Ingezonden door: Els
12-02-2010

straatkrantverkoper

Een paar dagen geleden zag ik bij de ingang van AH Lunetten een jongedame met collectebus voor een goed doel BINNEN staan en slechts enkele meters bij haar vandaan Dimitri - vaste straatkrantverkoper bij AH - BUITEN. Desgevraagd vertelde Dimitri mij dat hij ondanks het koude niet naar binnen mag. Hij had het al een keer of drie gevraagd. Kan het niet wat menselijker?

Reageer op deze inzending
Op 12-02-2010 schreef maria:

wat absurd! echt een rare kronkel van de AH, leuke dame met collectebus wel-straatkrantverkoper niet.....
AH, leg eens uit!
Op 12-02-2010 schreef Ihsan:

Belachelijk! Hier bij de Plus bij de Amsterdamsestraatweg mag de straatkrantverkopen gewoon binnen staan en ik heb hem zelfs een keer zien zitten. Als ik de storemanager was had ik die man een kruk en een warme koffie geboden.
Op 13-02-2010 schreef Foppe:

Albert Heijn profileert zich op de eigen website als onder meer buurtgenoot. Past het in dat imago om bij dit weer de straatkrantverkoper buiten te laten staan? AH moet zich schamen.
Op 13-02-2010 schreef Beagle Beagle:

Iedereen heeft gelukkig een eigen mening maar ik vind hem irritant.
De collecte dames hebben van te voren gebeld met de chef van AH om toestemming te vragen of ze daar mochten gaan staan.
Maar waar haalt Dimitri het recht vandaan om deze dames weg te sturen en te zeggen het is mijn plek.
Ze staan allerbei met verschillende doelen

Ik hoop dat er een dag komt dat je gewoon in en uit AH kan lopen zonder dat gemekker aan me hoofd.
Op 14-02-2010 schreef Buschauffeur:

Na een klacht over al het gebedel bij de ingang van AH kwam het volgende antwoord:

Geachte heer Buschauffeur,

Centraal uitgangspunt is dat onze klanten geen last mogen ondervinden van de verkoop van (straat)kranten en dergelijke in en buiten onze winkels.
Albert Heijn kan de verkoop van (straat)kranten en andere verkopen in de winkel verbieden als wij dit noodzakelijk achten. Buiten de winkel kunnen we de verkoop echter niet verbieden.
Wanneer de winkel klachten krijgt van klanten die overlast ondervinden gaan wij in gesprek met de verkopers of nemen contact op met de organisatie/stichting die de verspreiding organiseert.
Uw klacht hebben wij dan ook kenbaar gemaakt binnen de organisatie.

Met vriendelijke groet,
Albert Heijn Klantenservice
Op 14-02-2010 schreef imby:

telkens als ik naar de ah kom zie ik die reus van een vent en denk: kan hij niet op een andere manier zijn inkomen verdienen? ik vind het moeilijk zo'n gezonde vent zielig te vinden allleen omdat hij een straatkrant verkoopt. het is gewoon bedelen. de reactie van ha vind ik niet vreemd. waarschijnlijk is 'de reus' n van die buitenlanders die met straatkranten leurt omdat de 'echte' daklozen andere manieren hebben gevonden om beter geld te verdienen. gelukkig is die andere verkoper bij de c1000 weg. (nb voordat ik als racist wordt bevonden: mijn ouders en ik zijn niet in nederland geboren)
Op 14-02-2010 schreef j.a. de jong:

waar ik niet tegen kan is dat nadrukkelijk goedendag wensen. moest ik eens doen tegen iedereen.
nee, laat hem maar lekker buiten blijven stampen.
Op 14-02-2010 schreef een ouder:

@ j.a. de jong:

De wereld zou een stuk vrolijker zijn als iedereen elkaar goedendag wenst.
Op 14-02-2010 schreef j.a. de jong:

ja, maar dan moet het wel gemeend zijn. een groet zonder gezichtsuitdrukking wordt de wereld niet vrolijk van.
Op 14-02-2010 schreef Andere Peter:

Ik heb alle begrip voor de houding van AH. Ze zijn natuurlijk baas in eigen huis. Ik zou ook geen andere ondernemer in mijn zaak dulden. Ik heb altijd het idee dat het personeel respectvol omgaat met de straatkrantverkoper. Bijvoorbeeld als hij weer eens geld wil wisselen bij de klantenservice. Toiletgebruik, kop koffie. Dat vind ik al heel wat. Iedere ondernemer weet dat het voor je onderneming een bedreiging is om aantrekkelijk te zijn voor daklozen. Voor je het weet staat er niet één, maar meerdere.

Ik ben links; ik zal altijd opkomen voor onderdrukten en kwetsbaren. Maar dat is hier niet de kwestie. Er is opvang. Er zijn banen. Wie maandenlang 70 uur per week buiten kan staan, is geschikt voor heel wat werk dat een (klein) vast inkomen genereert. Daar hoeft niet iedereen voor te kiezen. Even goede vrienden als iemand besluit zijn leven anders te richten. Maar de beste man maakt een vrije keus door dáár te gaan staan, in de kou. Dat is een economische keuze. Er zijn minder kille plaatsen, zeker buiten Lunetten maar ook op ons WC,. Echter, die leveren minder klandizie op. Sterker nog; ik denk dat hij beseft dat juist de kou de klanten vrijgeviger maakt. Anders zou hij echt voor een andere plek kiezen, hoor. Hier spelen normale economische wetmatigheden. Zeventig uur per week in de kou staan is voor hem blijkbaar nog altijd aantrekkelijker dan de alternatieven. Alle begrip, middelen en ruimte voor echte slachtoffers. Maar ik moet dus niets hebben van die gecultiveerde slachtofferrol. Het verrast mij dat zoveel mensen daarin trappen en niet nadenken over de hoe de situatie is ontstaan.

Het is niet populair om te melden en het zal onvriendelijk klinken, maar welbeschouwd is de grote kapitalistische macht - de AH - hier het slachtoffer. Deze krantverkoper parasiteert op AH en het zou mij niets verbazen als dit AH omzet kost. Dat hoeven we niet zielig te vinden voor AH, maar ik hoop dat het begrip kweekt voor de opstelling van AH.
Op 15-02-2010 schreef robbie:

wel een kolder van jullie zeg.
Denk je dat die man het fijn vind om 70 uur in de week zijn hand op te houden in dekou?
denk je dat hij ook niet graag een goed betaalde baan lekker op kantoor heeft?

Denk je dat hij makkelijk een baan vindt terwijl waarschijnlijk zijjn nederlands ook niet goed is en er 700.000 andere werklozen zijn?

ik heb totaal geen last van die man. Hij zegt netjes goedendag en tot ziens. hij houdt alle fietsen inde gaten. En hij wisselt je geld voor een winkelwagen.
Op 15-02-2010 schreef imby:

kranten verkopen is een goed verdienende baan. je hoeft geen nederlands voor te kennen. hooguit een 'goedemorgen' en 'fijne feestdagen'. want waar de goede man vandaan komt betekent een dagopbrengst een weekloon, misschien zelfs een maandsalaris. het loont om bij ah zielig te staan. het stoort me.
Op 15-02-2010 schreef Maurice:

Hij zou kunnen werken als hij ook 70 uur in de kou kan staan, dat klopt, maar mag hij wel werken? We hebben hier in Nederland perverse regels die het aan sommige mensen verbiedt om te werken (asielzoekers bv.); of als je geen huis hebt, zie dan maar eens aan een baan te komen...
Op 15-02-2010 schreef mieke :

Ben dus niet de enige die zich ergert aan dat gestamp voor de deur bij albert hein. En elkaar gedag zeggen is niks mis mee, maar voor de ah lijkt het een casette bandje wat blijft draaien,
Op 16-02-2010 schreef Beagle Beagle:

Geld heb ik hem nog nooit gegeven.
Aan de collectedames [leulemie] heb ik wel gegeven.
Wat gebeurt er nu al we AH uit komen dan zegt ie iets in het buitenlands tegen ons en met z'n toon dat het nooit goed kan zijn.
Tot nu toe kan ik me mond nog houden maar ik weet niet voor hoelang.

Op 16-02-2010 schreef Elly:

Nou, ik hoop dat jullie niet voor de gemiddelde Lunettenaar spreken. Ik erger me aan -beep- op de stoep, foutgeparkeerde auto's en niet geveegde stoepen, dus misschien al aan de meerderheid van Lunetten, maar aan iemand die altijd vriendelijk kijkt en goedendag en fijn weekend wenst terwijl ik nog nooit een krantje heb gekocht...
Probeer ook eens vriendelijk goedendag terug te zeggen, word je misschien vrolijker van! Kost helemaal niks.
Op 16-02-2010 schreef george:

Hoe gefrustreerd moet je zijn om een straatkrantverkoper zijn plekje te misgunnen.
Ga er zelf eens staan,mischien word je dan wat toleranter.
Op 16-02-2010 schreef Gijsje:

Geachte Nimby, Beagle Beagle en anderen,

Zou het kunnen zijn dat je verontwaardiging verward met schuldgevoel ? wat is er mis mee om iemand te helpen die het minder heeft dan jij, ?
Op 16-02-2010 schreef Beagle Beagle:

Beste Gijsje,
Volgens mij bepaal ik zelf aan wie ik mijn geld geef.
En heb zeker geen last van een schuld gevoel
Geef iedere maand aan de clinic clowns vind ik veeeeeeel belangrijker

Beste George,
Ik ben tolerant genoeg
heb er geen tijd voor om er te staan werk al genoeg.

Op 16-02-2010 schreef Buschauffeur:

Ik denk dat niemand die man iets misgunt. Geen kou. Bakken met geld. En nog veel meer aardigs.
Het gaat hier om de irritatie-drempel. Daar komt die man langzaam bij nogal wat mensen overheen.
En eerlijk gezegd heb ik me ook al eens afgevraagd waarom iemand met een dergelijke fysionomie en weerstand daar staat te bedelen, terwijl het hier in Nederland nog wemelt van de oost-Europianen die dus toch ook nog werk zat hebben.
De ruim shoppende AH-klant een schuldgevoel bezorgen levert blijkbaar meer op...
Op 17-02-2010 schreef Laura Palmer:

Wat raar dat het verwijt van misgunnen hier wordt geuit. Ik zie niemand die de goede man iets misgunt.

Hij kan gewoon werk krijgen (mits hij legaal hier is, zoniet dan vraag ik mij af waar we het over hebben). Fit, goed lichaam, spreekt basis-Nederlands. Bij mijn werkgever kan hij, met ander werk dan ik doe, morgen beginnen. Contract van 3 maanden, bij normaal gedrag vrijwel zeker verlenging tot 6 maanden, daarna eventueel anderhalf jaar.

Probleem echter: salaris is net boven het minimumloon. Dat is niet veel hoor. Belasting eraf. Arbeidstijdenwet spreekt mee. Kortom, lage opbrengst. Met een paar krantjes per uur zit je daar al aan. En dan ook nog een baas die eist dat je op tijd bent, die pauzetijden bepaalt, die zeurt als je niet hard genoeg werkt.

Maw: ik begrijp dat krantjes verkopen heel goed. Het levert meer op dan officile banen in de onderkant van de markt. En het behoudt optimale vrijheid: "Freedom is just another word for nothing left to loose" (Janis Joplin).

Deze man staat daar door een reeks van vrije keuzes. Er is geen enkele reden om hem zielig te vinden. Sterker nog: wie hem zielig vindt miskent zijn mogelijkheden, zijn persoonlijke kracht. Ik vind het prima dat AH hem voor volwaardig aanziet en behandelt als ieder ander.

Op 17-02-2010 schreef nimby:

amen
Op 17-02-2010 schreef Sanne:

Ik schrik van jullie reacties. Heeft iedereen die zich ergert aan 'die beer van een vent die buiten daar staat te bedelen' er wel eens over na gedacht te vragen waarom hij daar staat?Op 17-02-2010 schreef een ouder:

@ Laura Palmer:

Wie is jouw werkgever die zo sociaal werklozen aan een baan wil helpen?
Ik zie overal mensen met daklozenkrantjes staan en niet alleen zij hebben geen betaalde, reguliere baan (hoewel zij in ieder geval nog iets doen om legaal geld te verdienen) nog honderduizenden anderen zitten werkloos thuis.
Een dakloze krijgt geen volledige uitkering, als ze die al krijgen, omdat zij geen woonruimte hebben. Omdat zij geen woonruimte hebben, hebben zij geen vast adres en kunnen niet ergens in dienst worden genomen.
Dus de enige mogelijkheid om legaal aan geld te komen, is om daklozenkrantjes te verkopen.
Op 17-02-2010 schreef Hugo:

Hoorde toevallig een paar weken gelden een column op de radio over een journalist die een boek heeft geschreven over het verhaal achter een aantal daklozen in Nederland.
Oa. het verhaal van een vader van een succesvolle voetbalster. Die jongen komt om in een ongeluk en vader trekt zich helemaal terug in zichzelf. Hij leeft nu al jaren op straat.

Ook deze presentatie heeft me aan het denken gezet: http://www.ted.com/speakers/becky_blanton.html

Ik denk dat ik heel voorzichtig zou zijn met de term 'vrije keuze'
Op 17-02-2010 schreef maria:

@ Sanne: ik schrik ook van al deze reacties. wat een oordelen over elkaar, en zeker over daklozen. Jammer.
Op 17-02-2010 schreef Foppe:

Ik sluit mij helemaal bij het stukje van Sanne van 17-2 aan. Ik schrik van de negativiteit van de gergerde mensen.
Op 17-02-2010 schreef j.a. de jong:

hoezo dakloze ?
ooit ging het hier om de daklozenkrant.
nu om een straatkrant.
de straatkrant wordt al lang niet meer gekocht door daklozen.
wist je dat dan niet ?
echt niet ?
Op 17-02-2010 schreef j.a. de jong:

verkocht
Op 18-02-2010 schreef Laura Palmer:

Vervelend dat sommigen het nodig vinden om de betrokkenheid van mij en enkele anderen met de daklozen in twijfel te trekken. Daar gaat het helemaal niet over. Het gaat over de vraag of AH onfatsoenlijk is door betrokkene buiten voor de deur te laten staan.

Toen ik het over 'vrije keus' had, had ik het natuurlijk niet over een vrije keus om dakloos te zijn. Dat wordt erbij verzonnen door een lezer. De vrije keuzes zijn:
- keus om krant te verkopen
- keus om dit ook bij -5 te doen
- keus om dit 80 uur per week te doen
- keus om dit niet bv lekker warm in HC te doen, maar buiten in Lunetten voor de AH (omdat het zo lekker veel oplevert daar, bij die AH-klanten)
- keus om geen vast werk te zoeken

Ik draag alle daklozen een warm hart toe. Maar daarmee is er nog geen enkele reden om deze goede man in de winkel te laten werken. Ik vraag mij af hoe vaak de verontwaardigde moraalridders zlf eigenlijk een onbekende dakloze in hun huis hebben genomen omdat het zo koud was.

Op 18-02-2010 schreef maria:

ik wiijs graag even op deze link.

http://www.straatnieuws.nl/OverStraatnieuws/Het_Systeem.aspx

hebben we al 1 fabeltje uit de lucht.........
Op 18-02-2010 schreef j.a. de jong:

lees over het verdringen van dak- en thuislozen bij http://tinyurl.com/straatnieuws
misschien toch geen fabeltje ?
achtergronden:
. www.movisie.nl/TSS/Docs/TSS6-2006straatkranten.pdf
. http://tinyurl.com/straatnieuws2
Op 18-02-2010 schreef paling:

Ben toch benieuwd wanneer deze voetenstampende irritante rus zijn plek afstaat aan Beatle Hans!!
Op 19-02-2010 schreef jenneke:

Aan Els: Persoonlijk heb ik liever niet dat er ook maar iemand in de AH staat. Ik heb al eens bij de leiding daar geklaagd dat je bij het in- en uitlopen gevraagd wordt geld te doneren. Het blijkt dat AH zelf het recht heeft te beslissen wie er wel of niet in de winkel mag staan. Ze steunen enkele goede doelen en die mogen daar dus staan. Als ze klachten krijgen nemen ze die serieus.
Als AH dan zo coulant is om die jongen toegang te geven tot het toilet en hij koffie en thee mag pakken vind ik het prima geregeld. Lijkt me menselijk genoeg.
Op 20-02-2010 schreef Andere Peter:

Het doorslaggevende verschil tussen een goed doel en een straatkrantverkoper is natuurlijk dat het goede doel eenmalig is. En dag een goed doel binnen laten en omarmen is heel iets anders dan een verkoper die elke dag weer komt binnen laten. Met het risico dat er later 2 zijn. Of, 3, of 4...
Op 26-02-2010 schreef Boris:

Een hele tijd terug heeft er iemand gestaan die uit Oezbekistan kwam. Ik heb veel met die man gepraat (in het Russisch). Zijn reden om daar te staan was puur economisch. Hij stond daar geld te verdienen voor zijn kinderen in Oezbekistan, dat ging zo een stuk vlotter dan in zijn thuisland als politieinspecteur.
Op 01-03-2010 schreef Ihsan:

Als corrupte politieagent in Oezbekistan moet je best wel wat geld kunnen verdienen, naast je maandsalaris van 60 euro. Ik had laatst nog een artikel gelezen dat steeds meer mensen uit Centraal-Azi hun weg vinden naar Europa voor werk. Interessant, aangezien veel van deze landen een economische groei doormaken waar China u tegen zegt.