Ingezonden door: Freek
13-01-2015

Welke weggebruiker(s)?

Beste allemaal,

In Lunetten zijn erg veel geasfalteerde "paadjes". Deze "paadjes" zijn prima te doen als voetganger, maar regelmatig wordt ik van mijn sokken gereden door een fietser die van mening is dat het ook een fietspad is.

Ik geef toe: regelmatig fiets ik ook over zo'n paadje, maar indien nodig stap ik altijd af als ik een voetganger tegenkom.

Een goed voorbeeld is het "paadje" tussen de Simplonbaan, Vogezen, St. Gotthard, Goeree en Furkabaan. Met name voor en na schooltijden wordt hier erg veel gefietst.

Zie ook de link voor een Google Maps.

Gr. Freek

Meer info >>Reageer op deze inzending
Op 13-01-2015 schreef Zwarte Woud bewoner:

Ook ik maak veel gebruik van deze geasfalteerde paadjes die inderdaad meestal als voetpad bedoeld zijn. Enig aangepast gedrag van fietsers op deze paadjes zou dan welkom zijn. Ik zondig zelf ook wel eens en ik snap ook de voorkeur voor de kortste route, maar enig bewustzijn en een vorm van beleefdheid mag je wel verwachten. Voetgangers, waaronder kinderen, ouderen en hondenbezitters met een chagrijnig gezicht van hun sokken rijden is dan uit den boze.
Op 13-01-2015 schreef Fam. Hendriks:

Wat is het nou officieel dan? Een voetpad? Fietspad? Mag je er nou fietsen ja of nee?
Op 13-01-2015 schreef Zwarte Woud bewoner:

Nee, op voetpaden mag je niet fietsen.
Op 13-01-2015 schreef Hans G.:

Bijzonder. Ik en mijn dochter werden vanochtend nog "van de weg gedrukt" door een fietsende moeder op het voetpad dat ten noorden van de Spits loopt (langs het water). We werden de modder in gedrukt omdat deze moeder daar moest fietsen. Goed om te lezen dat meer mensen dit is opgevallen!
Op 16-01-2015 schreef Hugo:

Eigenlijk hadden die paadjes dus niet geasfalteerd moeten worden? Ik kan me wel voorstellen dat het prettiger is voor rolstoelers.

Als ik me goeder herinner mag je als voetganger gebruik maken van het fietspad, als er geen voetpad voorhanden is; en geld dit ook andersom...

Hugo
Op 18-01-2015 schreef Pluisje:

Het betreft hier echt voetpaden, zoals aangegeven met de bekende ronde blauwe borden. Daar hebben fietsers echt niets te zoeken. We hebben veel goede fietspaden (hier en daar mag er nog ene verbetert worden) het is mijns inziens dus echt niet noodzakelijk om van die wandelpaadjes gebruik te maken. Het mag ook niet. Laten we deze paden dus ook vooral toegankelijk houden voor mensen met kinderwagens rollators of scootmobielen die gewoon even een ommetje willen maken. Die kun je toch ook niet de berm in duwen omdat er zo nodig iemand met de fiets langs moet..
Op 19-01-2015 schreef Luuk:

Herkenbaar al stoort het me niet echt.
De meeste fietsers gedragen zich netjes als gast op de voetpaden. Iedereen die daar fietst weer eigenlijk ookwel dat het niet mag.
Zondig zelf ook wel eens een klein stukje.
Kost 45 euro + adm. kosten als ze je bekeuren.

Stoor me soms meer aan de hordes scholieren die met zijn vieren of vijven naast elkaar voetpad breed lopen en niet voor zich kijken. (van het station naar de schuilplaats)

Of die auto van ouders die bij het kinderdagverblijf te lui zijn om een paar meter extra te lopen en de auto maar op de stoep te parkeren. Ookal moeten dan ouders met kinderwagens de straat op om erlangs te komen.

Op 19-01-2015 schreef Hans G.:

Ik ben benieuwd waar @Hugo verkeersles heeft gehad? Als er geen fietspad is dat je dan op het voetpad mag fietsen is complete onzin.

Zojuist weer bijna van m'n sokken gereden op het voetpad wat begint bij de Simplonbaan. Ik vertelde de moeder in kwestie "dit is een voetpad mevrouw" en haar reactie was licht ge´rriteerd maar doch luid (bijna schreeuwend) roepend dat "er nergens een bordje staat dat het een voetpad is".

Hoewel het pad een T-stuk vormt van het voetpad (wat parallel loopt met de Simplonbaan & fietspad) is er verder geen signalering oid. En volgens mij (zover ik het weet) is er nergens een voetgangersbord bij deze paadjes?

Ik geef de mevrouw in kwestie geen gelijk. Ze had ook gewoon naar de Taunus of PyreneeŰn kunnen fietsen, geen gevaar, geen probleem.

Wat ik me dan nog alleen nog afvraag: hebben we hier nou te maken met onwetendheid of asociaal gedrag?
Op 31-01-2015 schreef Egelantier:

Ik zal het nog sterker vertellen. Regelmatig wordt ik als voetganger van de weg gedrukt onder luid gebel. Niet een gewone weg, nee een woonerfgebied. Ik moet maar op de stoep lopen, zeggen ze dan.
Ik blijf netjes, maar af en toe krijg ik neigingen om bepaalde types fietsers (vooral veel moeders/vaders met kinderen) asociaal tegemoet te treden. Wie denken ze wel dat ze zijn?!