Ingezonden door: Amelisweerd wandelaar
13-01-2015

Spoorwegovergang Mereveldseweg

Aan de reacties te horen niet alleen tot mijn verbazing, maar tot die van meerdere gebruikers van de wandel- en fietsroute via de 'oude' route over de Mereveldseweg, is daar de aparte spoorwegovergang voor fietsers en voetgangers en het bijbehorende pad eind december ineens in z'n geheel opgedoekt.
Dat levert nu de gevaarlijke situatie op van voetgangers, fietsers en auto's op een druk bereden stukje van de Mereveldseweg. Voor voetgangers die het goed willen doen extra gevaarlijk, want als zij zoals het hoort tegen het verkeer in aan de linkerkant van de weg lopen, is er op de spoorwegovergang geen slagboom die ze tegenhoudt. Het mag bekend zijn dat op andere plekken in het land zelfde situaties tot meerdere dodelijke ongelukken hebben geleid. Verder is de belijning in dusdanig slechte staat dat het opstellen van verkeer vóór de spoorbomen een hoog wild-west gehalte heeft.
Het verbaast me dan ook zeer dat de, hoewel vanwege de werkzaamheden tijdelijke, situatie niet gewoon in stand gehouden is, er zijn tenslotte veel voetgangers en fietsers voor wie de route door de nieuwe tunnel (Maarschalkerweerdpad) een omweg is, als je bijvoorbeeld naar Amelisweerd of Bunnik wilt.
Ook de hoge maximumsnelheid van 60 km/u op de Mereveldseweg draagt niet bij aan de veiligheid van de zwakkere verkeersdeelnemers op dit traject.


Reageer op deze inzending
Op 13-01-2015 schreef Fam. Hendriks:

Ik fiets hier elke dag, ik ervaar geen gevaarlijke situatie(s). Gewoon een kwestie van rekening met elkaar houden, wat vanzelf gebeurt. Dus wat is nu precies het probleem?
Op 14-01-2015 schreef mirjan1983:

Ik begrijp de bovenstaande reactie wel. Vooral in het donker voel ik me ook onveilig op dat stuk. En ik begrijp dus ook niet waarom het fietspad weg is gehaald.
Ik denk dat het daar ook vooral onveilig is doordat het een bocht is, er veel modder aan de weg ligt en omdat er allemaal auto's, woonwagen en rommel aan de weg ligt. Het geeft een onveilig gevoel. Misschien even een uitleg hieronder van de gemeente over waarom en wat de plannen zijn?
Op 14-01-2015 schreef zwarte wouder:

TIP:

langs het nieuwe fietspad ligt een wandelpad!
Op 14-01-2015 schreef waddenbuurtbewoner:

Volgens mij was het een tijdelijk fietspad ivm bouwverkeer voor de spoorverbreding en is nu weer alles in oorspronkelijke staat gebracht.
Op 18-01-2015 schreef Ron van der Rijst:

Hoog tijd voor de gemeente Utrecht om voor dit soort "verbeteringen" een klankbordgroep op te richten. Bestaat er eigenlijk zoiets in Lunetten ?
Zo heb ik er bij de gemeente al een paar keer op aangedrongen om het jaagpad langs de Krommerijn op te knappen. Daarbij heb ik aangegeven dat de pr voor Utrecht niet alleen door de tourstart wordt verbeterd, maar ook door deze wandelroute (naar MOA) te verbeteren. Per jaar ervaren tienduizenden wandelaars dat een bui al voor een modderpad zorgt. Een schande !
Via het digitale loket wordt hierop niet inhoudelijk gereageerd, beloftes van betere communicatie ten spijt.
Op 18-01-2015 schreef Buschauffeur:

@Ron: ik denk dat je daarvoor beter naar de gemeente Bunnik kunt gaan. Vanaf het viaduct met de A27 ligt de Kromme Rijn -en dus ook het jaagpad- binnen die gemeente.
Op 19-01-2015 schreef Menno:

Het asfalt van de Mereveldseweg ligt er inderdaad niet zo best bij. Natuurlijk niet zo vreemd, gezien alle vrachtauto’s die daar de afgelopen jaren hebben gereden. Maar zolang het bouwverkeer voor de spoorverbreding nog niet helemaal weg is, moet men maar even wachten met herstel van het wegdek. Overigens bestaat er een prima meldpunt van de Fietsersbond: deze website Via dit meldpunt wordt ook de betreffende wegbeheerder ingelicht en je kan zelf bij andere mensen jouw meldpunt onder de aandacht brengen.

Wat betreft het jaagpad mag ik toch hopen dat de nette-straatjes-planners geen actie ondernemen. Voor je het weet is het een afzichtelijk asfaltpad. Een jaagpad over de kleigrond langs de Kromme Rijn wordt in een regenachtige periode nou eenmaal lekker modderig en nat. Heb je hier geen zin in, dan biedt Amelisweerd voldoende alternatieve droge paden.
Op 20-01-2015 schreef Marijke:

Mij kan het pad ook niet modderig genoeg zijn. Lekker in de blubber lopen met mijn regenlaarzen. Waar kan dat nog !
Op 22-01-2015 schreef Ruud Kamp:

@Ron en Buschauffeur: Vanaf de A27 ligt het jaagpad de eerste 400meter in de gemeente Bunnik. Daarna in de gemeente Utrecht tot ongeveer de boerderij. Daarna in Bunnik. Echter het is niet zozeer van belang in welke gemeente dit ligt, maar meer over wie de eigenaar/beheerder is.