Ingezonden door: M.Cat
26-07-2008

lunetten vakantiebussenstation

Sinds enige tijd zie ik regelmatig allerlei touringcarbussen bij station Lunetten staan. Deze staan er niet om treinreizigers te vervoeren bij werkzaamheden o.i.d. van de NS, maar om vakantiereizigers in- en uit- te laten stappen.
In het AD las ik onlangs dat KRAS is uitgeweken naar Lunetten, nadat het Jaarbeuersplein is vervallen als in- en uitstapplaats. Maar vandaag heb ik ook andere bussen gezien.
Ik vind het geen goede zaak dat station Lunetten voor vakantiebussen gebruikt wordt, het wordt er daar niet veiliger op en voor de omwonenden zal het geen pretje zijn om al die bussen langs de deur te krijgen.

Reageer op deze inzending
Op 26-07-2008 schreef Thieu H:

Welke omwonenden? Er woont praktisch niemand aan het Furkaplateau. En de ringweg ligt ook ver genoeg van woonhuizen vandaan om overlast van touringcars te voorkomen. Het wordt wel wat drukker rond het station en dat kan onveilig zijn voor wandelaars en fietsers, maar als je gewoon gebruikmaakt van de stoepen en fietspaden (en dus niet kriskras het plein oversteekt alleen maar omdat dat de kortste route is...) dan valt dat ook wel mee. En als die bussen voor wat extra menselijke drukte zorgen, kan dat het gevoel van veiligheid in het (vaak erg) rustige stationsgebied mss wel verhogen?
Op 26-07-2008 schreef Marco P.:

Meer activiteit kan soms ook meer veiligheid opleveren, zeker als dat ook in de daluren het geval is.

Maakt bovendien "ons" station wat aantrekkelijker, zeker nu naar verwachting per 25-8 het aantal stoptreinen dat in Lunetten stopt wordt verdubbeld.
Op 27-07-2008 schreef willem P:

Ik vind het juist wel logisch om staton Lunetten als opstapplaats te gebruike. De jaarbeurs was niet ideaal, want over de weg is het slecht te bereiken. Het schijnt de gemeente nu wil dat de touroperators bij Vredenburg Leidsche Rijn hun reizigers laten opstappen. Maar dat is een desolate plek! Misschien wel handig voor de bussen, maar voor de passagiers niet.

Lunetten is nog niet eens zover van de doelgroep, goed te bereiken per auto, bus en trein. Ik zou in ieder geval graag opstappen op het Furka plateau!
Op 27-07-2008 schreef een ouder:

Nou, voor mij geen opstapbussen bij station Lunetten. Ik woon aan de rondweg en kan vanwege het verkeer mijn ramen niet meer openzetten. Op nog meer verkeer langs mijn deur zit ik echt niet te wachten. Behalve geluidsoverlast laat het verkeer ook veel vuil op ramen en houtwerk achter.
Daarnaast ben ik fietsend op het fietspad met een kind achterop al een paar bijna aangereden op het Furkaplateau door auto's die menen dat zij ondaks verbodsborden tegen de richting en/of op fietspaden mogen rijden.
Op 28-07-2008 schreef No?l Mourik:

Je moet niet klagen over overlast van de auto/bussen.
Je weet voordat je het huis kocht/huurde dat er een weg achter/voor liep en weet je dat er spraken van overlast zal kunnen zijn.
Op 28-07-2008 schreef Remko achternaam:

Lunetten is nu in Utrecht de meest logische plaats geworden. Dat krijg je er van als een gemeente niet nadenkt over dit soort zaken. Op dit moment moeten touringcars naar het veemarktterrein. Terwijl juist veel passagiers met de trein naar Utrecht gaan om op de bus te stappen. En dus logisch dat een station wordt gezocht. in combinatie met de bereikbaarheid vanaf de snelweg is Lunetten een logische keuze. Ik zeg niet de ideale, maar wel een keuze die de gemeente ook aan had kunnen zien komen (als ze nagedacht hadden).

Als Lunetten echt populair wordt dan kunnen we onze borst wel natmaken rond de skivakanties. de puinhoop die het dan altijd is op de jaarbeurs (ok, was) kunnen we in Lunetten absoluut niet herbergen.
Op 28-07-2008 schreef Remko A:

meer treinen per 25-8???
Op 28-07-2008 schreef Marco P.:

@ Remko A. en alle Lunettenare"n:
Per 25-8 gaat de stoptrein van en naar Tiel ook in Lunetten stoppen. Mede als gevolg hiervan gaat volgens mij de huidige trein naar Utrecht Centraal een paar minuten vroeger vertrekken .
Voorwaar best wel een beetje reden tot juichen dunkt mij.
Op 28-07-2008 schreef Remko A:

Dat van die treinen hoort thuis op de nieuwspagina zou ik zo zeggen. Is er een link beschikbaar ter verificatie? kan het meteen op de site!
Op 28-07-2008 schreef Redactie Lunetten.nl:

@Remko: merci. Enig speurwerk heeft een artikel opgeleverd.
Op 29-07-2008 schreef een ouder:

In 1990 werd de rondweg alleen gebruikt door bewoners en bezoekers van Lunetten. Er waren nauwelijks kantoren bij het station en het winkelcentrum werd bevoorraad met kleinere vrachtauto's dan nu. Er waren geen plannen bekend die wezen op meer dan een verdubbeling van het verkeer op de rondweg. Op de Brennerbaan reed af en toe een auto en in de spits kon je makkelijk oversteken. Inmiddels zijn er meer kantoren op het Furkaplateau bij gekomen en is er op het Zwarte Woud aardig wat bijgebouwd. Daarnaast zijn er meer woningen gekomen en zijn het aantal auto's per huishouden zo goed als verdubbeld.
Dus al het kan dan niet nog meer extra verkeer voor de deur. Verhuizen is geen redelijke optie. Voor een ander huurhuis moet je jaren inschrijftijd hebben en een koophuis in Lunetten levert minder op dan je elders moet betalen voor minimaal hetzelfde. Koopwoningen aan de Brennerbaan-kant zijn momenteel minder waard dan dezelfde woningen iets verder van de rondweg af.
Op 29-07-2008 schreef Remko A:

Ik ben blij met de kwartierdienst, maar dit betekent wel dat Lunetten voor de touringcars een stuk interessanter wordt.... (om weer even on topic te komen).
Op 29-07-2008 schreef Andere Peter:

Tsja, dat een ouder en M.Cat een ideaalbeeld hebben van een Lunetten zonder enige economische activiteit, dat is hier inmiddels genoegzaam bekend. Ik deel dat ideaalbeeld niet. Ik juich al deze ontwikkelingen toe - juist vanwege dat woord. Laat maar komen die bedrijvigheid en ondernemingslust. Altijd goed, ook in mijn backyard.
Op 02-08-2008 schreef M. Cat:

Vakantiebussen die in Lunetten vakantiegangers ophalen en/of afleveren noem ik geen economische activiteit die voordeel kan opleveren voor Lunetten.
De vakantiegangers zullen geen bestedingen gaan doen in Lunetten, ze hebben immers vakantiebagage bij zich, die zij mee moeten dragen naar het winkelcentrum. Ik kan vooralsnog alleen nadelen zien: toename verkeer (vakantiebussen + brengers/afhalers), parkeeroverlast (gratis parkeren, dus het is lonend om met de auto naar de opstapplaats te komen), nog meer onveiligheid op Furkaplateau door nog meer parkeerruimte zoekende automobilisten.
Die enkele lunettenaar die dichtbij zou kunnen opstappen weegt niet op tegen de nadelen.
Op 07-08-2008 schreef Thieu Achternaam:

Misschien kunnen de bewoners van Lunetten eens wat vaker de auto laten staan? Misschien een idee om eens lopend of met de fiets boodschappen te doen? En om de bus of trein te nemen naar de binnenstad? Dat scheelt weer zo veel autoverkeer binnen de wijk. Die paar vakantiebussen leveren vast minder overlast op dan al het onnodige autoverkeer van de bewoners zelf.