Ingezonden door: Anne-Marie
29-01-2010

Plastic inzamelen

Vandaag viel de folder van de gemeente in de bus: per 1 februari wordt ook in Utrecht plastic gescheiden ingezameld. Eindelijk..
Helaas: er komt geen inzamelbak op een centrale plaats in de wijk (zoals het winkelcentrum, waar de meeste mensen toch wel eens per week komen) Het plastic kan alleen ingeleverd worden in het afvalscheidingscentrum. Een gemiste kans, vrees ik. Ik denk dat voor veel wijkbewoners een wekelijkse tocht naar het Zwarte Woud een te hoge drempel is en dat veel plastic gewoon de grijze kliko in blijft verdwijnen. Jammer.
Misschien kan de gemeente door veel mails van Lunettenaren overgehaald worden om toch een bak ergens centraal in de wijkte plaatsen..

Reageer op deze inzending
Op 01-02-2010 schreef Elly:

?? Ik las juist uit de folder dat er op centrale plekken zoals winkelcentra naast de glasbakken nu ook plasticinzamelbakken geplaatst worden. Snap ik het nu niet meer?
Graag zou ik gewoon een extra container, of nog beter, een kliko met twee vakken, hebben, waarin plastic wordt verzameld. 80% van mijn gewone afval is plastic, daarom breng ik nog liever het overige afval weg dan dat ik 3x per week een vuilniszak plastic ergens heen moet brengen.
Op 01-02-2010 schreef Anne-Marie:

In de folder staat inderdaad dat er bij de grotere winkelcentra in de stad inzamelbakken geplaatst zullen worden. Maar als je dan op het kaartje kijkt, staat in Lunetten alleen het afvalscheidingsstation aangegeven. Blijkbaar is ons winkelcentrum niet groot genoeg (terwijl het m.i. groter is dan het nieuwe winkelcentrum op 't Goylaan, waar wel een bak komt.
Op 01-02-2010 schreef Remko:

Het lijkt me dat de gemeente denkt dat wij met zijn allen dicht genoeg bij het afvalscheidingstation zonen om het plastic daar heen te brengen. Lariekoek natuurlijk, want je moet uiteraard een combionatie maken met een plek waar mensen toch al heen moeten: het winkelcentrum.

Hier heeft een suffe ambtenaar alleen naar de geografische spreiding gekeken en niet naar hoe mensen zich gedragen. Ik ben er van overtuigd dat een container op het winkelcentrum veel meer plastic zal 'ophalen' dan de locatie Zwarte Woud
Op 01-02-2010 schreef maria:

Mee eens; ik vond het ook waardeloos toen ik het las; Geen container voor plastic in Lunetten! juist een wijk waar zoveel 'groene' mensen wonen, en dus volgens mij genoeg animo. Gemiste kans!

mail allen naar zuid@utrecht.nl en vraag om een container op het winkelcentrum!
Op 01-02-2010 schreef j.a. de jong:

vanmiddag ben ik even op het afvalscheidingsstation wezen kijken.
achterin, rechts naast het kantoortje van de medewerkers is de bak voor het gescheiden plastic.
overigens blijkt er ook een bak voor hardplastic te zijn, deze bevindt zich halverwege, achter de bakken voor puin en tuin
Op 01-02-2010 schreef Buschauffeur:

In enige buurgemeenten (De Bilt bijvoorbeeld) wordt het plastic afval in aparte zakken verzameld en opgehaald.
Dan is de drempel een stuk lager en zal het redelijk goed werken, maar zoals Utrecht het nu doet......
Mag zeker niks extra kosten.
Op 01-02-2010 schreef Maurice:

Ik vind dat jullie allemaal wel erg vroeg klagen, het ophalen van plastic is net begonnen... Natuurlijk moet er een bak komen op het winkelcentrum, maar zo makkelijk is dat daar niet in te passen, de bestaande bakken kunnen niet gemist worden. Met een jaartje ofzo is er ook op het winkelcentrum wel een plek voor het plastic.

Overigens las ik in de Pers dat veel gemeenten niet echt staan te juichen om deze gescheiden afvalverwerking, weer eens opgelegd vanuit de landelijke politiek, maar de gemeenten moeten zelf maar zien hoe ze het organiseren en betalen...
Op 01-02-2010 schreef mozzer:

wij brengen het al een paar maanden naar het afvalscheidingsstation. kleine moeite toch. woon in bokkenbuurt.
Op 01-02-2010 schreef Arjan Kleuver:

Een kleine toevoeging vanuit de gemeenteraad:
De gemeente is verplicht om plastic gescheiden in te zamelen. GroenLinks en D66 hebben bij de behandeling van dit onderwerp in de raadscommissie aan de verantwoordelijke wethouder gevraagd om inzicht te geven in de meerkosten van meer inzamelpunten. Dan weten we in elk geval hoeveel geld we vrij moeten maken om meer afvalinzamelpunten te maken. Ik vind namelijk ook dat het nu een beetje een gemiste kans lijkt. Een minimale invulling van de verplichting, in plaats van een ambitieus plan voor plasticrecycling.
De wethouder heeft toegezegd ons over die kosten in te lichten en dan kunnen we vervolgmaatregelen treffen.
Op 01-02-2010 schreef Buschauffeur:

@ Maurice:
Ja natuurlijk wordt er geklaagd. Dit is toch een nonsens-folder?
Zorg eerst dat je de afvalscheidingspunten op orde hebt (zie glasbakken) en kom dán pas met een huis aan huis bericht.
Dit verandert nl. voor Lunetten niets aan de reeds bestaande situatie dat je je plastic al lang kon inleveren bij het Zwarte Woud.
En ik vindt het mooi dat de meneer uit de bokkenbuurt hier al mee bezig is, maar ik neem aan dat hij voor een bezoekje aan de afvalscheiding even de auto pakt.
Had niet gehoeven wanneer het geregeld is zoals in omliggende gemeentes.
Op 01-02-2010 schreef Remko:

Een gratis idee voor de gemeente:
wij scheiden zelf thuis al een tijdje ons plastic. Dat scheelt echt heel veel. voor ons zou 1 keer in de twee weken de grijze container ophalen nu makkelijk kunnen.

Kan in de andere week het plastic worden opgehaald. Dus niet meer kosten qua vuilnismannen en -wagens. Wel uiteraard organisatie en uitdelen van de plastic zakken voor het te recyclen plastic, maar nu moeten er ook overal bakken worden geplaatst en geleegd......
Op 01-02-2010 schreef Anne-Marie:

@Arjan Kleuver: Dank voor je aanvulling. Ik hoop dat de gemeente inderdaad besluit om de inzamelpunten uit te breiden. Dan kan het ook echt wat opleveren.
Op 01-02-2010 schreef M, Cat:

Ben het eens met Remko, waarom niet om de week olastic en restafval inzamelen. Ik ben voor gescheiden inzamelen, ik heb de flessenbak, de papierbak, chemobak en de vuilnisbak. Een plasticbak zou ook kunnen, maar apart daarvoor naar het afvalscheidingsstation vind ik net iets te veel moeite. Worden de openingstijden aangepast? Anders wordt het op zaterdag daar wel heel druk. Ook fijn voor het milieu al die auto's die het plastic gaan wegbrengen en de vrachtauto's die het komen ophalen vanaf het afvalscheidingstation.
Op 01-02-2010 schreef j.a. de jong:

deze keer hebben we een keertje pech in lunetten.
het is natuurlijk mooi om een afvalscheidingsstation op fietsafstand te hebben. zo hoef je je vuil nooit op te sparen. handig wanneer je eens een ikea-meubel hebt gehaald en een kuub karton hebt.
of een oud ikea-meubel...
nu is dat afvalscheidingstation een plastic-punt.

natuurlijk vind ik het pas handig wanneer ik niet met mijn plastic naar het winkelcentrum hoef of het afvalscheidingstation. ik wil bij mijn eigen glas- en papierbak. maar ja dat kan niet.
in een grote stad wonen nu eenmaal teveel mensen met een ander gevoel voor humor. wanneer die een container op wielen zien, zoals ik zo vaak heb gezien op vakantie, dan kunnen ze niet anders dan slopen.
om die reden zitten er ook hele kleine openingen in de papierbak, met nog een hele sterke veer ook.

zou wel mooi zijn. dit jaar was ik op vakantie in zwitserland. elke ochtend op weg naar het bakkertje bracht ik gescheiden blikken, flessen, papier, plastic, etc. na twee weken één vuilniszak met restafval. maar ja, die grappenmakers in utrecht he ? wanneer ze een wc zien voor bouwvakkers dan moet die om in de sloot, wanneer ze een brievenbus zien waar een strijker in kan dan moet die strijker er in. om die reden kost iedere gele prullenbak inmiddels 300 euro (schatting)
het zal dus nog wel even duren voordat er een oplossing is bij mijn glas-bak.
Op 02-02-2010 schreef Marni:

Toch maakt dit hele project op mij alleen maar de indruk dat de gemeente tegenwerkt. Ze zijn het wettelijk verplicht, nu voldoen ze hier formeel aan, maar op zo'n manier dat een kind kan zien dat dit geen succes gaat worden. Plastic maakt zo'n groot deel van ons afval uit dat het aan huis ingezameld moet worden, anders blijf je lopen. Ik vind mezelf erg milieubewust, maar ik ga echt niet elke week met een vuilniszak naar het afvalcentrum fietsen, en ik denk veel anderen ook niet.
Als dan over 2 jaar de evaluatie komt, zoals in de folder staat, kunnen ze zeggen: zie je wel, het werkt niet in onze stad. Kwalijke zaak, gemeente Utrecht!
Op 02-02-2010 schreef Marni:

Trouwens, die opmerking hierboven over Zwitserland doet me er aan denken:
een paar jaar geleden was het een plan van de overheid om (net als daar) apart Pet-flessen te gaan inzamelen. Onze frisdrankflessen, die lekker stevige, werden alvast vervangen door die slappe, omdat die zo handig platgeslagen kunnen worden. Maar omdat het inzamelsysteem nog niet geregeld was, bleef voorlopig het statiegeld gehandhaafd. Vervolgens nooit meer iets van dit plan gehoord. Wat is er mee gebeurd? Ander kabinet? Gaat nu het statiegeld toch verdwijnen en moeten dan die flessen ook naar de plastic-bak?
Wie het weet mag het zeggen.
Op 02-02-2010 schreef Foppe:

Als je ruim behuisd bent kun je veel scheiden, maar voor kleiner behuisden (flats, HAT eenheden) is het mijns inziens wel haalbaar om flessen en papier gescheiden van restafval ergens een plek binnen of op het balkon te geven alvorens het weg te brengen, maar om ook nog een plek te maken waar je (verontreinigd) plastic bewaart, vind ik voor een klein huis niet hygienisch meer. Rotterdam doet dan ook niet mee aan de actie. Terecht, als het warm wordt, moet gewoon minstens eens per week het afval, dat bederven kan, dat kan ook een plastic stuk zijn, weg. De woningen, galerijen, bergingen, balkons mogen geen filialen van de vuilnisbelt worden. Zo redeneert Rotterdam. Er is technologie om het plastic van het restafval te scheiden. Dat is veel hygiënischer en voor grote steden epidemiologisch beter.
Op 03-02-2010 schreef robbie:

Ik heb wel eens een documentaire gezien van een afvalverwerkingsbedrijf. daar wordt het afval gewoon gescheiden. Immers dat is hun werk. En het plastic halen ze gewoon uit het normale afval.
Het afvalverwerkingsbedrijf vind het onzin dus dat plastic afzonderlijk wordt ingezameld.
Op 04-02-2010 schreef robbie:

hahah de realiteit staat een dag later in de krant!
blijven jullie maar lekker plastic inzamelen hoor, maar het heeft totaal geen zin!:

tijdens een proef in 16 gemeente is gebleken dat het achteraf scheiden in die gemeente 6 miljoen goedkoper is. en ook nog is dat er meer plastic wordt gescheiden dan bij inzameling!

http://www.telegraaf.nl/binnenland/5954294/__Nascheiding_plastic_goedkoper__.html?p=1,1