Ingezonden door: Gertrude Schamin?e-van Driesten
31-08-2004

Op avontuur met kunstenaar Rik Berkhout

Reclametekenen leek hem wel wat. Of de horeca in, op zoek naar avontuur en romantiek.
Hij werd beeldend kunstenaar. Rik Berkhout (39) is niet voor een gat te vangen. Hij is iedere dag bezig met zijn liefde, de kunst, in al haar facetten. Een interview met een sympathieke, inspirerende Lunettenaar.

Rik, in je atelier heb je me een aantal schilderwerken laten zien. Grote doeken. Abstract. Sommige met een palet van heldere kleuren, andere op het oog bijna zwart. Wat drijft jou?
?In de eerste plaats maak ik kunst voor mezelf. Zodra ik mijn atelier binnenloop, ben ik los. En als ik dan een goed schilderij heb gemaakt, overkomt mij een euforistisch gevoel. Een goed schilderij moet mensen iets doen; het mag behagen maar ook choqueren.?

Wat bedoel je daarmee?
Ik zou schilderijen kunnen maken waar het publiek mee wegloopt; vooral vrolijke kleurrijke, toegankelijke werken. Ik vind het interessanter om mensen aan het denken te zetten, Ik vind het niet erg als ze een tijd nodig hebben om aan een Berkhout-schilderij te wennen.?

Jouw schilderijen worden ook wel colourfields genoemd. Leg eens uit?
?Mijn doeken zijn grote kleurvlakken, waarbij de kleurbeleving centraal staat. Ze worden gevormd door meerdere lagen olieverf, waar ik vervolgens met de kwast of met een palletmes herhalingen van bewegingen in maak. Als een boer die zijn land bewerkt, zo ploeg ik de olieverf op het doek. Op het eerste gezicht zie je een eenkleurig doek. Maar als je langer kijkt, zie je meer. Het relief van de lagen verf, de sporen van de kwast, de lichte streken met een andere kleur?Als je de tijd neemt voor mijn colourfields, raak je niet op ze uitgekeken.?

Je houdt je ook bezig met keramiek. Op je atelier staan verschillende, hoe kan ik dat nou uitdrukken, toortsen. Waarom maak je die?
?Ik werk op een keramiekatelier voor verstandelijk gehandicapten in Utrecht. Ik begeleid daar mensen die van klei producten maken, zoals vazen, schalen en beeldend werk. Na verloop van tijd raakte ik vertrouwd met de klei en vond het een uitdaging om naast schilderijen ook beelden te maken. Mijn beelden ontstaan bijna vanzelf, ik kneed de klei omhoog waardoor een soort boomstronken ontstaan, of organische vormen. Tijdens mijn laatste expositie exposeerde ikmijn schilderijen samen met mijn beelden. Er ontstond een nieuw wereldje, waarin de mijn beelden als toeschouwers van mijn schilderijen figureerden.?

Waar haal jij je inspiratie vandaan?
?Dat kan vanalles zijn. Een bijzondere lucht, omgeving, werk van andere kunstenaars, of muziek. Maar het hoeft niet van ?buiten? te komen; zodra ik in mijn atelier ben, kom ik in een andere sfeer. Die sfeer is al genoeg.?

Als kunstenaar heb je natuurlijk oog voor mooie en minder fraaie plekken in Lunetten. Hoe is het voor jou om hier te wonen met je gezin?
?Ik heb het prima naar de zin in Lunetten. Het is hier kindvriendelijk en het lijkt soms een dorpje. Ons kent ons. Wat ik mooi vind in Lunetten is de natuur, het groen en de ruimte. Soms is het hier bijna mooi van lelijkheid. Ik hoorde ooit de volgende uitspraak ?oh, woon jij in die retro-wijk?? Dat vond ik erg komisch.?

Je kenmerkt Berkhout als een nieuwsgierig mens. En een wereldverbeteraar. Die niet altijd streeft naar harmonie. Een kunstenaar met een eigen koers.
?Ja, ik wil kunst weer belangrijk maken. Voor mij is het niet genoeg als een schilderij mooi of esthetisch is. Ik wil prikkelen. En ik wil graag dat mensen een mening hebben over mijn werk. Ik vind het fascinerend om te horen hoe men op mijn werk reageert, welke dialogen er tussen mensen ontstaan als ze mijn werk bekijken.?

Waar begint het Berkhout-avontuur?
?Je kunt op verschillende locaties in Utrecht mijn werk bekijken; op mijn atelier in de Grave van Solmstraat, in de hal van Interpay en in het voorjaar van 2005 in galerie Rob Rademakers in het centrum.
Binnenkort heb ik een eigen website, waarop je niet alleen afbeeldingen van mijn werk kunt vinden, maar ook informatie over exposities. Op algemene kunst-sites is nu al werk van mij te bekijken. (red: zie onder dit artikel voor praktische informatie)
En als je nog meer wil beleven, of andere vragen hebt, dan wil ik het graag weten!
Overigens, mijn werk is natuurlijk te koop en te huur. Dat is voor zowel particulieren als bedrijven interessant.?


Berkhouts werk is in Utrecht o.a. te zien in:

zijn atelier:
Grave van Solmsstraat 2 (kunstverzamelgebouw)
bezichtiging op afspraak, tel. (06) 19208697
rikberkhout@yahoo.co.uk

de hal van Interpay:
Eendrachtlaan 315
bezoek op afspraak (ivm pasjessysteem)
tel. (030) 2386917

galerie Rob Rademakers:
Minrebroederstraat 9
(voorjaar 2005)

op internet:
http://www.galerie.nl (zoek in lijst kunstenaars)
http://www.arttower.nl (zoek in lijst kunstenaars)


Meer lezen?
STAART (STAA Nieuwsbrief) 10:1 (feb 2004)
Signaal (uitgave van Staalbankiers) 8:4 (aug-okt 2003)