04-02-2015 schreef Ingenieur:

Laatste nacht en deze nacht is het weer erg luid aanwezig. Zijn er meerdere mensen die last hebben van een bromtoon?
Op 08-02-2015 schreef Low Noise:

Ook ik heb een gigantische last van laagfrequent geluid..
Ik woon in een bouwput bij het dorp Vleuten (van Utr afgezien Links van het spoor!) Meestal begint het geluid tussen 22-0.00u mijn vraag is in hoever kan dit bv menselijk veroorzaakt worden? en wat kunnen andere bronnen zijn? Al vast dank voor uw reactie!
Op 27-06-2015 schreef Frank B:

ik neem dit geluid al geruime tijd waar, ik denk dat het begon al in 2013. Mijn vermoeden is dat het samenhangt met de uitbreiding van de spoorwegen hier in de buurt, sinds daar gewerkt wordt is de brom van tijd tot tijd aanwezig. Het laatste half jaar is de intentie toegenomen naar mijn idee en het begint me steeds meer tegen te staan. Het gaat inderdaad om iets mechanisch in de grond wat doortrilt in het huis. Ik neem buiten niks waar, vandaar.
Zijn er metingen gedaan door externe deskundigen? Zo ja is daar al iets van bekend?
Wordt dit probleem door de gemeente erkend of moet er gelobbyd gaan worden om ze aan te sporen om te onderzoeken waar de oorzaak zit?
Op 01-09-2015 schreef Toon:

Er is een landelijk meldpunt bromtoon informatie & advies van start gegaan. Zij zijn bereikbaar op deze website
Op 12-01-2016 schreef rafe:

Beste mensen--Als goed is heb ik oorzaak van geluid overlast gevonden.Om te bewijzen heb ik groep mensen nodig om samen met menager van een bedrijf waar brom geluid vandaan komt te praten --Ik heb zelf bij die bedrijf gezien instalatie die slaaploose nachten bezorgt
Op 17-01-2016 schreef Ingenieur:

Dat kan de installatie op het dak van Aristo zalencentrum bij het station zijn. In de afgelopen jaren hebben zij vaker overlast verzorgd. Bij heel koud weer kan ook de vorstbescherming zorgen dat installaties 's nachts aangaan en bij slechte afstelling overlast veroorzaken. Afgelopen week hebben ze er onderhoud aan gedaan. Is het nu weg? Anders kunnen het ook een van de kantoorpanden aan Zwarte Woud zijn. Meestal is melden bij faciliteitsbeheer (gewoon bij de balie) voldoende om monteur het te laten fiksen. Deel vooral hier je bevindingen en acties. Melden bij gemeente kan ook en moet onder LFG (laagfrequent geluid). Gemeente wil meldingen soms te makkelijk of per ongeluk afsluiten, dus dat moet je blijven nabellen.
Op 11-06-2016 schreef FW:

Zijn deze problemen nu opgelost of is er nog steeds hinder? Ik ben benieuwd.
Op 27-06-2016 schreef Ingenieur:

De overlast van Aristo was na een aantal reparaties verholpen. Een hele tijd later was er nog eens overlast toen ze wer bezig waren met onderhoud en ook dat is verholpen. De eerste persiode na de zomer in 2014 duurde helaas zo lang dat ik er tinnitus met een laagfrequente bromtoon aan over heb gehouden.