Ingezonden door: Vera Kools
03-11-2014

Hitte-eiland effect: wat vindt u?

Beste buurtbewoners van de Lunetten,

In veel Nederlandse steden is er sprake van het hitte-eiland effect. Dit is het verschijnsel dat het in het stedelijk gebied vaak warmer is dan in het platteland daaromheen. Ook in Utrecht is dit het geval. Dit heeft invloed op zowel de gezondheid als de klimaatsverandering.

In samenwerking met universiteit Delft zijn wij bezig met het maken van een plan om dit hitte-eiland tegen te gaan in de Lunetten. Bij het maken van dit plan houden wij graag rekening met andere punten die de wijk gaag verbeterd ziet. Hierbij hebben wij uw hulp en informatie nodig!

De vraag is dus: welke punten zou u graag verbeterd zien in de wijk? Hierbij kunt u denken aan het vergroten van de speelruimte voor kinderen, verminderen van overlast vanaf de snelwegen of het creeŽren van ontmoetingsplekken. Daarnaast zijn alle suggesties, vragen en opmerkingen van harte welkom.

Met vriendelijke groet,

Tyler, Alisa en Vera

6vwo
Goois Lyceum, Bussum

Reageer op deze inzending
Op 05-11-2014 schreef Frank:

"De vraag is dus: welke punten zou u graag verbeterd zien in de wijk?"

Hoe hebben de door u genoemde suggesties zoals meer speelplaatsen enige relatie met de inleiding van uw bericht over het 'hitte eiland effect'?

Met andere woorden, bent u bezig de mogelijk schadelijke effecten van temperatuurverschillen tussen stad en platteland te verminderen, of is het een wijk-leefbaarheidsonderzoek? Dat lijken me twee totaal verschillende onderwerpen.
Op 06-11-2014 schreef wil:

Er wordt al jaren geijverd om de fijnstof- en verkeerslawaai-overlast te verminderen. Als je even google-t, kom je ongetwijfeld eea tegen. Oa op laatlunetten.nl . Discussie is er over een oplossing die 'living wall' wordt genoemd, een andere oplossing is mogelijk het overkappen van de a12/a27 zoals recentelijk is gedaan bij de a2.
Overigens, w.b. de 'hitte': zodra je de stad uit en Lunetten in rijdt, zie je dat de temperatuur direct 1 a 2 graden daalt. Dus zitten we hier al een stuk 'koeler' dan mensen die aan de andere kant van de Waterlinieweg wonen.
Op 07-11-2014 schreef Alisa van Gent:

Beste Frank,

Uw reactie is een hele logische vraag.
Onze opdracht is om het hitte-eiland effect tegen te gaan. Wij willen dit zo aanpakken dat er zoveel mogelijk groepen baat bij hebben. Door ook elementen van de leefbaarheid van de wijk mee te nemen in ons onderzoek willen we de opdracht zo effectief mogelijk maken.
Als bijvoorbeeld blijkt dat er een vraag is naar speeltuinen dan zouden wij onderzoek kunnen verrichten naar een natuurlijke speelomgeving die tegelijkertijd een aangename invloed heeft op het fysische klimaat in de wijk.

Hopelijk geeft dit antwoord wat meer duidelijkheid over wat wij precies willen.
Mocht u nog een vraag hebben dan horen we dat graag!

Met vriendelijke groet,

Tyler, Vera en Alisa
6 VWO Goois Lyceum
Op 11-11-2014 schreef Buschauffeur:

Lijkt me een vrij normaal verschijnsel. In de vrije natuur zie je dat in landschappen waar bossen afgewisseld worden door rotsformaties. Boven de rotsen is het warmer dan boven het bos. So what?