Ingezonden door: S.
11-10-2014

Geluidsoverlast Brennerbaan

Zijn wij de enige die de luide studenten feestjes tot diep in de nacht een beetje zat zijn?

Er wonen veel studenten in de flat tussen 'terschelling' en de brennerbaan. Veel van hun hebben een balkon. Ze zitten hier regelmatig nog tot diep in de nacht luidkeels te praten/zingen/schreeuwen of andere dronken herrie te maken.

Ik heb niks tegen studenten, maar als ze na 12uur nog zoveel herrie maken mogen ze van mij op*********. Het is nu 2 uur snachts, ik zit niet eens aan die kant van mijn woning, en ik hoor ze ng keihard schreeuwen.

Nogmaals, zijn wij de enige die dit godsgruwelijk irritant vinden? En zo nee, wat is hier al mee gedaan, want ik draag graag een steentje bij aan de oplossing.

Reageer op deze inzending
Op 11-10-2014 schreef Terschellingbewoner:

hallo.
ik woon ook in dat gebouw waar die studenten wonen en ik wordt er ook gek van het zijn studenten die komen en gaan het gebouw is van de mitros maar de balkon woningen worden verhuurd door SSH heb ik begrepen mitros heeft een tijdje geleden gemeld dat ze geen huisfeesten meer mochten houden en dat doen ze toch elke weer. de huismeester heeft mij verteld zoveel mogelijk poltie te bellen als je last heb van de bewoners aan de terschelling
Op 12-10-2014 schreef Zevenwoudenbewoners:

Wat wij voorop willen stellen dat we helemaal geen bezwaar hebben tegen studenten als buren. Het geeft wat ons betreft zelfs een prettige levendige meerwaarde.
Wel herkennen we de regelmatige overlast van, tot diep in de nacht, buiten pratende/schreeuwende/lachende/zingende studenten op de hoekbalkons. De studenten lijken zich niet te realiseren dat hun herrie omwonenden van hun nachtrust berooft. Uiteindelijk gergerd je bed uitgaan en buiten verzoeken om stilte helpt helaas niet, weten we uit ervaring.
Op 12-10-2014 schreef Jacomine:

Hebben jullie de studenten erop aangesproken? Het is heel goed mogelijk dat ze zich niet bewust zijn van de herrie die ze maken. Misschien is het op een vriendelijke manier op te lossen.
Op 12-10-2014 schreef terschellingbewoner:

hallo

ik weet uit ervaring dat hun erop aanspreken niet helpt ze lachen je gewoon uit of ze zeggen dat je maar ergens moet gaan wonen want dit is een studentencomplex. sommige zijn heel erg brutaal.

Op 13-10-2014 schreef ex-Lunettenaar:

Door de ligging heeft de wijk altijd relatief veel studenten, maar door de explosieve groei van de Uithof loopt het de spuigaten uit. En de gemeente lijkt geen geld te willen uitgeven aan bouw van voldoende(!) studentenhuisvesting op de Uithof zelf. Dus alle goedkope woningen in de omgeving zijn vogelvrij als studentenkamers. Dat worden er de laatste jaren alsmaar meer en meer...en meer.

Mijn advies? Verhuis zodra het kan. Dat klinkt flauw, maar ik meen het. Ja, dat is de omgekeerde wereld. Maar uiteindelijk verkies je je nachtrust boven je principes. Ik heb er jren aan verspilt en het helpt toch niets. Alleen maar slaapgebrek.

Feestende studenten aanspreken, huisbazen aanspreken, samenspannen met andere (werkende) bewoners, gemeente aanspreken en uiteindelijk zelfs politie. Je gaat van het kastje naar de muur en het werd toch ieder jaar erger. De feestende studenten denken YOLO en na een tijd mag je de volgende lichting weer opvoeden...oh, daar is alwr een woning omgetoverd tot studentenhuis.

Het is een structureel probleem wat de gemeente oogluikend faciliteert.
Op 13-10-2014 schreef Bernadet:

Ik heb de politie afgelopen zomer een keer gebeld. Een feest is prima en dat mag ook best een keer laat, maar op een doordeweekse dag om half 4 's nachts ng schreeuwend op het balkon rondhangen vind ik minder.
Als ik er weer last van heb bel ik opnieuw. Ben er na jaren overlast wel klaar mee.
Op 18-10-2014 schreef terschellingbewoner:

bernadet... ik geef je groot gelijk. woon er ook al wat jaartjes en ook veel last van niet alleen van de feesten maar van meerdere dingen. die feesten moesten maar is afgelopen zijn want ze nodigen ook teveel vrienden uit en als je dan bij hun klaagt geven ze ook altijd hun gasten de schuld... dus inderdaad gewoon politie bellen.
Op 23-10-2014 schreef Student Terschelling:

Beste buurtbewoners,

Jammer om deze berichten zo te lezen. Ik kan goed begrijpen dat geluidsoverlast erg vervelend is en ik verbaas me soms zelf ook over hoe hard geluiden 's nachts lekker over de Brennerbaan echon.

Alleen met een aantal reacties ben ik het toch zeker niet eens. Het is niet alsof er elke dag grote feesten gehouden worden, alsof het hier een grote teringbende met laveloze studenten is, zoals mensen het hier blijkbaar zien. In bijna alle huizen woont een mengeling van studenten en starters, waar af en toe eens een feestje of een borrel is.

Zo hebben wij in ons huis de regel dat we n keer per jaar een groot huisfeest geven, waar we ook netjes onze directe omwonenden van op de hoogte stellen. Deze hebben hier nog nooit een probleem van gemaakt en komen soms zelfs even een kijkje nemen, hartstikke leuk. Het is wel frapant dat de mensen die er het meest last van zouden moeten hebben, nooit bij ons komen klagen. Daarnaast, de spastische reactie om de politie om half 10 's avonds al te bellen als de tv iets te hard staat (ook gehoord van een ander huis) wekt natuurlijk net zo min sympathie op.

Plus, je woont in een stad. Net zoals ik doodziek ben van alle werkzaamheden midden in de nacht en vroeg in de ochtend. Tja, dan maar oordopjes in en je hebt nergens last van.


Op 28-10-2014 schreef Bernadet:

Beste student,

Ik heb niet gesproken over iedere dag, laveloos noch over teringbende. Af en toe een feest is echter een understatement. In de zomer worden er regelmatig! feesten gegeven. Ook door de week. Dat ik om die reden met oordoppen zou moeten slapen en dat jij blijkbaar verwacht dat ik me om half 4 uit mijn bed hijs, om me bij jullie te beklagen vind ik de omgekeerde wereld.
Zoals ik al zei, een feest is nooit een probleem. Ook niet als het wat later wordt. Ik ben mijn eigen tijd niet vergeten. Maar we wonen inderdaad in de stad. Dat betekent in mijn ogen niet dat de meerderheid maar zich maar moet neerleggen bij de overlast van een minderheid. Jouw verbazing over het geluid zou ook een reden kunnen zijn om datzelfde geluid te verminderen.
Dt houdt wonen in de stad namelijk in en dat noem ik, heel ouderwets, rekening houden met elkaar.
Tot slot noch een gratis tip. Als je weer een feest geeft informeer dan niet alleen je flatgenoten, maar ook de omwonenden. Dat wil nog wel eens helpen.

Feestelijke groet.
Op 29-10-2014 schreef Rania:

Beste student,

Juist het "je woont in een stad" is het argument om een beetje rekening met de buren te houden. Woon je op het platteland met de buren een halve kilometer verderop kun je lawaai maken zoals je wilt, maar juist omdat je in een stad woont is een beetje rekening houden met de buren niet iets raars om te doen. Afgelopen vrijdag was het weer raak. Tot 2 uur was het geluidsniveau echt te debiel voor woorden voor een woonwijk die niet enkel uit studenten bestaat. Ik heb geprobeerd er iets van te zeggen maar ik werd uitgejouwd alsof ik tegen die lui van de New Kids films sprak.
Op 03-05-2015 schreef R.:

En het is weer zo ver.

Het is drie uur snachts, ik ben mijn slaapkamer ontvlucht. Dit is geen kwestie van oordoppen meer, ik hoor ze ook aan de andere kant van mijn huis.

Dit klinkt gewoon zoals het is, een grote groep dronken asociale studenten die iedereen schaamteloos wakker schreeuwen... Het kan niet zo zijn dat ik de enige ben die dit hoort.