Ingezonden door: Maria
07-11-2009

Bibliotheek Lunetten

Wie ergert zich ook zo aan de prijsverhoging van het bibliotheek-abbonnement en de verkleining van de bibliotheek Lunetten door het bouwen van een fitness-ruimte?
Ik vind het niet kunnen. De Bibliotheek is kleiner, de mooie kinderhoek is weg, het abbonnement is stukken duurder, en last but not least betaal je tegenwoordig boete op dagen dat de bibliotheek gesloten is (zondag en dinsdag)!
Ik hoor graag hoe dit bij mede-wijkbewoners ligt.


Reageer op deze inzending
Op 07-11-2009 schreef John:

Inderdaad belachelijk slecht, de bibliotheek was al niet zo groot en stelt nu helemaal niks meer voor.
En dan die belachelijke prijsverhoging, heb een protestmail gestuurd en geen antwoord gekregen.
Vervolgens heb ik mijn abonnement opgezegd
Op 07-11-2009 schreef Foppe:

Inkrimpen op de ruimte voor kinderboeken vind ik doodzonde. En wat betreft de gezondheid: juist voor mensen, die door hun gezondheid en leeftijd minder mee kunnen doen, is een prettige en goed voorziene bibliotheek een enorme uitkomst. Daar had in de ruimteverdeling meer rekening mee moeten worden gehouden.. Ik vind de bibliotheek erg klein geworden en dat is jammer voor jong θn oud. Ik ben wel blij dat men tegenwoordig gratis boeken uit bibliotheken elders kan reseveren en dat men ook elders mag lenen.
Op 07-11-2009 schreef Anna:

Ik was vandaag toevallig in de bibliotheek en wist nog niet dat ze de kinderafdeling hebben weggehaald. Dat is erg jammer, want het was een leuke hoek.

Ze hebben nu wel een nieuw kinderhoekje gemaakt, maar veel kleiner. Positief vind ik dat ze wel weer iets proberen te maken van het nieuwe kinderhoekje!

De prijsverhoging vind ik ook spijtig, maar ik ben nog steeds blij dat ik er zoveel boeken kan lenen (en ik ze niet in de boekenwinkel hoef te kopen, wat me nog veel meer geld zou kosten).
Op 09-11-2009 schreef rene:

Helemaal eens met Maria. Ik vind het niet ok dat de bibliotheek zo duur is geworden en de voorzieningen zijn verslechterd. erg jammer! Bibliotheek, schaam je.
Op 09-11-2009 schreef j.a. de jong:

€ 40 voor een normaal abonnement. daarmee is de bieb een luxe-product geworden.
amsterdam : € 25
den haag: € 28,65
rotterdam: € 30,00
waanzin ...
Op 10-11-2009 schreef John:

Er is een manier om ze op andere gedachten te brengen:
allemaal je abonnement opzeggen.
Kijk maar naar de DSB een oproep om spaargeld op te nemen en de bank viel om.
Ik heb al opgezegd, wie volgt?
Op 11-11-2009 schreef Berber :

Ik vind de prijsverhoging ook fors. Maar om dan maar geen lid meer te zijn, dat is ook nogal wat. Er is een simpele oplossing. Met meer mensen een abonnent gebruiken.
Op 11-11-2009 schreef Foppe:

Een U-pas houder betaalt € 8 voor het abonnement en dat is mooi. Het verschil is wel groot met degene, die net boven de inkomensgrens voor de U-pas zit, want die betaalt de volle mep: € 40. Ik heb het idee, dat een wijk als Lunetten veel leners uit de laatste groep heeft. Dus logisch, dat hier protesten opklinken, want € 40 is gewoon echt een hoop geld, als je de eindjes aan elkaar moet knopen. Ik wil voor de U-pashouders geen duurder abonnement, maar de € 40 voor de andere leners (en dat is een hoog tarief vergeleken met andere grote steden) zou wel voor zeker vijf tot tien jaar vast moeten blijven.
Op 12-11-2009 schreef jacqueline:

STUUR EEN MAIL

oh wat zou ik graag mijn abbonnement opzeggen; en dan gewoon bij een andere goedkopere aanbieder een abbonnement nemen. Laat dat nou net niet kunnen.
De bibliotheek heeft ιen zodanige positie, dat ze dit dus gewoon kunnen doen.Er is namelijk geen alternatief (bij de DSB wel..)
Ik zou mijn boeken echt missen, als ik het abbonnement op zeg. Voor mij is dat dus geen optie.
Ik zou zeggen stuur allemaal, net als ik, een protest mail naar: secretariaat-bu@bibliotheek-utrecht.nl

Misschien dat dat helpt......
Op 12-11-2009 schreef Hugo:

Er is wel een alternatief: de bieb aan het smaragdplein.
Utrecht is overal aan het zoeken naar mogelijke bezuinigingen. Ik zou ze niet op een idee brengen...

H
Op 12-11-2009 schreef Remko :

Heeft de bieb op het smaragdplein andere tariefen?
Op 12-11-2009 schreef jacqueline:

Smaragdplein is een andere filiaal van dezelfde afdeling van de gemeente Utrecht; dit geldt voor alle bibliotheken in de stad Utrecht en trouwens ook voor alle bibliotheken in de provincie. In de hele provincie Utrecht geldt hetzelfde tarief, dezelfde regels etc.

Kortom gedwongen winkelnering.
Op 12-11-2009 schreef Jacomine:

Er zijn verschillende soorten abonnementen, heb ik me laten vertellen. Een 'gewoon' abonnement waarmee je max 20 boeken per jaar kunt lenen, en een 'groot' abonnement waarmee je meer kunt lenen (onbeperkt?). 'Als je nou 21 boeken leent?' was mijn vraag. Dan wordt voor de resterende tijd van je jaar-abonnement het duurdere abonnement berekend, gedeeld door 12 per maand. Dus als je na 8 maanden aan de 20 boeken zit betaal je het duurdere abonnement 4 maanden lang tot je jaarabonnement is afgelopen. Ongeacht of je nou in totaal 21 of 63 boeken leent. Snappen jullie het nog? Volgens mij kan je makkelijker een kwartje per boek dat bovenop die 20 per jaar komt, vragen. Of meer, voor mijn part. Die paar euro meer of minder kunnen me persoonlijk niet zoveel schelen. het gedonderjaag wel.
Lunetten bieb kan hier allemaal niks aan doen, de mensen die hier werken balen net zo hard als wij, het is gemeentelijk beleid. Wat vinden onze gemeenteraadsleden uit Lunetten daarvan, eigenlijk?
Op 18-12-2009 schreef merel:

Ik vind de verandering wel mooi, aangezien ik een U-pas heb. 40 euro zou ik ook wel wat aan de hoge kant vinden, dan zou ik mijn abonnement opzeggen en samen met mijn vriend boeken lenen.
Het mooie aan de verandering is, dat je nu ook gratis cd's en films kan lenen! Daarvoor moet je dan wel naar de oudegracht. Maar ja, de bieb in Lunetten had toch al niet zoveel aanbod qua boeken, ik ben er maar een paar keer geweest, voordat ik weer standaard naar de oudegracht fietste.
Misschien een idee om een boekenruilkast in te richten in de musketon? Ik heb nog wel een paar boeken die ik zou willen weggeven...