Ingezonden door: Maurice
19-06-2009

3 bomen omgezaagd

Je knippert even met je ogen, en boem! 3 bomen zijn verdwenen. In het voorjaar had ik toevallig de fruitbomen tegenover de paddenstoel gefotografeerd die volop in de bloesem stonden (linker foto), en nu zijn er 3 omgekapt (rechterfoto). Hopelijk was daar een heel goede reden voor, want dit is een mooi 'boomgaardje' dat elk voorjaar prachtig bloeit. Er was ooit sprake van dat ze tegen de grond moesten, maar daar is indertijd tegen geprotesteerd. Misschien doen ze het nu alsnog boom voor boom...?

Reageer op deze inzending
Op 19-06-2009 schreef Foppe:

Er mag inderdaad wel eens uitgelegd worden waarom dit is gebeurd. Er is indertijd door bewoners tegen kap geprotesteerd en dit zou dan zomaar kunnen? Op het dijkje bij de volkstuinen bij de Liesbosweg heeft een aannemer eind 2007 per ongeluk een bloesemboomgaardje weggeshoveld. Hij moest de beschoeiing doen. Daar is nog steeds niets terug geplant. Dat terugplanten kan nu mooi in ??n moeite door met de drie bomen, die nu geveld zijn bij de Paddestoel.
Op 19-06-2009 schreef Ben Opdehoogte:

Op de rooilijst van vorig jaar stonden twee sierkersen op de Vaalserberg ter hoogte Stelviobaan, die wegens "kroonsterfte" geveld moesten worden. Die zullen het wel zijn. Kennelijk waren het er inmiddels drie.
Zie http://www.utrecht.nl/smartsite.dws?id=117236.
Op 19-06-2009 schreef Maurice:

Inderdaad, ze stonden alle 3 op deze rooi-lijst, en op de foto is ook te zien dat ze minder mooi bloeiden dan de anderen. Het blijft jammer, er valt een lelijk gat zo...
Op 19-06-2009 schreef nimby:

we moeten er maar aan wennen dat de bomen een keer vervangen moeten worden. sierkersen hebben niet de leeftijdsspanne van bijvoorbeeld een eik. na een jaar of 25 ? 30 zijn ze 'op' en dan moet gedacht worden aan vervanging.

bij mijn ouders staat ook zo'n sierkers in de tuin. het is bijna 40 jaar oud. het is al geruime tijd, zeker een jaar of 7, zichtbaar slechter aan het worden. het bloeit niet meer zo rijk als voorheen, er zitten minder bladeren aan en er sterven takken af.

de gemeente heeft misschien al een vervangingsplan voor de bomen. in ??n keer vervangen is denkbaar en het meest voor de hand liggend. dan heb je een gelijkmatig beeld aan bomen. bij het deels vervangen zie je ongelijke leeftijden en grootte aan bomen.
Op 19-06-2009 schreef Thieu:

Da's juist mooi, ongelijke bomen. Dat maakt het beeld levendig. Anders krijg je dat saaie groen uit Kanaleneiland en Overvecht: alle bomen even hoog.
Op 20-06-2009 schreef jacqueline:

bij kappen door de gemeente is vervanging door de gemeente met een nieuwe boom verplicht!
dat zal wel in het plantseizoen, lees najaar-voorjaar, gebeuren.
houd het in de gaten!
en dank voor de alertheid van dit bericht.
Op 21-06-2009 schreef Maja:

De spelregels rondom de kap in Utrecht zijn dit voorjaar gewijzigd. Je hoeft niet meer overal een vergunning voor aan te vragen. De laatste keer dat ik op de website keek, was dat nog niet aangepast, maar ik heb wel een bevestiging van de gemeente. Particulieren met een tuin tot een bepaalde afmeting (ik meen 150 vierkante meter) mogen kappen, zonder herbeplanting. Er is een uitzondering op die regel voor historische bomen.
Voor de precieze regels moet je even bij de gemeente aankloppen.