Ingezonden door: Maarten
25-11-2009

enorme prijsverhoging kaartje bus

Connexxion heeft in Utrecht het betalen met de OV-chipkaart ingevoerd. Dat lijkt mooi, maar rekent u even mee: een ritje van Lunetten naar Utercht Centraal of naar het centrum is nu nog 1 zone, dus twee strippen. Een grote strippenkaart van 45 strippen kost E. 21,60, dus twee strippen kosten 96 cent.
Betaal je met de OV-chipkaart, dan kost hetzelfde ritje 1,24 merkte ik gisteren. Dat is een prijsverhoging van maar liefst 30%!
Het lijkt dus handig om zolang het nog kan de strippenkaart te blijven gebruiken. Nog een voordeel: als je binnen het uur terug reist, dan kun je op dezelfde strippen gratis terug naar huis.

Reageer op deze inzending
Op 25-11-2009 schreef J.:

Tsja, Utrecht lijkt er bekaaid af te komen. Maar zeg nou zelf: qua afstand is het eigenlijk onlogisch dat Lunetten slechts 1 zone is vanaf Centraal (als je het bijv. vergelijkt met de afstand centraal -stadion die twee zones was).

Daarnaast kun je met de OV-chipkaart ook binnen een bepaalde tijd retour en dan betaal je het basistarief niet.

Laatst nog een bijzonder voordeeltje ontdekt: OV chipkaart gebruikt in de R'damse metro tot aan Schiedam. Toen ik een uur later weer mijn OV chipkaart gebruikte in Den Haag zag hij dat als overstap ('overstap ok') en betaalde ik geen tweede keer starttarief (iets wat ik met een strippenkaart wel had moeten doen.

Maar uiteraard helemaal eens met bovenstaande reactie: zolang je goedkoper kunt reizen met je strippenkaart is dat zeker aan te raden! Wordt even per rit bekijken :)
Op 25-11-2009 schreef tijger@doegie :

Ik betaal in de ochtende van utrecht naar ijsselstein 1.70 euro terweil ik met de strippenkaart daar 5 strippen voor neer tel. wat ik dan wel weer raar vindt in de avonden kost het ongeveer 2.50. het zal wel iets met het dal uren tarief te maken hebben denk ik.
En op sommige trajecten kun je er heel goed mee grijs rijden. bij de chauffeur inloggen en twee haltes verderop uit loggen. 8 haltes verder uitstappen.
Op 25-11-2009 schreef Buschauffeur:

De stadszone 5000 is nogal groot. Voor 2 strippen kun je van zuid Lunetten naar het Julianapark of, pak 'm weg, zwembad Blaucapel. Dat is een behoorlijke afstand.
Iemand die van de meubelboulevard naar Nieuwegein-Noord wil is voor een trajectje van krap een kilometer (slechts 2 haltes er tussen) direct 4 strippen kwijt.
In dat opzicht is het strippen-systeem hier en daar erg oneerlijk.
Dat wordt nu met de OV-chipkaart gelijk getrokken. Je betaalt de afstand die je reist.

Je kunt wel eerder uitchecken dan je uitstapt, maar wanneer de chauffeur op een halte controleurs ontwaart, gaat de apparatuur uit en kun je niet meer stiekem inchecken. De controleur heeft een kaart-aflezer bij zich en dus dan ben je gewoon voor 35,= de klos.
Op 28-11-2009 schreef M. Cat:

@buschauffeur: voor Blauwcapel heb je 3 strippen nodig als je uitstapt in Overvecht, stap je uit in Tuindorp dan volstaan 2 strippen.

Een retourtje van station Lunetten naar de Missisipidreef kost met ov-chipkaart ca. 5,60 of met 2x 3 strippen ca. 2,90 of met een winkelkaartje op zaterdag/donderdagavond/koopzondag 1,50.
Op 28-11-2009 schreef Buschauffeur:

Dat is dan weer zo'n aardige uitzondering.
Reizend met lijn 138 (Utrecht CS - Maartensdijk) ligt de zonegrens van de zone 5000 (Utrecht-stad en Lunetten) en zone 5910 (Groenekan) bij de halte 'zwembad Blaucapel'.
De halte Vulcanusdreef, aan de zuidkant van Blaucapel is ook zone 5000 en dus 2 strippen.
De rest van Overvecht (5915) is inderdaad 3 strippen vanaf Lunetten.
Op 29-11-2009 schreef Remko:

Ik heb alleen het idee dat het instaptarief nogal aan de hoge kant is.
Op 03-12-2009 schreef Chris Baerveldt:

Op de SP site wordt aanbevolen om de afstand hemelsbreed te gebruiken voor het tarief. En uiteraard om het gemiddelde tarief gelijk te houden.
Zie http://utrecht.sp.nl/weblog/2009/11/27/bus-19-duurder-door-ov-chipkaart