Ingezonden door: Ingenieur
02-06-2016

Weiger de slimme meter van Stedin

Gehoord van een expert in het vakgebied: weiger de slimme meter van Stedin. De redenen zijn:1) Als je met zonnecellen stroom opwekt kunnen ze met een 'domme' meter nooit blokkeren dat je geld terug krijgt.2) Een energiebedrijf (en hackers en inlichtingendiensten) hebben direct inzage in jouw gebruik van minuut tot minuut en dat is een redelijke inbreuk op je privacy.3) In software en hardware van de meter en bijbehorende systemen kan van alles misgaan dat bij een traditionele meter niet mis kan gaan.De eventuele kosten die later komen als de overheid deze meters verplicht stelt mogen nooit op je worden verhaald of zijn in het uiterste geval beperkt tot 70,-. De brochure van de slimme metr is met name om punt 1) zo gelikt gemaakt dat je graag deze meter wil hebben. Niet voor niets staat er geen enkel nadeel in en alleen een losse melding dat weigeren kosten met zich mee zou kunnen brengen.Vroeg me dus af waarom mensen dit zouden willen weigeren, want dat staat niet in die folder, maar nu weet ik het. Zeg het voort.

Reageer op deze inzending
Op 04-06-2016 schreef Ihsan:

De "slimme" meter wordt ingevoerd omdat minister kamp vanaf 2017-2020 belasting wil gaan heffen op duurzaam opgewekte energie. Momenteel is het technisch niet mogelijk om belasting te heffen op zonneenergie, gezien de ferrarismeter enkel het netto verbruik registreert. Je krijgt dus evenveel vergoed per Kw die je leverd als wat je betaalt per Kw. Vanaf 2020 zal dit salderen tegen levertarief niet meer mogelijk zijn. Kamp is voorstander van een vergoeding die neer komt op zo'n 20% van de leverkosten. Iedereen met zonnepanelen raakt dan dus vanaf 2020 zo'n 80% van hun inkomsten kwijt. Er is momenteel nog maar 1 energiemaatschappij die bij een 'slimme meter' saldeert tegen levertarief, en ook zij zullen dit op termijn versoberen als er geen alternatief meer is. Wie een slimme meter laat installeren kan dus wel vergeten ooit nog zonnepanelen te plaatsen. Onbegrijpelijk dat GroenLinks hier in de stad voorstander is van de "slimme" meter. Er zijn zat andere apparaten die je stoomverbruik in kaart kunnen brengen die geen dief zijn van je portemonnee en niet uitleesbaar zijn door energiemaatschappijen en hackers. Kamp knijpt duurzame burgers helemaal uit en geeft onze miljarden aan de minst duurzame bedrijven met nieuwe kolencentrales. Blijkbaar verdient hij als minister niet genoeg en is hij aan het vissen voor een baantje bij de energiemaatschappijen.
Op 04-06-2016 schreef Ingenieur:

Dank voor de achtetgrondinformatie. Inmiddels heeft Stedin mijn weigering zonder vermelding van reden zonder moeilijke vragen geaccepteerd. Worden huizen zonder slimme meters straks meer waard?!
Op 04-06-2016 schreef Ihsan:

Ik denk niet dat de prijs van de huizen met een ferrarismeter veel zal stijgen. De energiemaatschappijen behouden namelijk hun recht om verouderde meters te vervangen. Aangezien er enkel nog digitale worden gemaakt zullen ze binnen niet al te lange tijd afdwingen dat we op zijn minst een 'domme' digitale meter nemen, die niet op afstand afleesbaar is. Neem in geen geval een meter met een terugloopblokkering of zonder terugleverteller, want in dat geval lever je je stroom zelfs gratis aan de energiemaatschappij! De grootste meerwaarde zal zitten in huizen met eigen energieopslag of die energie bufferen met de straat/buurt. In dat geval maximaliseer je het gebruik van de goedkope zelfopgewekte energie, en neem je zo min mogelijk af van het net.
Op 06-06-2016 schreef Straling:

En nog weer wat meer straling in huis! Helaas ga je er niet spreekwoordelijk van stralen, dus geen slimme meter voor mij.
deze website
Op 10-06-2016 schreef Veld:

Geachte die het wil lezen,

Laat ik dan maar degene zijn die een ander geluid wil laten horen.

Meneer de ingenieur,

U somt in 3 punten op waarom u tegen de 'slimme' meter bent. U onderbouwt uw opsomming niet erg wetenschappelijk. Dit is niet ingenieur waardig.

1. De meeste huishoudens in Lunetten hebben nog geen zonnecellen. Degene die wel in bezit zijn van deze cellen zijn capabel genoeg om zelf actie te ondernemen richting de energiemaatschappij. Maar goed dat u ze er op attent maakt.

2. Hackers en inlichtingendiensten zijn niet geinteresseerd in stroomgebruik. Alsof U interessant bent voor deze mensen. Altijd het privacy argument verkeerd gebruiken (zelfde argument dat inbrekers weten via de slimme meter dat u niet thuis bent, vind ik nou humor en niet onderbouwd). Legt u mij eens uit wat in het slechtste geval een hacker met deze gegevens wil. De TV uitschakelen?

3. In software en hardware kan weldegelijk iets misgaan, maar het verschil met de oude meters is dat die fouten in de nieuwe meters terug te lezen zijn (lees teruggedraaid kunnen worden).

Niks mis met wenkbrauw ophalen bij nieuwe techniek, maar u kunt ook achter elke boom een spook zien.

Dit tegengeluid wilde ik even geven, mede omdat uw veronderstellingen niet goed onderbouwd zijn. En met zo'n naam (ingenieur) verwachten mensen wel beter...
Op 01-08-2016 schreef Diederik:

Fantastisch bericht. Bij 2 van mijn collega's is afgelopen half jaar ingebroken nadat hackers met een kastje in de auto hadden gekeken waar de meter langere tijd niet was verzet. Ze weten dat je niet thuis bent en kunnen rustig hun gang gaan. De politie meldde aan mijn collega dat dit een van de nieuwste methodes is om in te breken. "Zelf zou de agent nooit beginnen aan een slimme meter, totdat deze over een aantal jaar wel goed is beveiligd". Deze laatste zin zit in mijn geheugen gebrand.
Op 10-08-2016 schreef Ingenieur:

Hackers Make the First-Ever Ransomware For Smart Thermostats, zie link:

deze website