Ingezonden door: Buschauffeur Streek
02-04-2009

Openbaar tuinafval

Ik woon al vele jaren met genoegen in deze wijk.
Aan een sloot met hoge bomen.
Het uitzicht is (bijna) altijd groen en ik heb een goede verstandhouding met de buren en de vogeltjes die in mijn tuin nestelen.
Er is echter ??n puntje waar ik mij wel eens over verbaas:
Enkele van mijn -even aangenaam wonende- buren hebben besloten dat wanneer hun tuinafval de inhoud van de kliko te boven gaat ze het zaakje dan maar dumpen in de openbare ruimte aan de oever van de sloot.
Netjes met een touwtje eromheen, dat wel, maar van enige vervolgactie (b.v. in de auto gooien en naar de vuilstort brengen) merk je verder niets. Het ligt er maar.
Alsof ze ervan uitgaan dat de plantsoendienst het wel zal verwijderen wanneer ze toevallig langskomen.
Onlangs was nog ??n van de nieuwere bewoners in het rijtje in zijn voortuin een enorme rietplant aan het uitgraven. Ik heb er begrip voor dat je de plantenkeuze van de vorige eigenaar niet waardeert, maar het gevaarte ligt nu al weer enkele weken in de (openbare) slootkant en de tekenen wijzen er niet op dat daar binnenkort enige actie in zal worden ondernomen om het zaakje te verwijderen.
Tja, wat is het, verbazing, ergernis?
Het was zo'n vreselijk mooie rietbos met prachtige pluimen in de herfst. en nu staan er een paar lullige viooltjes, waarschijnlijk rondom beschermd door anti-slakkengif.
Ok, is dat je voorkeur? geen probleem. Maar zorg dan ook dat je je afval op een nette wijze dumpt!

Reageer op deze inzending
Op 02-04-2009 schreef Basement een en tachtig:

Je reactie lijkt er op te duiden dat je weet wie de acties ondernomen hebben die bij jou overlast veroorzaken. Ik neem aan dat je ze hier dan ook op aan gesproken hebt? De kans dat je probleem verholpen wordt door hier een verhaaltje te tikken is redelijk miniem.

Overigens deel ik je mening dat de openbare ruimte niet bedoeld is voor (tuin-)afval.
Op 02-04-2009 schreef j.a. de jong:

het doet mij een beetje denken aan wat er vaak naast een glasbak/oudpapierbak ligt.
glas dat niet door de opening past. ovenschalen (gehard glas !), bananendozen, ikeadozen.
ik snap niet hoe iemand in elkaar zit die zoiets achterlaat.

jammer van dat mooie rietbosje.
Op 03-04-2009 schreef Wim vD:

Ja heel herkenbaar. Mijn buren heb ik ook wel eens "betrapt" op een dergelijke actie. Maar die zijn dan ook gezien hun leeftijd niet in staat om grote hoeveelheden tuinafval naar het kringloopstation te brengen. Ik heb ze toen aangeboden om het met mijn auto af te voeren. Eerlijk gezegd leken ze stomverbaasd dat ik dat aanbood. Wat ik bedoel te zeggen is dat er niet altijd "hufterigheid" aan ten grondslag ligt, soms kan het ook gewoon een te hoge drempel zijn om je buurman te vragen om hulp. Of dat ook in deze situatie geldt weet ik natuurlijk niet.
Op 03-04-2009 schreef Wim vD:

Er schiet me nog een leuke anekdote hierover te binnen.
Aan de overkant van de sloot bij de musketon (waar ik op uitkeek) staan in het voorjaar allerlei bosjes met mooie sneeuwklokjes - in het gras, dus openbaar groen. Daar heb ik dus een aantal jaren geleden een andere buurman met een schep op klaarlichte dag de sneeuwklokjes uit zien scheppen en in zijn tuin stoppen. Hoezo openbare tuin? Weg mooi voorjaarsuitzicht!
Op 04-04-2009 schreef Thieu Achternaam:

En dan maar klagen over 'de jeugd van tegenwoordig', met zulke voorbeelden ;-)))
Op 04-04-2009 schreef J, Acomine:

Ze zouden gewoon weer wekelijks gft afval moeten ophalen in plaats van eenmaal per twee weken.
Op 05-04-2009 schreef Thieu Achternaam:

Ik zie weinig GFT-containers buiten staan, en erg vol lijken ze me ook niet. Kan me dan ook voorstellen dat 1x per week te veel is. Heb dan liever dat ze dat belastinggeld uitgeven aan een extra schoonmaakronde van de straatvegers, want er ligt een hoop zwerfvuil in de wijk.
Op 12-04-2009 schreef J. Figee:

Ik ben het er helemaal mee eens dat het getuigt van weinig waardering voor ons aller leefomgeving, als men in deze mooie buurt tuinafval of zelfs hele tuinplanten in het openbaar groen achterlaat. Men is uiteindelijk verantwoordelijk voor de eigen rotzooi en of die plant van vorige bewoners was, dat doet er niet toe. Overigens ben ik gek op violen
en mooie grassen met pluimen, maar ik snap wel uw afkeer van violen na de actie van deze medebewoners.

Ik constateer hetzelfde in het openbaar groen aan de ecologische route, maar dan ook dat men blikjes, patatbakjes (van de cafetaria aan de Lunettenbaan) dumpt in het openbare groenstuk. Dan heeft men blijkbaar net de patat op of het bier uit blik. Ik vind het ontzettend jammer van deze overigens mooie plek. Wat kun je eraan doen? Een vriendin opperde om overal vuilniszakken op te hangen en ook zelf dat afval regelmatig op te ruimen, al heb jij dat dan daar niet gedumpt. Ik zou zelf liever zien dat de Gemeentereiniging wat vaker de ecologische route afstruinde en er een extra vuilnisbak (met grote openingen)
neerzette. Wie heeft een idee om dit soort zaken goed aan te pakken?
We willen toch allemaal genieten van deze mooie woonomgeving?