Ingezonden door: Marijke Ahlrichs - van der Veen
31-05-2003

Interview - Pak's kaas en notenhuis

Interview met Evert Pak van Pak?s kaas en notenhuis.

Evert Pak komt uit een agrarisch milieu en is hierdoor van huis uit gewend hard en zelfstandig te werken. Hij is een van de pioniers van het winkelcentrum. Toen er nog klinkers en noodplaten lagen en pas 4 a 5 winkels geopend waren, zag hij kans een eigen zaak te openen in de nog jonge wijk. Hoewel Evert niet in Lunetten woont weet hij veel van de wijk o.a. uit de verhalen die hij in de winkel hoort en van de vergaderingen van de winkeliersvereniging en de vereniging van eigenaren. Zijn vrouw Joke en Gerda Stam helpen parttime in de winkel.

Het publiek in Lunetten is gem?leerd. Je kunt niet zeggen dat de zaak uitsluitend leeft van de verkoop van nootjes, kazen en pat? voor de feestjes van studenten. Er komen ook ouderen in de winkel van het dichtbijgelegen ouderencentrum de Koppel. De wijk heeft bovendien veel jonge gezinnen met kinderen. Soms komen de klanten uit Hoograven, Houten en Nieuwegein, Het gaat dan vaak om mensen die vroeger in de wijk gewoond hebben en nog wekelijks komen.

Niet alle mensen die hij in het winkelcentrum ziet lopen komen in zijn zaak. Hij wil deze mensen graag laten weten dat hij specialist is in Beemsterkaas en ambachtelijk bereide boerenkaas. Hij maakt ze er graag erop attent dat hij een ruim assortiment buitenlandse kazen heeft en natuurlijk dagelijks versgebrande noten.

Aan het publiek kun je vaak al zien wat ze gaan kopen. Al is Evert geen psycholoog, wat mensenkennis denkt hij in al die jaren in de winkel al wel te hebben opgedaan. Zo is er op basis van een basislijn in de smaak wel een advies te geven. Houdt iemand van oude kaas dan heeft hij een pikante smaak en daar kan dan invulling aan gegeven worden bij de verkoop van de nootjes, de pat? of de buitenlandse kaas. Bij liefhebbers van jonge kaas ziet hij mogelijkheden voor de zoete cashewnoot.

Vegetarische en biologische producten verkoopt hij graag. Hoewel de klant de biologische landbouw een goed hart toedraagt worden deze producten echter niet massaal gekocht. Het uitsluitend omzet halen uit de verkoop van producten uit de biologische landbouw is daarom niet realistisch. De vegetarisch gestrengde kaas verkoopt hij wel.

De winkel is grotendeels het magazijn. De voorraad kaas vind je op de planken volgens een oplegsysteem, waarbij de kaas rijpt in de winkel. De nieuwe 6 a 8 weken en de oude soms 7 maanden. De kaas droogt in en verliest gewicht. Daarentegen behoudt zij meer smaak dan in de geconditioneerde ruimten van een pakhuis.

De aanstaande verbouwing van het winkelcentrum, waarbij de gang waaraan hij zit overdekt wordt, ziet hij als positief. Het winkelcentrum heeft na 25 jaar wel een opknapbeurt nodig. Door de overkapping heeft de winkel minder last van slecht weer en kunnen de schuifpuien verder open. De winkel zal meer toegankelijk en hierdoor uitnodigend zijn. Omdat het publiek door moet kunnen blijven winkelen is het de bedoeling dat het winkelcentrum in fasen wordt opgeknapt. Een goede infrastructuur en meer gezelligheid zal naar hij meent zijn weerslag vinden in de verkoop.

Aan alle PR heb je wat. Bekendheid is gunstig voor de winkel. Evert heeft daarom graag zijn bijdrage aan dit interview op Lunetten.nl geleverd. Adverteren op internet ziet hij wel zitten. Hij is daarom bereid hierover met de redactie van Lunetten.nl van gedachten te wisselen.

Utrecht, 14 mei 2003
Marijke Ahlrichs - van der Veen