Ingezonden door: Annelies
17-01-2017

winkelcentrum

Ik werd daarnet toen ik het winkelcentrum inliep weer getroffen door hoe armoedig het eruit ziet. Bij de snackbar is het een rotzooi en staat nu al jaren de aanbouw leeg. Het restaurant dat gesloten is en waar ook vaak zwerfvuil ligt, de treurige kroeg.Dat vreselijke kleurtje lichtblauw, maar dat is een kwestie van smaak, maakt het er ook niet chiquer op. En dan leegstaande panden.
Wat kan er nu gedaan worden om het tot een een aardig winkelcentrum te maken?

Reageer op deze inzending
Op 17-01-2017 schreef Alex:

Helemaal met je eens. Het lijkt er op dat vastgoed eigenaars hier de scepter zwaaien en normaal ondernemerschap onmogelijk willen maken. Een voorbeeld: de voormalige videotheek is te huur voor het eerste jaar voor € 800 per maand, het tweede jaar voor € 1.100,- het derde en daarop volgende jaar voor € 1.475,- alle bedragen excl. BTW (21%) en excl. jaarlijkse prijs indexverhogingen. Dat kost een ondernemer (en ik heb een heel bijzonder, aanvullend plan voor de wijk en dit pand) minimaal € 70.000,- voor de komende vijf jaar, excl. BTW, € 92.000 incl. BTW.

Als ik dit pand in deze erbarmelijke stand kan kopen voor € 85.000,- dan zou dat te overwegen zijn. De staat erbarmelijk toegelicht? Kijk maar door de ruiten: het plafond moet aangebracht worden, de vloer en de wanden volledig hersteld, bekliederde rolluiken die armoede troef zijn en treurigheid uitstralen als ze in werking zijn. Een bende is het, En dat voor zo'n prijs per maand ?

Om een vergelijking te maken met La Lunetta, een prachtige locatie met veel perspectief, toendertijd "te huur"" voor € 2.000,- p. mnd excl BTW: daar moet je wel heel veel kopjes thee en broodjes verkopen om voor je gezin iets te kunnen betekenen. Dan lokt criminaliteit uit, als je nauwelijks je hoofd en gezin boven water kunt houden. Met als gevolg.... juist !

Ik zou daar mijn plek wel van willen maken maar nimmer "in dienst van" deze grove speculanten. Bedenk daarbij dat het winkelcentrum in de begin jaren '80 van de vorige eeuw gebouwd is. In guldens, minder dan fl. 100.00 per pand.Dan maar liever volledig verval van het winkelcentrum Zevenwouden dan in dienst van vastgoed-eigenaren. Met lijn 8 kom je tenslotte overal.
Op 21-01-2017 schreef Claudia M.:

@Alex, bedankt voor je reactie. Ik had de gedachte om toch eens te informeren over La Lunetta…, gezien mijn huidige werksituatie, maar dat hoef ik nu niet meer te doen. Dat is niet te doen!

Ik dacht namelijk; het eerste jaar gratis, dit is vervallen, het staat al te lang leeg en het is ook nog eens een ‘besmette’ locatie, sorry! Daarna kan, indien de kas overloopt, eens gekeken worden naar een 555,- max. excl. BTW per maand voor minimaal vijf jaar met optie, als het niet van eigenaar veranderd, nog eens verlenging van vijf jaar.

Als dat niet haalbaar is, kunnen ze beter de sloophamer erin zetten, zo wordt de boel ook niet beter. Meer is dit pandje niet waard, grappig ding, maar niet capabel om 2000,- euro exclusief BTW per maand aan huur te generen. Belachelijk en onhaalbaar bedrag, hier kan geen enkele ondernemer het hoofd boven water houden.

2000,- excl. BTW per maand aan huur ophoesten, is te zot voor woorden op die locatie. Overigens, zeker zonder dat je de hele buurt in opstand krijgt vanwege de overlast… Wat je zegt, want met kopjes koffie ga je het niet redden.
 
Op 22-01-2017 schreef Frank:

Niet meer in verhouding die prijzen idd. Waarom is dat wettelijk mogelijk? Uberhaupt een discussie waard in de samenleving. Hoeveel winst mag 1 mens maken op 1 transactie. Je koopt 1 keer wat vastgoed, en de rest van je leven kan je dat uitbuiten. Uiteindelijk moet de samenleving het betalen.

Maar on topic :) Met normale prijzen zou er nog eens wat leuks kunnen komen, een warme bakker bijvoorbeeld! Heerlijke verse broodlucht als aan komt lopen :)
Op 25-01-2017 schreef Remko:

Ik zie op Funda dat de voormalige Gall onder voorbehoud is verkocht!!
Op 26-01-2017 schreef Andere Kant:

Lieve Annelies!

Bekijk even eerdere berichten op deze pagina. Deze discussie is alle bijna net zo oud als de (inmiddels) 'Lunettense-Beverwijkse-Markt' zélf.
Op 30-01-2017 schreef Martin Kind:

Wij zijn met een werkgroep van bewoners bezig met het winkelcentrum. Omdat ook wij ons zorgen maken over de huidige situatie. We zijn blij dat anderen onze zorg delen.
Maar we willen ook graag nagaan of er iets aan te doen is. Daarover spreken wij, tezamen met de gemeente, in de werkgroep budgetmonitoring.
Als jullie willen helpen, graag.
Contact via martin.kind@xs4all.nl
Op 31-01-2017 schreef Alex:

Beste mensen,

Allemaal heel hartelijk dank dat jullie zo positief en eensluidend op mijn reactie hebben gereageerd. Zoals door jullie begrepen ben ik een beetje "boos" op de torenhoge huurprijzen die gevraagd worden door de vastgoed-eigenaren en het verval van ons winkelcentrum, maar ook die door de hele stad en regio en zelfs in het land, in stand houden en bewerkstelliggen. Echt een mentaliteit zoals die in deze markt al 10 jaar niet meer stand houdt. Met de makelaar zal ik contact opnemen om te bezien of verkoop van het pand tot de mogelijkheden behoort. Wellicht dat in zo'n geval daar meerdere bedrijven gevestigd kunnen worden (2 á 3 deel ondernemerschap / crowd funding, samen met een goed doel ?), het is tenslotte 98 m2 groot.
#Claudia: ik ben benieuwd naar jouw plannen  

Hartelijke groet

Alex


Op 21-02-2017 schreef Remko:

Uit recent onderzoek is gebleken dat mensen met name hun boodschappen (in toenemende mate) dicht bij huis halen. Kansen dus voor het winkelcentrum.
Op 22-02-2017 schreef F. Flipse:

Plat gooien met de sloopkogel en opnieuw beginnen  
Op 26-02-2017 schreef Luna:

Dit probleem speelt in heel veel winkelcentra. Redenen zijn o.a.: er zijn teveel winkelcentra, mensen gaan liever naar grotere, leukere winkelcentra verder weg en er wordt ook nog eens steeds meer on-line gekocht. Alleen supermarkten lopen overal goed.

Het is wellicht hetzelfde verschijnsel als lang geleden, toen de bakker op de hoek moest sluiten omdat iedereen opeens naar de goedkopere supermarkt ging - en tegelijk klaagde dat de bakker vertrok - maar nu een stukje opgeschaald.

Als verhuurders de prijzen niet aan willen passen, betekent dat, dat ze leegstand niet erg vinden. Dat kan betekenen dat ze graag willen slopen, en een (wel) winstgevend project willen starten. Alleen een of twee supermarkten en verder dure woningen bijvoorbeeld, als het bestemmingsplan gewijzigd kan worden.

Of, wie weet, in Utrecht ongetwijfeld zeer winstgevend, denken ze aan een studentenhotel. In dat geval kan het restaurant (als eetcafé?) met terras in elk geval weer open!