Ingezonden door: M. Cat
06-01-2010

Gladheidbestrijding

Al weken heeft Nederland te maken met sneeuw en ijs. In Lunetten is er voor de jaarwisseling weinig aan gladheidbestrijding gedaan door gemeente maar ook door bewoners met als gevolg dat Lunetten zeker op 2e kerstdag spiegelglad was.
Dat het ook anders kan zag ik tussen kerst en oud en nieuw op diverse plaatsen in Nederland.
Gestrooide wegen, maar ik kwam ook hele schone stoepen tegen.
De afgelopen dagen is er wat beter gestrooid in Lunetten en en ook op veel gebruikte fietspaden. Des ondanks zijn er nog veel gladde straten en stoepen en zelfs op het winkelcentrum is het glad.
Ooit was het verplicht om je iegen stoep schoon te houden, maar tegenwoordig doet niemand dat meer.
Beste mensen, denk ook eens aan uw medemens die misschien wat minder goed uit de voeten kan en zorg dat ook zij met dit winterweer veilig op straat kunnen lopen.

Reageer op deze inzending
Op 08-01-2010 schreef Hugo:

On nu alleen te gaan zitten schuiven heb ik niet zo'n zin in hoor. Bovendien heb ik geen sneeuwschep.
Maar als er nu een oproep kwam voor een soort 'Lunetjes' met een aantal sneeuwscheppen. Dan maken we met een man of 20 zo de stoep van een naar het winkelcentrum schoon.
hebben we zo gepiept en dan kan oma ook weer naar de winkel.
Op 08-01-2010 schreef Elly Langewis:

Als iedereen denkt: ik doe het niet als niemand anders het doet, nee dan gebeurt er inderdaad niks.
Mijn straatje is wel geveegd. Volgens mij is het zelfs ook verplicht om de stoep schoon te houden. En zoveel prettiger als je niet steeds alle sneeuw aan je schoenen het huis mee inneemt!

Ik zie heel veel mensen de stoep schoonvegen van voordeur tot autodeur, dus een smal paadje dwars over de stoep. Neem nou meteen de rest van je stoep ook mee!
Ik heb ook geen sneeuwschep, maar met een zandschepje van mijn kinderen kwam ik rond kerst ook een heel eind. Alle sneeuw van na de jaarwisseling was trouwens met een simpele bezem weg te vegen - als je niet een dag wacht tot iedereen het heeft vastgelopen. Dat kostte mij de afgelopen dagen hooguit 10 min 's morgens.

Jammer dat nu op deze manier veel oude mensen de deur niet meer uitkunnen om dat nog geen tiende van de mensen de stoep nog schoonhoudt...

Oh ja, en voor kinderen met een slee veeg ik niet de hele maar de halve stoep, zodat die er nog gewoon langs kunnen. Maar onze stoep is vrij breed.

Misschien kunnen we het toch weer eens proberen?
Op 08-01-2010 schreef Elly:

ANTWERPEN - In Antwerpen zijn al 175 boetes uitgedeeld aan inwoners die de stoep voor hun huis niet sneeuwvrij hadden gemaakt. Zie nu.nl...
Op 08-01-2010 schreef een ouder:

Dat je je stoep moet schoon, ijs en sneeuwvrij houden staat niet meer in de APV.
Op 09-01-2010 schreef J.:

Ben het volledig eens met Elly.
Jammer dat het idee een beetje is dat het het probleem van een ander is.
Het lijkt een leuk initiatief om het met een groep bij het winkelcentrum te doen en dat is zeker ook toe te juichen, maar als het alleen daar gebeurt kan oma nog niet naar de winkel. Is het niet gewoon simpeler als iedereen 10 minuten besteed aan een eigen stukje weg? Misschien doet een buurman die het jou ziet doen het daarna ook zelf wel.
En anders kun je het ook als eigenbelang zien: als een wijkbewoner niet voor jouw deur doodvalt scheelt dat weer een eng gezicht en/of schuldgevoel
Op 11-01-2010 schreef j.a. de jong:

op http://www.vng.nl/smartsite.dws?id=92929 staat iets hierover. hier een citaat:
"Het sneeuw- en ijsvrij houden van stoepen is de eigen verantwoordelijkheid van elke bewoner. In de model-APV van de VNG zijn geen bepalingen opgenomen over het sneeuw- en ijsvrij houden van stoepen omdat het niet handhaafbaar is. In het verleden was er wel een bepaling in de model-APV; toen moest iedereen zijn eigen stoep schoonvegen.
De stoep schoonmaken is nu een eigen verantwoordelijkheid van de bewoners; de eigenaar of (ver)huurder van een perceel wordt geacht de toegang tot zijn perceel zo veilig en toegankelijk mogelijk te houden."

Op 12-01-2010 schreef Marni:

Niet alleen particulieren bekommeren zich niet meer om de veiligheid van anderen. Gisteren einde van de middag was het voor de AH spekglad aan het worden door opvriezing, niemand die gedurende de hele dag op het idee was gekomen om voor de klanten het even bij te vegen toen het nog dooide....
Het toppunt vind ik nog de Musketon, waar ze bij Portes nog te beroerd zijn om de rolstoel-opgang sneeuwvrij te houden. En dat noemt zich welzijnsinstelling! Zal wel niet in de functieomschrijving staan.