Ingezonden door: Elly
07-09-2007

Inschrijving Flex: gekte?

Morgenochtend is er vanaf 10 uur inschrijven voor Flex. Mijn dochter gaat naar groep 5, waar veel meer belangstelling voor is dan plaats. De inschrijving is op basis van 'Wie het eerst komt, wie het eerst maalt!', dus dat is vroeg opstaan.
Of eigenlijk: niet meer naar bed gaan. Het eerste jaar zijn we om 9 uur in de rij gaan staan, en waren we net op tijd. Het jaar darna om 8 uur, en waren we net op tijd (degena na ons moesten op de reservelijst). Dit ging zo een aantal jaren door, tot we verleden jaar om half vier nog net op tijd waren voor groep 4. Om half twee vannacht liggen we nu voor de deur, omdat we nog meer belangstelling verwachten voor groep 5. En we zijn (dat weet ik nu al) niet de eerste! Tegenwoordig komen ze om 8 uur vanuit de Musquito met koffie langs...wij zitten er dan al ruim 6 uur...

Als je niet vroeg kan/mag opstaan, of je oma is jarig en je kan niet komen, kan je dus een jaar niet meeflexen. Is dat eerlijk? De dames van de Musquito hebben laten weten dat ze dat eerlijker vinden dan bijvoorbeeld een loting. Hoewel mijn dochter dan minder kans maakt om te kunnen flexen, lijkt het me wel een beter/eerlijker systeem.

Reageer op deze inzending
Op 07-09-2007 schreef Yda K:

Ik vind het belachelijk dat het op deze manier moet, want zoals jezelf beschrijft, niet iedereen heeft de kans om nacht te braken voor Flex. Dat dit bij concertkaartjes gebeurd, ok?, maar dat het ook bij een hobby voor jongere kinderen zo moet gaan.....
Op 07-09-2007 schreef een ouder:

2 x een kind op de Flex-wachtlijst gehad. De 2e keer zelfs nummer 1 op de wachtlijst. Hoewel er toen kinderen al snel weer stopten met Flex, toch geen Flex voor mijn dochter. De vrijkomende plaatsen waren gegeven aan vriendinnetjes, van degenen die er al opzaten, zonder eerst de wachtlijstkinderen te benaderen.
Dat was voor mij de reden, om niet mee te gaan doen aan die gekte van steeds vroeger op te staan om je kind op Flex of een andere populaire Muskieto-cursus te krijgen. Naast dat het met een borstgevoede baby voor een moeder niet te doen is, om uren in de rij te gaan staan.
Wat mij betreft: bij overaanmelding loten onder de lunettense kinderen en kinderen buiten de wijk pas toelaten als er plaatsen over zijn. Zou maakt ieder lunettens kind evenveel kans.
Op 10-09-2007 schreef Elly Langewis:

Dat van die wachtlijst is helemaal een vreemd gedoe. Ik snap helemaal dat je dan niet meer mee wilt doen. Mijn dochter heeft ook wel eens op de wachtlijst gestaan op nummer 1, maar ja, ze had ook vriendinnen die meedansten, dus weet ik niet op grond waarvan ze uiteindelijk toch mee mocht doen...

De rij voor Flex 5 viel dit jaar mee: om half twee waren we nummer 7, maar die om 6 uur waren nummer 15 (er waren 18 plaatsen), dus wellicht staan we volgend jaar toch niet zo vroeg meer op. Flex 4 was drukker: volgens mij was je dan om half 6 nog maar net op tijd...
Op 10-09-2007 schreef Yda K:

Ik heb gehoord dat voor Groep 5 er 'nummers' waren uitgedeeld maar dat mensen met nummers 10 of 11 al te laat waren bij het inschrijven want de groep was al vol? Als er 18 plaatsen zijn, zou je denken dat je met nummer 10/11 wel aan de goede kant zit. Ik blijf het maar apart vinden. Als Muskieto zijnde zou ik het belachelijk vinden om kinderen half 2 met hun ouders daar elk jaar te laten zitten en een andere oplossing vinden.

Ik deed zaterdagochtend vroeg mijn boodschappen en zag een aantal kinderen in de supermarkt. Ik hoorde hen aan elkaar vertellen dat ze om half 2 er inderdaad al zaten. Naar mijn idee waren deze kinderen nog maar 8/9 jaar!! Het is natuurlijk wel een hele belevenis voor de kinderen en het is natuurlijk best stoer als je maandag op school kan vertellen dat je de hele nacht op mocht blijven, maar toch zou ik loten eerlijker vinden. Dan heeft inderdaad elk kind even veel kans, want niet elke ouder is zo gek (sorry voor de ouders die dit wel over hebben voor hun kinderen!) om de hele nacht te wachten voor een inschrijving!

Op 10-09-2007 schreef Jaap S:

Ik zou wel eens reakties willen lezen van FLEX, of de Musketon, waarom het nog steeds op deze manier gebeurt.
Op 11-09-2007 schreef Gerda Bultstra:

Ik kreeg de indruk dat de Flex-gekte niet zonder gevolgen voor de andere cursussen is. Dus dat mensen die toch al voor Flex in de rij staan ook meteen de andere cursussen vullen. Ik zou graag willen weten of er Flex-kinderen zijn die aan meer dan 1 cursus meedoen, terwijl anderen helemaal niet kunnen deelnemen aan een kindercursus. Ik kwam om 10.30 uur mijn kind inschrijven voor toneel en was te laat.

Ik ben voor het verzamelen van inschrijvingen tot een deadline (zowel met papieren inschrijfformulieren maar zeker ook via internet), waarbij een kind een 1e en 2e voorkeur kan aangeven voor een cursus. Het maatschappelijk doel (gemeenschapsgeld) moet immers zijn om zoveel mogelijk Lunettense kinderen te bedienen met een cursus (en dus niet sommigen 2 cursussen en anderen niets). In voorkomende gevallen plaatsing door loting (als er plaatsen tekort zijn, maar ook als er ergens nog plaatsen over zijn en sommigen dus wel een 2e cursus kunnen doen).

Flex is o.a. zo succesvol omdat kinderen zich in de loop van een aantal jaar echt ontwikkelen in het dansen. Om die bijzondere kwaliteit te kunnen blijven bieden/behalen, is een zekere continuiteit in de deelnemers belangrijk, maar bij voorkeur zonder (de suggestie van) kliekvorming en vriendjespolitiek.

Voor Flex zou je bijvoorbeeld een 60-40% regeling kunnen treffen. 60% van de plekken is voor kinderen vanuit het vorige jaar (loten uit de belangstellenden)
40% van de plekken is voor nieuwe en resterende oude belangstellenden. Voor 'oude' kinderen die niet bij de eerste gelukkige 60% horen, functioneert dit dus als een tweede kans om alsnog mee te kunnen doen.

Op 12-09-2007 schreef Gertrude van Driesten:

Onze dochter heeft een paar jaar terug met veel plezier de 10-weekse een cursus kinderdans in de Musketon gedaan. Omdat ze erg van dansen houdt wilden we haar continuiteit aanreiken - zonder kans op uitloting/te laat zijn/verkorte cursus. Daarom hebben we ervoor gekozen haar aan te melden voor dans bij het UCK.
Ze had meteen een plek in het eerstvolgende seizoen!

Dit jaar is ze automatisch toegelaten tot het nieuwe seizoen, omdat het UCK de regel hanteert:
Huidige cursisten krijgen voorrang boven nieuwkomers, mits de huidige cursisten hun herinschrijving voor een bepaalde datum in juli bevestigen. Daarna worden openstaande plaatsen verdeeld over de nieuwe inschrijvingen.
Ook aan dit systeem kleven natuurlijk nadelen en het UCK is een stuk duurder, maar het geeft beslist rust.

Als de welzijnsorganisatie in onze wijk als doel heeft cursussen/activiteiten laagdrempelig te houden voor alle kinderen van de wijk, vind ik 100% loting na voorinschrijving het enige passende middel.
Nadeel daarvan is dat je pas vlak voor de start van het seizoen weet of jouw kind geplaatst is.
Goede suggestie van Gerda overigens, om uitgelote kinderen een tweede kans te geven bij alternatieve cursussen.

Als er behoefte in onze wijk blijkt te zijn aan 'doorgaande cursusgroepen', dan moet dat m.i. onder een andere paraplu worden georganiseerd en gecommuniceerd.
Op 18-10-2007 schreef M R:

Als die cursus nou zo populair is, kan er dan niet gewoon een extra docent worden aangenomen om het aanbod te vergroten. Lijkt mij het makkelijkst.
Op 18-10-2007 schreef Elly Langewis:

Als het zo makkelijk was...
Het zijn volgens mij allemaal vrijwilligers, en het is moeilijk om die tegenwoordig te vinden.
Eigenlijk zou er een vereniging moeten zijn die in dit 'gat in de markt' springt en zelf een cursus opzet in de wijk, zodat je niet naar hoograven of de binnenstad moet voor een soortgelijke cursus. Dat is vaak niet te organiseren als ouder.