Ingezonden door: Wil
17-12-2014

Meer snelwegherrie na asfaltering...?

Enkele weken geleden is eerst de middenbaan, en een weekend later de parallelbaan met A27-aansluitingen, van de A12 opnieuw geasfalteerd.
Verbeelden we het ons, of is er sinds die tijd echt meer herrie van de snelweg?

Reageer op deze inzending
Op 17-12-2014 schreef Utca030:

Ik denk dat dat eerder komt omdat de bomen kaal zijn, die houden soms fors veel verkeerslawaai tegen.  
Op 17-12-2014 schreef wil:

@Utca030 helaas is dat een sprookje; bomen en struiken houden vrijwel geen lawaai tegen. Integendeel, aangezien bomen uit massief hout bestaan, weerkaatsen ze geluid en versterken het daarmee...
Op 18-12-2014 schreef Hippo:

Het zou kunnen, maar we hebben ook veel zuidelijke winden, waardoor de snelweg altijd beter te horen is. Even afwachten hoe het is met andere windrichtingen.
Op 02-01-2015 schreef Andere Peter:

Wie denkt dat hout geluid versterkt heeft echt teveel aar de Flintstones gekeken. Die houten platenspeler en boxen zijn niet echt hoor.

Nonsens. Bladeren aan bomen dempen wel degelijk geluid.

Geluidszeurders horen vaak geluiden harder, juist door hun eigen preoccupatie ermee. Een beetje zoals een wondje in je mond veel groter lijkt dan het is als je er steeds mee gaat spelen met je tong. Zintuigen prikkelen en overdreven hersenen focussen op de prikkel. Dan hoor je het allemaal wel extra hard, ja. Geef een geluidszeurder een nieuwtje en hij hrt meteen al de overlasttoename.
Op 03-01-2015 schreef wil:

@AnderePeter mag het een onsje minder? Waar jij geen last van hebt, daar kan een ander best wel last van hebben. Voor jou niets om je druk over te maken....
Op 04-02-2015 schreef Ingenieur:

Het hangt van de frequentie af. Laagfrequent geluid geluid onder de 100 Hz) wordt niet door groen gedempt. Verder mee eens dat de toon wel wat begripvoller mag.

Sinds midden december heb ik een installatie met een meetmicrofoon die non-stop van elk uur een geluidsmeting maakt. Hierin is bromtoon van de snelweg duidelijk te zien maar ook die van andere bronnen. Sommige daarvan zijn van industrie of kantoorpanden en schakelen op de raarste tijden aan en uit. Soms is Lunetten extreem rustig en soms compleet vervuild met diverse bromtonen, met name op 32 Hz en 15 Hz.

Van lage bromtonen is het lastig op gehoor (en met normale meetapparatuur) te bepalen waar de vandaan komen. Het kan best wat anders zijn dan de snelweg.

Zie voor bromtoon en snel via Google Bromtoon_LFG_Nesselande.pdf

Als je last hebt, geef het door aan Stichting Laagfrequent geluid deze website en aan de gemeente. Dit onderwerp krijgt meer aandacht maar dat kan alleen als mensen die last hebben goede meldingen maken.