Ingezonden door: Gerda
05-08-2008

behang op betonmuur: advies gevraagd

Wie weet of je rechstreeks op de betonnen muren in Lunetten kan behangen (dus zonder raufasebehang of stuclaag eronder)?

Ik heb gehoord dat het behang dan snel loslaat (na een half jaar al). Dat zou nou eenmaal liggen aan het beton dat indertijd is gebruikt. Een typisch Lunetten-fenomeen.

De woningcorporatie wil de muren niet stucadoren en zegt dat ze behangklaar zijn.

Zojuist heb ik 25 jaar behang van de muren gehaald, waarna kale betonnen, ongestucadoorde muren tevoorschijn kwamen.

Wie heeft ervaring hiermee of weet er meer van?
Je reactie is meer dan welkom omdat behangen een kostbare en tijdrovende zaak is.

Bedankt voor je hulp!Reageer op deze inzending
Op 20-08-2008 schreef MP jansen:

Gebruik glasweefselbehang, is duurder dan normaal behang maar verbergt gaten/oneffenheden goed doordat het behang dikker is en je er nog overheen moet verven. Google anders: glasweefselbehang, hoop dat je hiermee verder kunt. Zelf heb ik glasweefselbehang beplakt over oud behang, en je ziet er niks van! ook geen dikteverschillen!
Op 21-08-2008 schreef Simone P.:

Wij hebben ook over de betonnen muur behang geplakt. Wel is het verstandig om eerst de muur te witten met gewone witte muurverf. Het beton zuigt het lijm anders op en daardoor laat het behang waarschijnlijk los. We hebben allerlei soorten behang gebruikt, van goedkoop behang van de Gamma en Karwei tot duur behang van kwaliteitswinkels. Puur papieren behang is goedkoop, maar vaak ook niet zo kleurecht, door zonlicht verschiet de kleur al snel. Ik weet niet of het sneller loslaat. Onevenheden probeer je liefst eerst weg te schaven of op te vullen. De gaatjes werden bij ons gevuld door Mitros.
Bij ons zit het behang nu al anderhalf jaar muurvast op de muren.
Succes!
Op 24-08-2008 schreef John JS:

Glasweefsel is inderdaad zeer geschikt hiervoor. Ook ik zag een betonnen muur vol gaten toen ik het oude behang er had afgehaald. Ik raad je wel aan om de grotere gaten met plamuur te vullen, voordat je gaat behangen. Wees royaal met de behanglijm, ook dat helpt.
Op 26-08-2008 schreef T. Tellegen:

Even behandelen met voorstrijk! Dat maakt een laagje op je muur. En niet iedere behangplak heeft dezelfde kwaliteit. Liever een paar euro meer uitgeven. Glasweefsel is inderdaad een goede optie. Succes.
Op 24-09-2008 schreef Gerda Bultstra:

Dank jullie wel voor je adviezen. Ik heb inderdaad gekozen voor glasweefsel. Wel heel veel werk (voorlijmen, lijmen, behangen, 3 keer verven voor het mooi dekt), maar het wordt prachtig.