Ingezonden door: Frank
16-05-2016

Lunetten paddestoel kan mooier!

Hoi allemaal,

Als je Lunetten binnen rijdt zie je een grote paddestoel. Hij is vies en ook een beetje saai. Dat past niet bij Lunetten. Kijk maar eens naar hoe mensen hun kozijnen schilderen. Geen wijk in Utrecht waar zoveel kleur te zien is!

Kunnen we daar niet wat aan veranderen? Kijk maar eens wat je allemaal met een olifant kan doen :)

ben benieuwd wat jullie er van vinden!

Frank

Meer info >>Reageer op deze inzending
Op 24-05-2016 schreef Ihsan:

Wat een leuk idee! De paddenstoel is ooit gemaakt naar het winnend ontwerp van een prijsvraag voor kinderen uit de wijk. Misschien kan de gemeente opnieuw een prijsvraag uitschrijven (met toestemming van Rob Birza?). Een alternatief zou zijn om kinderen van de basisscholen in Lunetten bijvoorbeeld fantasiewezens te laten tekenen, die dan door een kunstenaar als een collage op de paddestoel geschilderd kunnen worden.
Op 26-05-2016 schreef Andere kant:

De beschimmelde Paddestoel kan ook weg. En ding staat voor mij vast: laat het geen kinderknutsel worden. Leerkrachten en klasse-ouders krijgen altijd tranen in hun ogen van dergelijke 'kindvrolijke' initiatieven. Maar de ervaring leert, dat dergelijke uitingen na enkele jaren eruit ziet als een mislukt verjaardagsknutseltje voor oma.

Ik roep in dit kader ook het tegelwerk onder de aandacht, bij enkele fiets-/wandeltunnels in Lunetten.

O ja: dat bord van bouwspeeltuin Fort Luna, aan de rondweg, moet ook platgezaagd. Valt onder dezelfde creatieve categorie en ziet er ook niet meer uit.
Op 26-05-2016 schreef Ineke:

Ik zou het fijn vinden als hij regelmatig wordt schoongemaakt. Dan ziet hij eruit zoals de kunstenaar het bedoeld heeft. Schoon vind ik het een mooi beeld.
Op 27-05-2016 schreef Frank:

leuk om te zien dat 100% van de reageerders het een goed idee vindt  

Iemand enig idee hoe je zo'n project aanpakt?
Op 30-05-2016 schreef waddenbuurtbewoner:

Ieder zijn mening. Paddenstoel is ontworpen door kunstenaar Rob Birza. Je kunt zonder toestemming van een kunstenaar zijn werk niet veranderen omdat jij het niet mooi vindt? Kunst is iets persoonlijks. Je houdt er van of niet.
Op 30-05-2016 schreef GroenLunetten:

Niet mee eens. De paddenstoel staat symbool voor alle natuur in Lunetten en omdat de belettering er achterstevoren op staat, met een leuke knipoog gedaan. Het mag wel es een lekkere schoonmaakbeurt krijgen.
Op 30-05-2016 schreef Andere Kant:

@ Frank. Ja, goede vraag. Hoe pak je dat aan? Volgens mij moet zoiets door een professioneel sloopbedrijf gebeuren. Ik denk ook dat je eerst een sloopvergunning moet aanvragen. Maar goed... dit lijkt mij een 1e stap.
Op 01-06-2016 schreef Ihsan:

@waddenbuurtbewoner en Andere kant: de paddenstoel is nu juist ontworpen door een kind uit de wijk. Het is in vergrote versie gebouwd door Rob Birza (dus niet naar zijn eigen ontwerp). Op Wikipedia staat de naam van de eigenlijke ontwerper. Als je dus de paddenstoel en sich geslaagd vind moet je ook je mening over 'kinderknutsels' bijstellen. De specifieke werken in de tunnels waar 'Andere kant' over spreekt vormen ook geen geheel en zijn gemaakt door kinderen met een verstandelijke beperking. Hoewel het een leuk initiatief was is het misschien geen goed voorbeeld van geslaagde kinderkunst. Je kan niet alle kinderen afschrijven op vooringenomen aannames en je persoonlijke ervaring met een beperkt aantal werken.
Op 01-06-2016 schreef Remko:

Volgens mij hoort de paddestoel zo te zijn, niet helemaal schoon. Ik heb althans het idee dat hij bij oplevering al min of meer zo was.
Sowieso is het een fantastisch symbool van de wijk, waar de inwoners toen voor gekozen hebben (en vele malen beter dan de roestpyramide die er eerder stond).

Lekker laten staan. Hij staat er nog maar heel kort voor een kunstwerk. Er zijn in Lunetten vast wel plekken te vinden waar investeren harder nodig is.
Op 01-06-2016 schreef Hippo:

Hij is niet vies, of misschien is ie dat k wel, maar hij hoort een beetje groezelig te ogen. Net zoals champignons dat vaak doen. Hij was in nieuwstaat al zo, dus is het zo bedoeld door de kunstenaar.
Ik vind 'm niet 'mooi', maar hij is is wel beeldbepalend, en een handig landmark voor wie voor het eerst de wijk inrijdt ;)
Op 02-06-2016 schreef Remko:

Ilshan, naar welke pagina verwijs jij? Ik vind alleen deze: deze website
Op 05-06-2016 schreef Ihsan:

Remko, zie het onderschrift bij de foto links:

deze website

Er staat geen bron bij, maar ik weet dat het klopt aangezien het mijn onderbuurjongen was. Er is vast een krantenartikel verschenen over de uitslag van de prijsvraag. Dat kun je dan vinden in het Utrechts Archief.
Op 08-06-2016 schreef Frank:

ah inmiddels zijn de meningen wat meer verdeeld. Ik zie zelfs dat er discussie is over de vraag of hij wel of niet vies is :)

Ik denk dat wel hem lekker moeten laten zoals hij is!
Op 02-07-2016 schreef Hugo:

Elke dag van de week een andere kleur licht erin.
Dat doet weinig / geen afbreuk aan het ontwerp en is net even wat dynamischer