Ingezonden door: Jurgen
11-12-2007

Zwerver in portiek

Vanochtend vond ik voor de tweede keer in korte tijd een zwerver aan voor mijn deur. Ons blok heeft een open portiek en op onze verdieping zijn er geen ramen.
Ik heb dit keer gezegd dat hij hier maar niet moest gaan slapen, waarop hij reageerde: "En wat zou je er dan aan gaan doen, pikkie". Ik ben maar geen discussie aangegaan. Hebben meer mensen hier last van met het koude weer?

Reageer op deze inzending
Op 12-12-2007 schreef Glenlivet geen achternaam:

Geen discussie aangegaan? Politie bellen en weg bonjouren die gast, het is toch jouw portiek?
Op 12-12-2007 schreef Jurgen J:

Ik heb ook nog gezegd dat ik hem de volgende keer laat weghalen. Ik ben dus ook al van plan de volgende keer de politie te bellen
Op 12-12-2007 schreef Jaap S:

Ik zou de politie nu al informeren.Het is ook in het belang van die man, dat hij op tijd een overnachtingsplaats krijgt.
Op 13-12-2007 schreef Baron Van Lunetten:

Ook deze zwerver heeft recht op een redelijke slaapplaats en kansen op geluk. Zal wel iemand zijn die het flink tegenzat, misschien al vanaf z'n geboorte! Geeft hem, via de gemeente, een eigen logeercontener met zinvolle, taktische begeleiders!!!

Het beste is clubjes als GGZ tegen hun reet te trappen, en zeggen dat ze op de man moeten komen inpraten. Veel "sociale clubjes", die goed gesubsidierd worden, gaan naar wethouders en trekken een scheur open wanneer moeilijke mensen gedwongen worden aan de rand van de stad te gaan wonen, maar laten het afweten wanneer ze echt moeten werken, bijvoorbeeld bij begeleiding van moeilijke mensen; waar ze echt voor betaald worden!!!!. Het zou het mooiste zijn als je openbaar kan maken hoe moeizaam de overheid met dit soort simpele situaties omgaat. Trap ze zoveel mogelijk tegen hun ambsreet als het verkiezingen wordt. Stel een plan op.
Op 15-12-2007 schreef p wielen:

ja in frans lunetten ligt er ook alttijd zo'n zwerver te stinken. bij ons in de gallerij. het is een bekend felomeen daar.
Op 15-12-2007 schreef jurgen J.:

Hoi P. Wielen

Ik woon zelf aan de Furkabaan, dus in vergelijkbare flats. Ondernemen jullie nog actie? Wegsturen, politei bellen?
Ik hem nu een keer weggestuurd, dus de volgende keer bel ik de politie. Ook heb ik het al aan Bo-Ex doorgegeven..

Jurgen
Op 15-12-2007 schreef Jaap S:

Het is geen prettig gezicht, het leidt tot vervuiling en je hoeft het niet te accepteren.
Het is, zoals dat zo mooi heet, een zaak van de openbare orde. Je kan de politie bellen en de GGD, met het verzoek aktie te ondernemen. (en dan niet na 1x opgeven, ze doen toch nooit wat).
Ook kan je met je verhuurder overleggen, of er aanpassingen mogfelijk zijn bij de openbare ruimte rond de flat.
Het wordt kouder, dus daklozen zoeken onderdak, maar er zijn officiele gratis slaapplaats voor ze, dus je hoeft het niet uit medelij te accepteren.
Op 15-12-2007 schreef Gelnlivet geen achternaam:

@Baron van Lunetten; Aangezien je Baron, en zo begaan met de zwervende mens, bent heb je vast nog wel een slaapplaatsje vrij voor hem? Naar welk adres kunnen wij hem de volgende keer toesturen voor een warm bed?

Hij ligt idd rond Frans Lunetten ook in de portieken, heb hem zelf nog niet betrapt maar als dat gebeurt bel ik meteen de politie en dezelfde dag de huismeester. Misschien dat we na 100 klachten eindelijk eens een dichte portiek krijgen...........
Op 15-12-2007 schreef ex zorgverlener:

Bel het Leger des Heils. Zij gaan sinds donderdag 'toen de kouderegeling van kracht werd langs de bekende daklozenplekken op zoek naar daklozen zonder slaapplaats. Je kunt ook de tussenvoorziening bellen. Doe dat als jouw dakloze weer in jouw portiek zit, dan kunnen zij hem gelijk meenemen naar 1 van de gratis slaapplekken.
Op 16-12-2007 schreef buschauffeur Utrecht:

Tjonge, jonge, de kerstgedachte viert weer hoogtij.
Politie, GGD, BOEX, Lege Des Heils etc.
Je zou iemand ook gewoon een slaapplaats in je huis kunnen bieden.
Maar, ja, Jozef en Maria hadden er ook al last van.
Wellicht kun je hem dus beter naar de kinderboerderij verwijzen.......
Op 16-12-2007 schreef Jaap S:

Ik ben het niet met je eens Buschauffeur.De genoemde instanties hebben als taak en zijn in staat, om gerichte zorg en hulp te bieden.Daar is niks mis mee, of verkeerd aan.
Ik zou geen vreemde in huis nemen, maar elke mij bekende, die noodonderdak nodsig heeft, is welkom.
Kortom, selektie aan de poort. (h?, die kennen we).
Op 10-01-2008 schreef No:

Ik woon toevallig ook in een flat maar dan zonder zwervers.
Wij hadden vroeger last van hang-jongeren in onze portiek.
Nu hebben ze al 3 jaar geleden alle flats rondom filipijnen/seychellen/hymalaya afgesloten.
Je kan dit informeren bij portaal zodat hun er ook over na denken!
Op 01-02-2008 schreef Baron van en tot Lunetten, en weder terug:

Sja, de man uitnodigen bij je in huis te komen is niet logisch, het feit dat ie zwerver is zegt al dat hij er zelf voor gekozen heeft zo te leven, of dat zijn omgeving dringende reden had hem uit de buurt te houden.

Ik heb er begrip voor dat mensen vinden dat hij niet in een portiek kan leven of in de bosjes om een flat, inderdaad om onder andere de "darmlogistiek", en andere vervuiling die een goede kans maakt op te treden...

Ik verbaas mij er erg over dat er niet op verschillende plekken in de stad ook nog voorzieningen zijn voor individuele zwervers, zodat ze niet gedwongen worden in groepen te logeren. De man gaat niet voor niets in de kou in zijn eentje in portieken liggen.

Daar is een reden voor. Ik zou graag zien dat er ook voor dit sort mensen voorzieningen komen. Maar helaas, onze overheid, dat achterhaalde systeem, verzaakt op vrijwel alle beleidsgebieden, behalve het bouwen van mooie stadhuizen...

Maximilliaan T.F.G. Baron van en tot Lunetten, ende weder terug.
Op 18-02-2008 schreef pien Pepper:

Sommige reacties zijn wel heel erg kort door de bocht.
Al vanaf zijn jeugd miskend enzo..blabla.
verdiep je eerst in de materie voor je je mond open trekt zou ik zeggen. In de wintermaanden heeft elke dak en/of thuisloze recht op een slaapplaats. Misschien wil deze meneer wel gewoon buiten slane en wil hij helemaal niet in een hulpverlenerstraject. Hij heeft geen recht om in je portiek te slapen, dus daar zou ik zeker de politie voor bellen, maar om hem nu gelijk aan de hulpverlening te helpen gaat ook erg ver.