Ingezonden door: Gertrude Schamin?e-van Driesten
06-05-2004

Interview met muziekproducent / componist Jos Geluk

Een prachtige loofboom, in zijn eentje op een groen glooiend veld. Wat heeft dat met muziek te maken? Met deze vraag en het visitekaartje in de hand ging ik op bezoek bij Jos Geluk (44), muziekproducent in Lunetten.

Jos, waarom past deze boom bij jouw bedrijf?
?Een boom is een wereld op zich. Ik vind het fascinerend wat zich tussen de takken en bladeren afspeelt. Muziek is ??k zo spannend, het brengt het onbereikbare dichterbij. En dat is precies wat ik met mijn producties voor ogen heb.?

Je bent muziekproducent, wat houdt dat in?
?Ik componeer muziek voor onder andere theater, reclame en bedrijfspresentaties. Desgewenst zorg ik ook voor de uitvoering. In dat geval zoek ik de uitvoerende musici bij elkaar, ben ik productieleider, monteer ik het stuk en zet ik het op cd.?

Waarop baseer je een compositie?
?Dat verschilt per opdracht. Soms krijg ik woorden of beelden aangereikt, Of zoek ik ze er zelf bij. Soms laat ik mijn diepste gevoelens spreken, bijvoorbeeld als ik op eigen initiatief muziek componeer.?

Wat zijn de kenmerken van jouw muziek?
?Mijn producties zijn licht en verrassend. Ze zullen je niet snel overrompelen, maar zijn wel onvoorspelbaar. Je kunt je in mijn muziek ?verliezen?, gedesori?nteerd raken. Maar dat hangt ook af van wat de opdrachtgever wil. Stel je voor, ik maak muziek ter ondersteuning van een monoloog in het theater. Dan kan die muziek de sfeer van de monoloog 180 graden laten omdraaien, dat is heel spannend. Op zo?n moment heeft de muziek duidelijk een functie.?

Ik zag op de website dat je ook toneelteksten op cd zet, om acteurs te helpen bij het instuderen. Wat doe je precies?
?Uit ervaring weet ik hoe lastig het kan zijn om tekst uit het hoofd te leren. Denk maar aan hobbyisten, voor wie toneelteksten repeteren geen alledaagse bezigheid is. Voor deze mensen kunnen wij een cd-opname maken van de gehele tekst of selecties daaruit. Als opnameleider zoek ik acteurs bij elkaar, bespreek de stijl en sfeer met de regisseur en zorg ik voor een kwalitatief goede opname. Daar komt van alles bij kijken; verstaanbaarheid, expressie, timing en rustmomenten.
Het leuke van een toneelcd is, dat je hem in de auto en onder de afwas kunt beluisteren. En je kunt ook nog eens heel makkelijk van scene naar scene zappen.?

Vertel eens, ben je altijd met muziek bezig?
?Gitaar spelen doe ik al zo?n dertig jaar. Daarnaast speel ik piano en viool. Als scholier zocht ik altijd al de muziek op en speelde ik in kleine formaties.
Ik kan mij geen dag zonder muziek voorstellen. Zodra ik wakker ben ?s ochtends, loop ik naar mijn studio om de compositie van de avond ervoor te beluisteren. Muziek maken geeft mij een absolute kick.?

Wat ga je het komende halfjaar doen?
?Er staan totaal verschillende activiteiten op mijn programma. Allereerst ben ik een muziekstuk aan het componeren. Ik ben nog maar in het prille begin daarvan. Het moet een vervolg worden op een eerder geschreven stuk. Van het materiaal dat ik daarvoor gebruikt heb is genoeg blijven liggen voor een tweede stuk. Ik moet nog bedenken voor welke instrumenten ik het ga schrijven, en dan ga ik daar musici bij zoeken die het willen gaan uitvoeren; dat lijkt me fantastisch.
Verder ben ik bezig met muziek voor een musical, produceer ik jingles voor toepassing in de reclame, muziek voor bedrijfspresentaties etc. Een ander belangrijk punt op mijn agenda is het binnenhalen van nieuwe opdrachten. Mijn bedrijf Ardis Park bestaat namelijk nog maar een half jaar (voor die tijd werkte Jos als consultant in de ICT ? red.). Ik besteed nu dus veel tijd aan het leggen van allerhande contacten. Ik vind het leuk dat Ardis Park ook bekend wordt in de wijk Lunetten. Daarom heb ik ook met plezier muziek verzorgd op de wijkbeurs van 4 maart jl.?

Wat zou je voor Lunetten kunnen betekenen?
?Haha, van alles natuurlijk; (kinder)musicals produceren, toneeltekst op cd zetten, muziek arrangeren voor bandjes en ensembles, creatieve presentaties voor bedrijven in de wijk maken etc. En wat dacht je van het schrijven van een wijklied??

Als laatste Jos, heb je een lievelingsboom in Lunetten?
?Er zijn waanzinnig mooie bomen in Lunetten te vinden, dat is zeker. De wilgen op de Karawanken bijvoorbeeld. Maar de perfecte boom voor Ardis Park heb ik nog niet gevonden.?

Meer info >>