Ingezonden door: waddenbuurtbewoner
22-04-2009

Communicatie gemeente over werkzaamheden in Beatrixpark

Afgelopen maandag zag ik ineens dat paden in het Beatrixpark afgegraven waren. Dinsdagmiddag reed een aannemer een lantaarnpaal ter hoogte van Rottummeroog omver.
In gesprek met die aannemer begreep ik dat de wandelpaden in het park geasfalteerd gaan worden en er voor omwonenden enig overlast te verwachten is.
De omwonenden weten echter van niets! Geen wijkbericht, geen vermelding in Ons Utrecht, laat staan dat omwonenden gevraagd is naar hun mening over het asfalteren.
Asfalt nodigt alleen maar uit om nog meer te fietsen en te brommen op de wandelpaden dan nu al gebeurt. Op deze manier wordt het wandelplezier je wel ontnomen.
Ik verwacht namelijk niet dat er opgetreden gaat worden tegen (brom)fietsen op de wandelpaden. Tot op heden gebeurt dat namelijk ook niet tegen bromfietsen op de daarvoor verboden fietspaden.Reageer op deze inzending
Op 23-04-2009 schreef hardlopertje:

het is inderdaad afgrijselijk! kennelijk denkt de gemeente dat parken aantrekkelijker worden als je ze volplempt met asfalt. wat is er mis met halfverharde wandelpaden? een paar jaar geleden hebben ze ook een aantal paden op dezelfde wijze geruineerd in park de koppel, en natuurlijk de paden langs de treek. lunetten is weer een stuk lelijker geworden, met dank aan de gemeente.
Op 23-04-2009 schreef Marit:

Asfalt midden in het gras. Onbegrijpelijk onaantrekkelijk, voor wie dan ook neem ik aan. Ik vraag me echt af welke motivatie er achter dit natuur onterend besluit zit. Waarom nu toch?
Op 23-04-2009 schreef jos de putter:

De paden zijn waarschijnlijk verhard om ze ook toegankelijk te maken voor mensen in een rolstoel die het park willen bezoeken. Voor hen is het juist fijn dat de paden verhard zijn. Als de werkzaamheden straks klaar zijn, ziet het er vast beter uit, dus een verslechtering hopeft het niet te betekenen.
Op 23-04-2009 schreef Aad:

Dit plan stond in Wijknieuws Zuid december 2008.
De parken worden daardoor beter toegankelijk voor mensen die moeilijk ter been zijn, terwijl de paden een vriendelijke uitstraling houden.
Ik ben niet moeilijk ter been maar ben er ook wel blij mee. Geen modderige schoenen meer en loopt lekkerder. Zie de paden die al gedaan zijn in de buurt van de volkstuinen en de sportvelden. Best goed toch?!
Op 24-04-2009 schreef waddenbuurtbewoner:

Aad, met het asfalt in park de Koppel zijn de wandelpaden ook toegankelijker geworden voor (brom)fietsers en zelfs quads. de maken daar dus veelvuldig gebruik van.
Zonder asfalt werd er al druk gefietst op de wandelpaden in het Beatrixpark. Dat fietsen zal nu dus alleen maar toenemen. Niet gek, want de paden hebben nu hetzelfde uiterlijk als bijvoorbeeld de Oude Liesboschweg..
Overigens werd ik deze week door voetgangers (met loslopende honden) op het met grit voorziene rijwielpad bij de Seycellen aangesproken op het fietsen daar. Niet gek als voetpaden daar geasfalteerd zijn en rijwielpaden het uiterlijk van een voetpad hebben.
Op 24-04-2009 schreef hardlopertje:

Die paden waren mijns inziens niet zo slecht dat ze ontoegankelijk waren voor rolstoelen of mensen die slecht ter been zijn. Je kan die paden ook gewoon onderhouden en egaliseren of op een wat beschaafdere manier verharden. Bovendien heb je in de winter meer gevaar met gladheid op dit soort asfalt. En in de 'natuur' krijg je nu eenmaal wel eens vieze voeten. Als we dat als criterium gaan aanhouden kunnen we alle natuurgebieden wel gaan asfalteren. En inderdaad: het onderscheid fietspad / wandelpad is volstrekt onduidelijk geworden door de asfaltering van de wandelpaden. Op het geasfalteerde wandelpad langs de Treek hebben ze wat obstakels gecre?erd in de vorm van een paar nauwelijks passeerbare hekken om de fietsers / scooters weg te houden. Daar kun je nu met een rolstoel ook niet langs. Kortom: dit asfalteringsbeleid is heel slecht doordacht, het cre?ert nieuwe lelijkheid en het kost bovendien publiek geld. Met het Beatrixpark was niets mis, maar nu wel.
Op 25-04-2009 schreef Joop:

Als autoliefhebber ben ik al jaren dol op meer asfalt. Maar wat ik vandaag in het park rond de salmanderpoel aantrof is echt belachelijk. Je kunt nu op zwart asfalt staan en dan naar het bordje ?natuurbos? kijken. Wie heeft dit in Godsnaam bedacht??? B-E-L-A-C-H-E-L-I-J-K.
Op 27-04-2009 schreef paling:

Asfalt is goedkoper voor de gemeente,geen onderhoud nodig,hoe het eruit ziet interesseert ze helaas geen zier....
Op 27-04-2009 schreef seychellen 96:

Al dit asfalt in ons park laat weer eens zien dat de gemeente van een stad als utrecht totaal geen idee heeft wat natuurbeheer inhoud.
Wie haalt het in zijn hoofd om in een gebied waar vogels broeden en het de bedoeling is dat salamander en andere dieren zich gaan vestigen eind april met groot materieel asfalt te gaan leggen.
Het ziet er niet uit en heeft zeker heel wat beginnende nesten verstoort.'
De mensen die bang waren voor vieze schoenen moeten gewoon lekker op de oude gracht gaan lopen.

Op 29-04-2009 schreef Thieu Achternaam:

http://www.lunetten.nl/pub/actueel/nieuws.php?id=2418
Op 01-05-2009 schreef buschauffeur:

Er woonde hier vroeger op de Betuwe een dame die door de ziekte MS (multiple sclerose) vrijwel geheel was verlamd. Ze had een hond die getraind was om haar te assisteren.
Zo'n beest moet je uitlaten. En dat deed ze dan ook en dan in een electrisch aangedreven rolstoel, die minstens zo'n tweehonderd kilo woog. Daar kwam dan nog haar eigen gewicht bij en dat was (om het netjes te zeggen) niet aan de lage kant.
Regelmatig moesten politie en brandweer er aan te pas komen, wanneer zij weer eens met haar vehicel in het Beatrixpark in de modder was vastgelopen.
Zij bleef er gelukkig nogal lakoniek onder, maar wat h??r betreft had dat asfalteren wel wat eerder kunnen gebeuren.
Op 05-05-2009 schreef Andere Peter:

Wat een gemakkelijke, zure reacties weer.

Tav slecht informeren: dit is wel degelijk aangekondigd in een van die gemeenteblaadjes.

Tav lelijkheid: dat moet je nu niet beoordelen. Men gebuikt ook wel eens asfalt dat na enige tijd de kleur aanneemt van de omgeving (zie andere paden). Ook begreep ik dat er weer grind op het asfalt zou komen, dat dit een kwestie van onderhoud is. Ik weet dat laatste niet zeker.

Tav begaanbaarheid rolstoelers, kinderwagens e.d. lijkt dit mij een onvoorwaardelijke verbetering.

Tav fietsers: misschien is een andere fietsfrustrerenede maatregel denkbaar (bv hekje op strategische plek). Maar vooral, is het nu zo erg om af en toe iemand illegaal te zien fietsen op zo'n voetpad? Ik begrijp die ergernis nooit zo goed. Ik kom al 40 jaar in voetgangersgebieden en op fietspaden en ik heb eigenlijk nog nooit een gevaarlijke situatie fietser vs voetganger meegemaakt. Vreedzame co?xistentie lijkt mij haalbaar.
Op 06-05-2009 schreef Thieu:

Er komt dus ook een grindlaag overheen. Dus de ergernis die sommigen hebben over het grijze asfalt, is binnenkort nergens meer voor nodig. Het zal er wel ongeveer gaan uitzien zoals het pad tussen de twee volkstuincomplexen: daar ligt nu een beigekleurig pad. Niks geen asfalt, dus.
Op 06-05-2009 schreef M. Cat:

@thieu:
De paden bij de volkstuinen mogen er wel mooi uit zien, maar (brom)fietsen blijkbaar ook lekker. Regelmatig word ik van het voetpad afgereden bij mijn renrondjes.
En als het nu nog om illegale (brom)fietser gaat die netjes afstappen en de voetganger voor te laten gaan? De eerste moet ik nog tegen komen!
Op 07-05-2009 schreef buschauffeur:

Ach het omgekeerde gebeurt ook regelmatig.
Ik moet soms met mijn bus stevig in de remmen omdat joggers zowat allemaal schijnen te denken dat ze voor de marathon aan het trainen zijn en dat kan natuurlijk alleen maar op asfalt. Het naastgelegen mooi betegelde trottoir gebruiken is blijkbaar te kinderachtig.
Zo ook wielerclubs. Die kijken minachtend naar fietspaden en laten ze vrijwel altijd links (in dit geval rechts) liggen.
Op 10-05-2009 schreef Thieu Achternaam:

Het feit dat sommige mensen zich niet aan een aantal simpele regels kunnen houden, betekent natuurlijk niet dat onderhoud en vernieuwing dan maar achterwege gelaten moet worden. Trouwens: een baggerpad is vast weer aantrekkelijk voor mountainbikers, dus zo is er altijd wel wat...