Ingezonden door: Lekkerbek Lunetten
11-05-2008

lekker recept

receptje voor romige vegetarische champignonsaus/-soep

ingrediënten:
100-150gr. roomboter
2 middelgrote uien
400 gr. (grote bak) champignons
2 grote bolle soeplepels bloem
1 glas sherry, witte wijn of saké
0,5 liter volle melk
1 liter water
provencaalse kruiden
3 (maggi, 0,5 liter per stuk) groentenbouillontabletten
evt. een takje lavas (maggiplant)

Smelt de boter in een grote soeppan op middelgroot tot laag vuur tot hij bijna niet meer bruist.
Let er vooral op dat de boter niet gaat bruinen!

Pel ondertussen de uien en snij ze zeer fijn.

Voeg de uien bij de boter en laat ze, regelmatig roerend, goudgeel worden.

Was (of borstel) de champignons en snij ze in keine plakjes of snippers.

Zijn de uien mooi goudgeel, voeg dan de gesneden champignons toe.
Strooi er een klein handje provencaalse kruiden over.

Goed doorroeren.

Het volgende gedeelte vereist enige aandacht om een mooie klontvrije saus/soep te verkrijgen:
De champignons gaan nu met de uien mee smoren en verliezen nogal wat vocht en dat mengt zich met de boter tot een troebele massa.
Blijf regelmatig roeren.
Op een gegeven moment wordt de toebele massa langzaam weer helder. Een teken dat het vocht is verdampt en enkel het (boter)vet is overgebleven.
Roer nog een paar keer goed door om zeker te zijn dat alle vocht nu helder is. (laat vooral niet bruin worden!).

Voeg de bloem toe, meng alles goed door elkaar en laat nog even 30 seconden sudderen.

Voeg nu de sherry (wijn, saké) toe en roer weer erg goed.

Je krijgt nu een erg plakkerige massa die nogal samenklontert. Geen paniek. Gaat goed.

Voeg nu al roerend in kleine scheuten de (koude) melk toe (blijft in begin allemaal nogaal plakkerig. Geeft niet).
Wacht na iedere scheut tot alles weer op temperatuur is gekomen.
Ga zo door tot de melk op is.

Wilde je een stevige saus, voeg dan nu nog één (1) bouillontablet toe en roer totdat deze is opgelost.
Laat nog even op een zéér laag pitje door "blobben" en blijf goed roeren.
Voeg eventueel nog wat koud water toe wanneer de saus te dik dreigt te worden. Blijf roeren!
Deze saus is erg lekker bij pasta met vers gesneden peterselie, vers geperste knoflook en parmesaanse kaas.

Wilde je een soep, dan gaan we nog even door:
Voeg na de melk, langzaam deciliter voor deciliter het (koude) water toe.
Blijf roeren!
Laat het geheel na iedere scheut weer bijna aan de kook komen.
Voeg, wanneer het water op is de (3) bouillontabletten en het fijngesneden takje lavas toe en roer tot de tabletten zijn opgelost.
Laat nog een kwartiertje op een erg laag vuurtje sudderen (blijf regelmatig roeren!) en serveer dan direct.

Reageer op deze inzending
Op 21-05-2008 schreef Schol Vis:

Lekker hoor!