Ingezonden door: P. van Gulik
29-11-2007

IVN NatuurGidsenCursus

PERBERICHT NATUURGIDSEN CURSUS 2008

Natuurgids bij het IVN?. Iets voor jou?

Wanneer je deze vraag positief beantwoordt, dan is de Natuurgidsencursus van het IVN iets voor jou. De IVN afdelingen Vecht & Plassengebied en Woerden starten in januari 2008 een nieuwe cursus. Deze is bedoeld voor mensen, die belangstelling hebben voor hun omgeving en de natuur die daarbij hoort, die meer willen weten over hun eigen regio en die het leuk vinden om hun kennis en ervaring met anderen te delen.

De cursus laat je kennis maken met zeer veel verschillende facetten van de natuur in jouw directe omgeving. Tevens geeft het handreikingen op educatief en organisatorisch gebied, zodat je de organisatie van natuurexcursies, lezingen of cursussen met andere IVN vrijwilligers ter hand kunt nemen. De IVN vrijwilliger krijgt binnen de IVN afdeling een grote mate van vrijheid en steun om initiatieven op het gebied van voorlichting en educatie te organiseren.

Al deze activiteiten worden ondersteund door het landelijk IVN, de Vereniging voor natuur- en milieueducatie. Onder deze professionele organisatie vallen 176 regionale IVN afdelingen die uit vrijwilligers bestaan. Naast de landelijke activiteiten zoals ?De Groene Maand?, ?Bloeiende Bermen? en ?De Natuur Werkdag? nemen deze vrijwilligers tientallen regionale activiteiten onder hun hoede.

De cursus is bedoeld om het aantal vrijwilligers binnen de afdelingen Vecht & Plassen en Woerden op peil te houden. De afdelingen strekken zich uit van Utrecht tot en met Abcoude en van Breukelen tot en met Montfoort. Binnen dit prachtige gebied zijn voor de verschillende activiteiten deskundig opgeleide natuurgidsen nodig.

De cursus start in januari 2008 en duurt tot juli 2009. De cursusavonden worden om de twee weken op woensdagavond gehouden van 20.00 tot 22.00 uur. De daarop volgende zaterdagochtenden worden gebruikt voor excursies waarin de aangeboden natuurkennis in de praktijk wordt toegepast. De cursus wordt niet gehouden tijdens de schoolvakanties in midden Nederland.

Door subsidies van de provincie Utrecht en de gemeentes in de regio kunnen wij de kosten voor deze cursus op ? 200,00 houden. Hiervoor krijg je een mooie mix van theorie en praktijk, je leert veel over de natuur en het milieu. Er is ook veel aandacht voor de vaardigheden, die een gids nodig heeft om zijn boodschap over te brengen.

Wil je weten wat deze cursus inhoudt en niet minder belangrijk wat het IVN van jou verwacht, dan kunt u mailen of telefoneren met:
Arwin de Boer aa.den.boer@hetnet.nl telefoon 0348-445152.
Jan van Schooten janvanschooten@hotmail.com telefoon 030-6775905.

Voor meer informatie of aanmelding tot 10 december 2007 kunt u ook bij bovengenoemde personen terecht.

Reageer op deze inzending