Ingezonden door: Cor
20-08-2007

Skatebaan en veiligheid

Mijn zoon, net 16 jaar geworden, is een fervent skater. Eerst op de in-line skates, maar sinds kort heeft hij het skate-board ontdekt.

Zondagmiddag, 19 augustus 2007, op zijn verjaardag, was hij met zijn vriendinnetje naar de skatebaan gegaan. De avond ervoor had hij een zeer geslaagd barbecuefeestje gehad met zijn clubje vrienden en vriendinnen. Enkele van dat clubje was ook op de skatebaan aanwezig. Na verloop van tijd waren een paar van zijn vriend(inn)en even naar de snackbar bij Mr. Chi.

Intussen arriveert er ook een andere groep van 7 ? 10 man, met een voetbal en zonder skates, bij de skatebaan. Deze groep begint zich meteen irritant te gedragen. De bal zo hard mogelijk heen en weer schieten. Met z'n allen midden op de verhoogde middenbaan gaan zitten enz. Een verzoek van mijn zoon om normaal te blijven doen wordt beantwoord met nog meer provocaties zoals laten struikelen en dat soort dingen.

Mijn zoon en zijn vrienden gaan naar de snackbar, de anderen ophalen, omdat zij vonden dat de achtergelaten fietsen niet meer veilig waren.
Hun zorgen bleken terecht.Toen ze terugkwamen waren al enkele fietsen de vernieling ingetrapt. Een skateboard werd de struiken ingeslingerd. Het vriendinnetje van mijn zoon kreeg intussen enkele sexueel getinte scheldwoorden naar haar hoofd geslingerd, waarbij zij tevens zo ongeveer werd aangerand. Het gevolg was dat zij een tik uitdeelde.Daarop kreeg zij een schop en een stomp in haar gezicht.

En toen esacaleerde de boel. Mijn zoon had nog verzocht om normaal te blijven doen, maar toen dat laatste gebeurde sloegen ook bij hem de stoppen door. Hij verdedigt zijn vriendin en haalt uit met zijn skateboard. En daar zat de groep onruststokers nu net op te wachten. Mijn zoon wordt door de hele groep aangevallen, tegen de grond gewerkt en vervolgens geschopt en geslagen waar ze hem konden raken. Hij heeft tientallen schoppen tegen zijn hoofd en de rest van zijn lichaam moeten ondergaan.

Achteraf gezien is hij er nog goed vanaf gekomen. Hij heeft slechts een lichte hersenschudding. En uiteraard waren hij en ook zijn vriend(inn)en behoorlijk overstuur. En dat op zijn verjaardag!

De rest van de zondag (het speelde zich af om ongeveer 4 uur) moest worden versleten aan politieaangifte en doktersberzoek.
Volgens ??n van de meisjes gaat het om een groep jongens, die zich in het verleden al meer aan dat soort activiteiten heeft schuldig gemaakt. Haar fiets was al eens eerder bij de jongerendisco van de Musketon vernield. Onderweg naar huis, met haar kapotte fiets onder haar arm, was zij lachend en scheldend achtervolgd door diezelfde gasten. Dat is al een paar jaar geleden en kennelijk gaat dit soort straatterreur gewoon door.

Op dit moment zijn de namen nog niet bekend, maar de kinderen weten wel welke personen het zijn. Ik vind dat de daders nu moeten worden afgestopt. Mijn zoon durft nu niet meer naar de skatebaan om zijn favoriete hobby uit te oefenen. T'is te gek voor woorden! Het is de hoogste tijd dat die jongens worden aangepakt. Een flinke poos in een heropvoedingsintstituut zou misschien helpen. Dan zijn ze in ieder geval even van de straat!


Reageer op deze inzending
Op 20-08-2007 schreef Jaap S:

wat waardeloos allemaal. Ik hoop, dat de betrokken vrienden van je zoon allemaal aangifte doen.Beterschap met je zoon.
Op 21-08-2007 schreef j.a. de jong:

ik vind het erg rot voor jullie.
beterschap.
advies is om op te passen met verdere actie, ze weten ook waar jij woont.
of je net als afgelopen zondag iedere keer op de pliesie kunt rekenen betwijfel ik.
eigenlijk een wonder dat je aangifte kon doen op zondag.
Op 21-08-2007 schreef Jonathan Ucking:

Wat een vreselijk verhaal.
En wat schokkend dat dit soort zinloos geweld ook hier in Lunetten aan de orde is.

Veel Sterkte.

Op 21-08-2007 schreef Cor S.:

Het viel inderdaad niet mee om aangifte te doen. De opgeroepen politieagenten deden hun best om een plaats vrij te krijgen, want er was alleen op buro Paardeveld ??n gelegenheid of eigenlijk toch niet (Feyenoord was op bezoek bij FC Utrecht). Pas toen de vader van het geslagen en geschopte meisje terugbelde en vertelde dat zijn dochter ook sexueel geschoffeerd was (zij had dat in bijzijn van de anderen nog niet eens durven vertellen) en dit zo niet pikte veranderde de zaak. Mijn zoon en zijn vriendin mochtenn meteen aangifte doen. De rest heeft dat de volgende dag moeten doen.
Op 22-08-2007 schreef Yda K:

Ik ben rond dat tijdstip langs het skatepark gefietst. Ik zag een politieauto op de stelviobaan staan en soms kies ik bewust voor een andere route om niet langs het skatepark te hoeven, maar had nu niet zo'n zin om om te rijden. Ik zag inderdaad dat er iets aan de hand moest zijn geweest door het groepje mensen dat er stond. Ik heb mijn ogen open gehouden om te kijken of ik onderweg misschien iets verdacht tegen kwam wat het melden waard was. Op mijn weg ben ik niets tegen gekomen anders had ik dat gemeld. Ik heb mij de hele dag afgevraagd wat er precies was en ik ben toch wel geschrokken van dit verhaal. Ik hoop dat het niet nog eens voorkomt. Zeer jammer dat zo'n plek niet veilig is, terwijl het bedoeld is om plezier te hebben.
Op 22-08-2007 schreef saskia Schuller tot Peursum:

Lieve schatten
Ik leef erg met jullie mee. Dit is vreselijk als je dit
hebt meegemaakt.
liefs saskia
Op 29-08-2007 schreef Jas Per:

Skateboarden is een prachtige sport. Het is zo verslavend en technisch en mentaal uitdagend dat skaters niet aan veel andere dingen denken. Laat staan dat ze gaan lopen etteren. Het zijn dan ook meestal de jongeren, die niet zo'n passie hebben, die uit verveling en jaloezie de skateplekken en skaters een slechte naam geven.
In de 18 jaar die ik heb geskateboard ben ik veel van dit soort figuren tegengekomen. Ze gaan in de weg zitten, met fietsen en scooters op de baan rijden, stenen of glas op de voor je wielen gooien etc. Ze doen alles om negatieve aandacht te trekken, als je dan reageert, dan kunnen ze zelfs de meest positieve vraag 'of ze op willen houden' verdraaien tot een belediging. Dit is dan ook het punt waarop ze hebben gewacht, ze kunnen aanvallen. Wanneer dit gebeurt ben je altijd in de minderheid en het gevoel van machteloosheid is verschrikkelijk. Zelfs na het voorval kan je meestal niets beginnen omdat je het dan waarschijnlijk erger maakt. Ik heb het meerdere keren meegemaakt en heb verschillende strategieen om het niet te laten escaleren gezien. Ik ben nooit gestopt omdat je dit soort etters tegen het lijf kunt lopen. Maar de strijd aangaan is geen optie, dan loopt het altijd uit de hand.
Een oplossing die mij vaak ongeschonden liet is ze de aandacht die ze vragen niet geven.

Negeer ze, doe alsof ze er niet zijn. Als dit niet lukt ga dan weg voordat ze aandacht van je nemen. Niet wegrennen ofzo, gewoon rustig en relaxt je spullen pakken en weg gaan. Dit klinkt misschien laf, maar je skate toch niet meer lekker als ze de boel lopen te verstieren. Zoek een andere spot en ga daar lekker verder. Als je ze geen aandacht geeft geven ze uiteindelijk op en gaan ergens anders aandacht vragen. Een andere strategie is doen alsof je neus bloedt en vrienden maken; 'He man, vette schoenen, waar heb je die vandaan?' ofzo breekt de spanning soms voordat ze die kunnen opbouwen.

In de loop van de tijd neemt dit soort gedoe af, naarmate je ouder en beter wordt krijg je meer respect dan gedoe.
Wanneer dezelfde gasten de boel in het skatepark blijven verzieken, skate er dan een tijd niet, ze zullen uiteindelijk niet meer komen.
Skatehemel is trouwens het oude PTT terrein achter de Rabobank langs het spoor. Zomers boven skaten, s'winters is er binnen een overdekt skatepark, geen gedoe, gewoon skaten. De pool in het griftpark is ook vet. Ik zeg niet dat je niet meer hier moet skaten, maar soms heb je tijdelijk geen keus.

Laat je plank niet staan, skate er op los, leer de 360 flip, dan maar even ergens anders.

Succes en sterkte, Jasper
Op 13-09-2007 schreef No?l Mourik:

Het is inderdaad associaal bij Goere (Achter de gymzalen) Is een groot voetbal veld kunnen ze lekker voetballen maar op zon skatebaan geweldzoeken slaat gewoon nergens op.
Hij zal echt aangiften moeten doen of bij de wijkagent bellen die kennen ze wel.
(Ze hadden bij Goeree ook met ons allemaal gepraat over de regels en afval dat iedereen maar neer gooit en ze hebben denk ik wel vaker zon klacht gehad)
Op 09-01-2009 schreef thomas de jong:

Hallo,
Ik ben Thomas en ik ben 22 jaar oud. Ik ben meeerdere keren lastig gevallen door niet skaters op de skatebaan in lunetten (zo'n 6 keer). Als skater ben je een makkelijk doelwit want je word al snel gezien als LOOSER. Ik weet precies wat hier aan de hand is en ook wie die jongens zijn (dat groepje op het winkelcentrum) , hun namen en hun adres zijn bij de wijkagent bekent maar die wijgerd actie te ondernemen. Een camera ofzo lijkt mij een geschikte oplossing voor dit probleem zodat je kan aantonen wie en wanneer wat doet. Dit probleem is al meer dan 5jaar aan de gang. ik woon nu ook in nieuwegein omdat ik niet meer in lunetten durf te komen. Ik hoop dat uw zoon gewoon doorblijft skaten, en als die jongens er zijn dat u dan meegaat om toezicht te houded op uw zoon want dan durven ze niets en gaan ze weg.
Met vriendelijke groet Thomas de Jong