Ingezonden door: Anny Koenders
14-05-2007

vervangende schaamte!

Vanmiddag was er moederdag in de Musketon. De bedoeling was om in een gezellig samenzijn mensen (vrouwen in dit geval) uit verschillende culturen bij elkaar te laten komen om wat meer van elkaar te weten te komen en te praten over de ideeen over opvoeding bij deze zeer verschillende landgenoten.
De allochtoonse vrouwen waren ruim aanwezig en lieten zien dat men dit belangrijk vond.Zij sleepten allerlei lekkere hapjes aan die men zelf gemaakt had en de organisatie zorgde voor een verscheidenheid aan drinken.Ik was nogal vroeg
en heb nog een poosje als wegwijzer gefungeerd om de zaal aan te wijzen.Toen het eindelijk begon keek ik eens om me heen en zag een enkele jongere autochtone moeder. Dan was ik er nog en twee oudere dames die lekker zaten te smikkelen en ruim voor afloop weer vertrokken.Die waren er dus voor de hapjes!
ik moet zeggen,dat als wij zo boos kunnen worden omdat die 'buitenlanders' geen enkele moeite doen om te integreren, wij nu toch eens echt naar onszelf moeten kijken. Deze vrouwen kwamen, met uit hun eigen zak betaalde lekkere dingen, vaak helemaal uit Hoograven lopen. Maar wij waren te beroerd om eens gezellig mee te doen. Er zijn toch wel bv 5 moeders die 'smiddags niet werken en aanwezig hadden kunnen zijn? Het geheel geeft mij een beetje het gevoel dat, door dit soort missers aan de Nederlandse kant, we ons niet teveel opmerkingen
over niet meewerkende allochtonen kunnen veroorloven! Ik voelde me een beetje beschaamd!

Reageer op deze inzending
Op 21-05-2007 schreef jos de putter:

Tsja, erg jammer voor het goede initiatief. Misschien dat het d evolgende keer op een ander tijdstip of een andere plek georganiseerd kan worden.. Goed van de mensen die er waren.
Op 04-06-2007 schreef Gertrude van Driesten:

Ik heb lang nagedacht over de 'moedermiddag' en de reactie van Anny Koenders. Toch alsnog een reactie:

Natuurlijk is het ontzettend jammer als autochtone moeders ontbreken op een middag die bedoeld is voor uitwisseling onder allochtoon en autochtoon.

Maar:
Wiens idee was het om een moedermiddag te organiseren? Waren daar ook autochtonen moeders bij betrokken? Hoe communiceer je vervolgens over zo'n idee?
Hoe heeft men geprobeerd om moeders te bereiken? N?ch op de basisschool, noch op de kinderopvang, noch elders waar moeders komen, heb ik aankondigingen of oproepen gezien. Evenmin ben ik persoonlijk benaderd.

Ja, op lunetten.nl heb ik wel een persbericht gezien en dat heb ik op eigen titel naar een groep moeders doorgestuurd. Om het initiatief te steunen.
Ik zelf had w?l vrij die maandag en ik ben niet gegaan. Simpelweg omdat ik de behoefte niet voelde ?n me niet betrokken voelde (een persbericht alleen is voor mij niet voldoende).

Overigens hecht ik veel waarde aan moedernetwerken en andere vormen die neigen naar 'extended family'. Op De Baanbreker organiseren we daarom 2 x per jaar een moederuitje; waar autochtone ?n allochtone moeders op af komen om samen eten, elkaar te leren kennen en uren te kletsen over vanalles en nog wat.