Ingezonden door: Buschauffeur
27-06-2009

Hondenmanieren

Afgelopen week liep ik er weer eens tegenaan: zo'n type met twee opdrinderige loslopende honden. De dame in kwestie was nogal verdiept in haar telefoongesprek en haar honden gingen hun gang.
Ook ik heb twee honden. Een volwassen teef en een pup van n?t 8 weken. Beiden keurig aan de lijn. De teef kan uitstekend voor zichzelf opkomen en met een pup in de buurt is ze uiteraard ?xtra alert.
Aangelijnd gedraagt een hond zich echter wezenlijk anders dan loslopend. De lijn beperkt hem in de mogelijkheden tot vrije interactie met soortgenoten. Met andere woorden: hij is beperkt in zijn mogelijkheden om te kiezen voor onderdanig, ontwijkend, dan wel agressief gedrag.
De lijn verbindt hem met de baas die, omdat hij de leider is, volgens de hond uitstekend voor zichzelf zou moeten kunnen opkomen, maar wanneer deze niets doet, dan zal hij/zij het zelf wel even regelen.
Onze teef gaf de twee zwervers dan ook op niet mis te verstane wijze te kennen dat ze moesten oprotten.
De ene begreep het, maar de andere kwam toch z? dichtbij dat ik hem, om bloederige toestanden te voorkomen, met enig gesnauw wegjoeg.
E.e.a. had tot gevolg dat mevrouw, nu losgerukt van haar telefoongesprek, begon te schelden dat wij onze honden eens zouden moeten opvoeden, want haar honden "deden nooit wat".
Mijn opmerking dat het, binnen de Utrechtse stadsgrenzen, alleen op daarvoor aangewezen "speelvelden" toegestaan is honden los te laten lopen werd beantwoord met een krijsend "Oh ja, en jij bent zeker van de politie?".
Er zijn er meer zo: "mijn hond doet nooit wat dus het ligt aan die van jou".
Mensen zo werkt het niet!
Je hond is een afstammeling van de wolf en die accepteert n??it een vreemde soortgenoot binnen zijn invloedssfeer.
Wij hebben al meer dan twintig jaar honden. de zolder puilt uit van de gewonnen prijzen op het gebied van gedrag en gehoorzaamheid (nationaal en internationaal), maar dat gedrag krijg je er niet uit.
Hou je dus aan de regels. Overal aan de lijn en alleen op "speelveldjes"los. Wat is daar nou zo moeilijk aan?

Reageer op deze inzending
Op 27-06-2009 schreef tja:

ik ben het helemaal met u eens! ik heb zelf geen hond, maar wanneer ik alleen of met kinderen loop weet je nooit wat een "altijd-goed-luisterende-hond" opeens kan doen. zeker met kinderen, die nog wel eens impulsief kan reageren.
houdt die honden inderdaad aangelijnd!!!!!!
Op 15-07-2009 schreef janine:

Goed gehandeld! Er zijn zoveel hondenbezitters die nog opgevoed moeten worden.
Ze houden z.g. heel van hun honden maar laten ze uit op het stukje gras naast het rijwielpad en dan los of aan een te lange lijn. Te beroerd om een goede wandeling met het beest te maken.
Of het beest in de badkamer opsluiten als ze zelf weggaan. Heel fijn voor de buren maar ja in een badkamer is een ongelukje snel op te ruimen.
Gelukkig zijn er ook nog goeie baasjes.
Op 15-07-2009 schreef Buschauffeur:

Helaas heeft de gemeente sommige stukjes gras tussen sloot en fietspad aangemerkt als 'hondentoilet'.
Wil je het dus netjes doen dan ben je wel gedwongen je met je honden op het fietspad te begeven. Je moet de lijn dan wel eens laten vieren, want sommige honden zijn erg kieskeurig wanneer het de plaats van hun uitwerpselen betreft.
Dat heeft dan weer alles te maken met rangorde: dominante honden kiezen vaak een open en liefst hoge lokatie. Angstige en onderdanige dieren zullen liever e.e.a. zo onopvallend mogelijk neerleggen.