Ingezonden door: Bert van der Roest
23-05-2007

Hangjongeren actief

Op dinsdag 24 april was de wijkavond met de burgemeester. Onverwacht voor de aanwezigen waren ook zo'n 15 jongeren en jongerenwerker Steve Monsanto aanwezig. Zelf vond ik de aandacht die de jongeren voor de pauze hadden voor het programma een compliment waard.
Sommige aanwezigen stoorden zich toch aan wat kwajongens-geluiden. Maar ik vond het jammer dat er zo 'cru' gereageerd werd. Enkele dames vertelden de burgemeester dat ze zo onder de indruk waren dat ze het programma na de pauze niet durfden bij te wonen.
Na de pauze zaten de jongeren aan een tafel zonder dat een van de andere aanwezige zich bij hen aansloot. Dus ben ik daarbij gaan zitten. Op mijn verzoek sloot de burgemeester zich ook nog aan. Ik kan u verzekeren deze jongeren die u overdag helpen bij een van de winkels van het winkelcentrum en 's avonds niets te doen hebben beslist niet gek zijn. Ze kunnen goed analyseren hoe de jongerenproblematiek in Lunetten is. Sterker nog, ze willen hun steentje bijdragen (!) om tot betere verstandhouding te komen met andere bewoners. Per slot van rekening wonen ze ook in Lunetten.
E?n van de concrete afspraken was dat ik de jongeren in aanraking zou brengen met het Panel deurbeleid van Utrecht. Dit panel met vertegenwoordiging van de Horeca, de gemeente en de politiek proberen wat te doen aan het deurbeleid van de horeca in Utrecht. Ze proberen een klankbord te zijn tussen horeca en bezoekers. Een klacht van onze jongeren is dat ze vaak niet in Utrechtse horeca worden binnengelaten, dus blijven ze maar wat hangen in onze wijk. Een sterke afvaardiging van onze jongeren is gisteren met dit panel deurbeleid gaan praten. Terecht dachten ze eerst dat het om een zoethoudertje zou gaan voor 24 april, maar ze hebben gemerkt dat ze serieus genomen werden. Zo hebben ze op zich genomen om de komende tijd te onderzoeken bij welke horeca er mogelijk gediscrimineerd wordt. Ik heb respect voor deze jongeren die naast dat ze een grote mond hebben ook nog bereid zijn iets te gaan doen. Ik hoop van harte dat nog meer bewoners zullen ervaren dat de meesten van onze jongeren goed van zins zijn als wij van onze kant ze ook normaal aanspreken.

Bert van der Roest, raadslid PvdA

Reageer op deze inzending
Op 23-05-2007 schreef Jaap Spaargaren:

Goed verhaal en goed initiatief.Ik hoop, dat het jongerenwerk van de Musketon er ook in slaagt de jongeren op de wijk te (blijven) betrekken en met hen initiatieven kan ontplooien.
Op 24-05-2007 schreef jos de putter:

Succes met het initiatief
Op 04-06-2007 schreef Yda K.:

Goed dat er iets mee is gedaan nav de veiligheidsavond. Ik was daar ook aanwezig en vind het goed dat er een vervolg is gekomen voor deze groep jongeren.

Waar ik mij wel aan stoor is de opmerking dat geen van de anderen zich erbij aansloot. De meeste aanwezigen zaten al aan een tafel en waren al begonnen met een discussie, voordat de jongeren eenmaal plaats hadden genomen. Ik kan mij herinneren dat ik op een gegeven moment rond aan het kijken was en toen pas zag dat er een tafel met jongeren was, terwijl dat eerder (toen ik mijn plek uitkoos) nog niet het geval was. Ik denk dan ook dat er wellicht meer mensen het hadden aangedurft als van te voren duidelijk was geweest dat de jongeren ook mee gingen doen en dan ook erg goed bezig waren! Ze hebben ons wel degelijk een goede kijk gegeven op hoe zij zaken ervaren, maar wellicht was hte handiger geweest als er van er voren meer duidelijkheid was dat ze daadewerkelijk mee gingen doen en er wat meer gemengd had kunnen worden. Desalniettemin vind ik het goed dat er iets mee gedaan is!
Op 08-06-2007 schreef Peter van de Berg:

Wat een SLAPPE ZOOI. Je moet hangjongeren gewoon aanpakken. Ermee in discussie gaan kost alleen maar tijd en geld. En wat betreft het deurbeleid: Hoe zou dat nu toch komen? Ze ver-beep-n het voor zichzelf. Als ze zich dus eens zouden gedragen, dan kunnen ze misschien over een paar jaar ook eens naar binnen.