Ingezonden door: Harrie Vos
16-04-2007

Waanzin van vernieling

Afgelopen nacht werd ik rond 4 uur 's nachts gewekt door een tiental jongeren die onder het viaduct op de kruising Gaasterland/Kollumerland (toegang fietsers en voetgangers naar Beatrixpark) een auto totaal in de vernieing hebben geholpen.
Alle ruiten waren gebroken, overal zaten deuken en de banden waren lek. De politie was al snel ter plaatse, maar heeft niemand aan kunnen houden.

Wat mij opviel was de waanzin waarmee de jongens de auto te lijf gingen. Een groot deel van de groep filmde dit met mobiele telefoons. Waarschijnlijk zijn deze filmpjes op diverse fora op internet al te downloaden! Dit incident sluit volgens mij aan bij de noodkreet van de jeugderkers in Utrecht over de onhandelbaarheid van jongeren in Utrecht.

Kunnen we hier echt niets aan doen?
Harrie Vos

ps - red: Hebben we een wijkagent? Hoe kunnen we met hem in contact komen? Zijn er nog meer getuigen?

Reageer op deze inzending
Op 16-04-2007 schreef jos de putter:

Gelukkig heeft de politie mede op aanwijzing van een getuige een paar verdachten gepakt (zie artikel in actueel). Laten we hopen dat met deze aanhouding een paar daders lik op stuk krijgen.
Op 16-04-2007 schreef Jos Geluk:

We hebben een wijkagent, zijn naam is Dennis Doorson. Hij heeft een werkplek op bureau Baden-Powellweg (alleen bezoek na afspraak). Hier is een foto van hem:

http://www.utrecht.nl/images/DMO/Interculturalisatie/Dhr.-Doorson2_320.jpg

Op 17-04-2007 schreef Bas Kerstens:

Ik heb dit ook gezien. Ik werd eveneens wakker van een boel herrie. Omdat ik vanuit mijn huis niets kon zien heb ik mij aangekleed en ben naar buiten gelopen om te zien wat er aan de hand was. Mijn GSM had ik bij me om eventueel de politie te bellen. Ik hoorde enkele knallen onder het viaduct Brennerbaan en veel gejoel en geschreeuw. Ik wilde de Brennerbaan oversteken om precies te zien wat er aan de hand was en de politie bellen. Dat laatste hoefde niet. Er kwam inmiddels een surveillance wagen aan gereden. Die heb ik aangehouden. De agenten waren opweg naar de melding van een autokraak. Ik heb ze via Kollumerland naar het viaduct gewezen.

Dat zijn dus de agenten die zo snel ter plaatse waren.... Er is volgens mij voor deze vernieling absoluut geen melding geweest. Ik kwam ze toevallig tegen opweg naar iets anders. En het lijkt mij heel sterk dat de bewoners van Vlieland aan de kant van het fietspad door het Beatrixpark niets gemerkt hebben . Gezien de bandensporen is er flink met de vernielde auto voor hun ramen heen en weer gereden en het gejoel van die gedrogeerde bende vandalen moet toch ook zijn doorgedrongen.

Ik kan mij bijna niet aan de indruk onttrekken dat mensen pas reageren wanneer zij direct zelf geraakt worden door een dergelijk voorval en het in andere gevallen gewoon accepteren als een vervelende verstoring van de nachtrust waar de volgende dag wel over geklaagd kan worden.
Er moeten meerdere mensen getuige zijn geweest van deze vernieling.

Bas Kerstens
Op 19-04-2007 schreef j.a. de jong:

heb je wel eens dat callcenter 0900-8844 gebeld ?
dan denk je je plicht als burger te doen, gaan ze doodleuk voor de telefoon al met je discussieren over hoe erg je melding is.

krankzinnig vond ik het dat ik in ??n en hetzelfde telefoontje niet tegelijk spelen met vuur ?n vernieling door dezelfde groep mocht melden. nadat we uitgediscussieerd waren over het vuur mocht ik de vernieling pas melden wanneer ik opnieuw belde.

een keer stond er iemand met een fles drank in de hand op een auto te dansen met zijn beep uit zijn gulp in de andere hand. komen ze niet voor.

zijn ook maar mensen aan de andere kant van de lijn, maar ga nou niet klagen dat er niet meer gebeld wordt door burgers.
Op 20-04-2007 schreef M. Cat:

Volgens de nieuwsbrief van de politie die ik onlangs in mijn brievenbus heb gekregen, mag je voor heterdaadjes, zoals in bovenstaand bericht 112 bellen.
Op 07-05-2007 schreef marjolijn rijkse:

Ik vraag mij af of dit dezelfde jongens geweest kunnen zijn die in bouwspeeltuin Fort Luna een speelhuisje in de fik hebben gezet en een raam bij de naschoolse opvang aldaar hebben ingekegeld.
Op 08-06-2007 schreef Peter de Vos:

Dat krijg je in de linkse stad Utrecht. Binnenkort weer eens praten met de jongeren. Kopje koffie, koekje erbij. En de jongeren maar klagen dat ze nergens naar binnen mogen. Het wordt eens tijd voor actie, in plaats van oeverloos ge-beep- en overleg. O ja, het waren weer Marokkanen, of... o -beep-.. ik discimineer.