Ingezonden door: Wil
14-01-2009

NACHTELIJK BROMGELUID

Ik woon in de buurt van stadsboerderij Koppelsteede. Sinds plm. 1 jaar word ik regelmatig wakker van een nachtelijke zware brom. Soms vanaf 2 uur, soms vanaf 4 uur 's nachts. In de kerstvakantie was het er niet. Gisteravond was het er behoorlijk hard om plm. 21 uur. Het is niet de snelweg, al kan het geluid daarvan wel interfereren met die brom, net zoals dat van bv een stadsbus.
Wie weet wat dat voor geluid is? Generatoren die aangezet worden (Koppelsteede? Kweker aan de andere kant van de A12?)? Overslagbedrijf met draaiende dieselmotoren?
Belangrijker nog: wie ligt er ook wakker van en wil samen bekijken wat we eraan kunnen doen?

Reageer op deze inzending
Op 14-01-2009 schreef jos de putter:

Bromsnor? Een bromtol? Een brommert? Misschien is het een idee om het het personeel van Koppelstee te vragen, zij weten een heleboel over de omgeving (Hanneke en Maarten met name).
Op 16-01-2009 schreef Arie uit Hoograven:

Beste Wil, Ik hoor in Hoograven soms een bromgeluid om 23.30 uur en zie dan overdag dat de vangrail vernieuwd is op de A12.
Op 18-01-2009 schreef Laura Palmer:

Geen zorgen. Dit moet mijn snurkende wederhelft zijn.
Op 19-01-2009 schreef tja tja:

ik woon richring het station en ik hoor ook regelmatig 's avond een brom geluid. alsof er een straat verderop een auto loopt ofzo. weet niet, maar als ik het eenmaal hoor, dan kan ik niet meer slapen...zou ook wel willen weten wat het is
Op 29-01-2009 schreef Wim vD:

Ja ik hoor ook wel eens 's nachts diep brom geluid, woon vlak bij de Musketon. Dat houdt dan ca 30-60 sec aan en wordt dan langzaam minder. Ik denk altijd dat het verkeer op de Waterlinieweg is of een bus (maar die rijden toch niet 's nachts en dat duurt dan niet zo lang?)
Op 30-01-2009 schreef Matthijs H:

Het kan zijn dat ze aan het werk zijn op het spoor danwel op de snelweg, veel machines die ze daarbij gebruiken maken zware bromgeluiden. Kan natuurlijk ook een flinke goederentrein zijn met wat diesellocs er voor, dat wil ook wel.

Overigens rijden de bussen donderdag op vrijdag wel 's nachts, maar die maken niet zo'n brom geluid, mag ik hopen...
Op 30-01-2009 schreef Wim vD:

je zult je verbazen wat voor geluid een simpele auto of bus op afstand kan produceren. Geluid reflecteert en interfereert wat zoveel betekent dat op afstand ineens plaatselijk luide pieken ontstaan. Als je huis dan nog eens als klankkast gaat werken trilt je hele bed het raam uit
Op 31-01-2009 schreef Andere Peter:

Ik fiets 3 tot 5 keer per week midden in de nacht dwars door Lunetten en ik heb dit geluid meen ik niet gehoord.
Op 03-02-2009 schreef wim vD:

nee je hoort het alleen als je in bed ligt (...)
Op 22-02-2009 schreef wil veenstra:

voor de mensen die ook last hebben van een aanhoudende, monotone bromtoon: over heel nederland blijkt men er last van te hebben, zie de zeer interessante artikelen met meer links op http://www.geluidforum.nl/viewtopic.php?t=647
Op 09-03-2009 schreef Sander H:

In Ouddorp is er op dit moment enkele groepen mensen geklaagd over eenzelfde soort geluid. Radio 1 had direct een mail binnengekregen van iemand die melde dat het een CVketel moest zijn...

Ik heb geen last van 'het' geluid, maar ik hoor het al ruim anderhalf jaar en ben wel benieuwd waar het vandaan komt. Een CVketel lijkt me erg sterk, omdat je het in een betrekkelijk groot gebied kan horen, zo blijkt hier in een groot deel van Lunetten.