Ingezonden door: Gijsje
08-09-2009

knal

Wie heeft er vannacht (8/9 september 2009) in de buurt van de furkabaan ook een hard geluid gehoord en weet wat er aan de hand was,

Reageer op deze inzending
Op 08-09-2009 schreef Ben Wakkergeworden:

Ik heb rond 3 uur wel een sirene gehoord, geen knal. Er is geen politiebericht over en op alarmeringen.nl is ook niets te vinden.
Op 08-09-2009 schreef Daan:

De sirene was een hoogwerker die iemand op een brancar uit een huis moest halen, dat was om 3 uur.
De knal was volgens mij rond 4 uur, toen heb ik teminste iets gehoord, maar heb geen idee wat het was.
Was een lekker nachtje dus,: 2 keer wakker
Op 08-09-2009 schreef Nina:

Ja ik schrok ook wakker van deze knal om 4 uur! Ben ook benieuwd wat het was, maar kan er niks over vinden...
Op 08-09-2009 schreef beagle beagle:

Die knal was 4 uur achter de flat van fivelingo en reiderland maar wat het was weet ik niet.
Ben voor de zekerheid anders gelopen met me honden.
Op 09-09-2009 schreef Marijke:

Ik woon tegenover Portaal op Fivelingo. Om drie uur ben ik even opgestaan om achter mijn computer in de werkkamer te gaan zitten. Ik hoorde een knal en heb door de luxaflex richting spoor gekeken. Niets gezien en toen verder aangenomen dat het met spoor-werkzaamheden te maken zou hebben en ben weer gaan slapen. Ik word nu wel nieuwsgierig.
Op 09-09-2009 schreef Foppe uit Lunetten:

Was het misschien een lolbroek, die aan het carbid schieten was? Is echt enorme knal. Dat maakten wij twee jaar geleden in de buurt van Putten rondom Oud- en Nieuw mee. Klinkt zo: www.youtube.com: carbid schieten 2007 @ assen
Op 11-09-2009 schreef Andere Peter:

Gezien het tijdstip van de eerste reacties (8 sep) op dit bericht vermoed ik dat Gijsje zich vergist. Hij zal wel doelen op de nacht van 7/8 september (ma op di). In die nacht heb ik met eigen ogen heel veel gezien op het Furkaplateau, wat vermoedelijk hiermee te maken heeft.

Ik kwam 's nachts rond half drie (misschien tegen drie uur) thuis (vlakbij Furkapleateau). Al op grote afstand hoorde ik een penetrant alarm. Een buurman die nog op was kwam net naar buiten en samen gingen we op onderzoek uit. Het was echt een enorme herrie, heftiger dan een normaal auto-alarm. Hij zei dat hij het al zeker een kwartier gehoord had, op dat moment. We wandelden op het geluid af en we kwamen uit bij een hoogwerker (van firma Peineman Rotterdam). Die hoogwerker stond zeg maar tussen het Aristo Zalencentrum en het spoor die enorme sirene/wekker-achtige herrie te maken. Naarmate we dichterbij kwamen zagen we dat er nog meer niet pluis was.

De hoogwerker was bijna helemaal van de weg af en stond half in het gras en in/boven de struiken. De cabine hing zelfs bijna boven het spoor. Tenslotte zagen we dat de sleutels nog in het bedieningspaneel zaten!

Er stond een telnr op die hoogwerker en dat hebben we gebeld, maar daar werd niet opgenomen. Het was veel te link om dat zo achter te laten (en de alarmherrie ging ook maar door) dus ik belde de politie. Na een paar minuten arriveerden twee motoragenten.

Zij hebben in enkele stappen contact gelegd met die firma, de sleutels eruit gehaald waarna het alarm afsloeg en de firma opgedragen de hoogwerker daar weg te halen. Dat zou even gaan duren, want ze moesten uit Rotterdam komen. Agenten wilden daar niet op wachten en namen de sleutels mee naar bureau Marco Pololaan, waar de firma ze kon afhalen.

De volgende ochtend was de hoogwerker, die wel een week of wat op het Furkaplateau had gestaan, weg. Ik sluit niet uit dat rond 4 uur de mensen van die firma die uit Rotterdam moesten komen de hoogwerker weer goed hebben gezet en dat dit een (nieuw) geluid heeft geproduceerd (maar toen zat ik inmiddels binnen dus dat weet ik niet zeker).

Rest de vraag wat er daarv??r precies gebeurd is. Bewaker van aanpalend kantoorgebouw had niets gezien. De 4 ooggetuigen kwamen tot de volgende meest waarschijnlijke verklaring. Firma Peineman liet wellicht per ongeluk sleutels achter in hoogwerker (weet iemand hoe men normaliter die dingen in het wild achter laat/ afsluit?). In het holst van de nacht is daar een groepje onverlaten langs gekomen en ermee gaan klooien. Noem het maar joy riden met een hoogwerken. Zij konden dat ding natuurlijk niet lekker bedienen waardoor hij in de struiken terecht kwam. Wellicht met een klap. Tuig smeerde hem natuurlijk, waarna het alarm af ging.

Op 11-09-2009 schreef Andere Peter:

Ik vraag mij wel af wat Daan gezien heeft en wat hij een beetje aan het raden is. In ieder geval: in die bewuste nacht van maandag 7 op dinsdag 8 septemeber stond ik rond drie uur driekwartier buiten op het Furkaplateau met een buurman en later twee motoragenten. Wij hebben niets gezien van iemand die per brancard met een hoogwerker uit een huis moest worden gehaald (sowieso nogal een bizarre veronderstelling) en de meldkamer van de politie wist ook niets van een dergelijk incident.
Op 11-09-2009 schreef Andere Peter:

Kijk, zo eentje was het:

http://www.peinemann.nl/site/030201_Hoogwerkers.php

Ik denk dat veel mensen hem vorige week wel hebben zien staan. een dagje huren kost rond de 400 euro, dus ik denk dat zo'n ding ruim meer dan een ton kost.
Op 11-09-2009 schreef daan:

Ik ben helemaal niet aan het raden ik heb met eigen ogen gezien dat er op Zevenwouden een persoon met een hoogwerker uit een huis werd gehaald. Kijk ook maar op : http://www.alarmeringen.nl/ dan kun je zien dat er om 3 uur een hulpverlening is geweest op Zevenwouden.
Ik vind dat andere Peter wel erg gauw klaat staat om in te vullen dat ik maar aan het raden sla,omdat hij het toevallig niet gezien heeft.
Op 12-09-2009 schreef Andere Peter:

@Daan: ik bedoel er niets verkeerds mee. Ik vroeg mij gewoon af wat je gezien had en wat je vermoedde. Ook op Alarmeringen zie ik niet over een hoogwerker die iemand uit huis haalt (wel een melding op Zevenwouden inderdaad). Ik ben daar nieuwsgierig naar vanwege het incident met d?ze hoogwerker. Die werd hiervoor in elk geval niet gebruikt.

Overigens was de bewuste hoogwerker vandaag wel weer te zien. Maar nu (nacht 11 op 12 sept) was hij achtergelaten op het kantorenterrein aan het begin van de Hondsrug. Achter een omheining, hetgeen mij deed vermoeden dat ze inderdaad die dingen onvoldoende kunnen afsluiten/beveiligen en dat hangjongeren ermee aan de hal kunnen gaan als ze in het wild achter gelaten zijn. Weet iemand iets over hoe die hoogwerkers in de stad normaliter worden achter gelaten/afgesloten/beveiligd?
Op 01-10-2009 schreef Buurman:

Beetje late reactie misschien maar Daan heeft wel grootendeels gelijk. Er is die nacht inderdaad iemand d.m.v. een schuifladder van een brandweerauto(die met sirene aan kwam rijden) met een brancard op de 2de verdieping naar beneden getransporteerd op de Zevenwouden. Het was geen echte hoogwerker maar ze waren wel vrij hoog aan het werk. ;-)