Ingezonden door: Frank
15-02-2010

Gratis treinkaartje naar utrecht CS

Ik ben van mening om mensen meer te motiveren met het OV te gaan het treinkaartje van Utrecht Lunetten naar CS gratis te maken. Als ik met het gezin naar de stad wil (4 personen) is het voordeliger om met de auto te gaan dan met de trein
Voor dat kleine stukje ben je ruim 10 euro kwijt dan kun je nog beter parkeren in de stad. Fiets vind ik geen optie omdat je dan niet makkelijk je spullen mee kan nemen. Ik kan wel gratis rijden ivm lease auto. Wat is jullie mening ?

Reageer op deze inzending
Op 15-02-2010 schreef Buschauffeur:

Kijk, ik vind het best wanneer je kritiek hebt op het openbaar vervoer, maar vr je dat doet informeer je dan eens terdege.
In dit geval dan over de tarieven.
Er zijn legio kortingsmogelijkheden. Van winkelkaartjes, via buzzers en P+R kaartjes tot abonnementen e.d.
Wanneer je de Allerduurste mogelijkheid neemt (een gewone strippenkaart in de bus kopen) ben je heen en terug met vier personen 12,80 kwijt.
Daarnaast zijn er zr regelmatig acties met gratis 'probeerkaartjes'.

Wanneer je dan tch het OV wilt vergelijken met de eigen auto, reken dan ook eens de kosten mee van je auto wanneer je er net in rijdt (verzekering, wegenbelasting, afschrijving), dan schrik je je een ongeluk en dan valt de prijs van die kaartjes nog ernstig mee.
Op 15-02-2010 schreef j.a. de jong:

beste frank
je parkeerkosten in het centrum van utrecht zijn al gauw 10 euro. en op drukke zaterdagen sta je in de rij voor parkeergarages.
hoe ver moet je lopen naar het station ? wanneer je bij het station lunetten bent gaat het snel, in een paar minuten ben je in hoog catharijne.
overigens kun je op de ns-routeplanner kijken wat de prijs straks zal zijn bij 'reizen op saldo', met de ov-chipkaart dus. ik lees daar 1,85 voor een enkele reis en 1,10 voor een enkele reis met korting. nog duur, maar ja.
het lijntje lunetten-cs is niet zo erg om te doen, af en toe wat luidruchtige brabanders, maar daar heb je het ook wel mee gehad. weinig vouwfietsen en jongens met afgezakte spijkerbroeken.
Op 15-02-2010 schreef Ihsan:

Het is goedkoper om met de buskaart te reizen met de trein. Als Daarnaast moet je eigenlijk natuurlijk fietsen, ik vraag me af wat voor grote spullen je wilt meenemen als je met het gezin gaat winkelen? je kan je tassen aan het stuur hangen, of een fiets nemen met een bakje voorin ofzo... Het is toch hartstikke fijn om even die 10 minuten te fietsen?
Op 16-02-2010 schreef Elly:

Met een 't Winkelkaartje ben je voor 1,50 heen en weer met de bus, dus 6 euro voor 4 volwassenen. Lijn 8 stopt bij mij voor de deur, en ik kan kiezen waar ik uitstap: op HC, of bij het Neude, of de Stadsschouwburg. Ik kan me voorstellen dat fietsen nu even niet de voorkeur heeft, daarbij is Utrecht centrum 20 min fietsen. Ik ben eerder in Houten centrum: 15 min fietsen. Lekker rustig en een mooie fietstocht (als het niet sneeuwt)! Met de auto doe je daar langer over ;-)
Op 16-02-2010 schreef Ihsan:

Als je doortrapt kun je echt wel in minder dan 10 minuten in het centrum zijn, tenzij er tegenwind of zware regen is, dan is het amper te doen onder de 15 minuten.
Op 16-02-2010 schreef Remko:

Frank, ga lekker met de auto.
Op 16-02-2010 schreef Ellen:

Ik ga soms met de auto, soms met de fiets. Ik geloof er ook niet in dat de gemeente/overheid wil dat iedereen de auto laat staan. Dan lopen ze teveel inkomsten mis!
NS en GVU zijn geprivatiseerd, dus daar verdient de gemeente weinig of niet aan.
En dan worden andere belastingen verhoogd, zodat ook niet-autobezitters extra belast worden.
Dit gaat straks ook gebeuren als de kilometerheffing wordt ingevoerd. Dan moet iedere inwoner ongeveer 80 euro (gezin 4 personen = 320 euro) per jaar gaan betalen, omdat de inkomsten uit de motorrijtuigenbelasting voor de gemeente dan vervallen.
Voor meer informatie, kijk op www.kilometerheffingnee.nl
Op 17-02-2010 schreef Andere Peter:

Ik ben soms met OV voor precies 1,00 euro heen en weer van Lunetten naar CS. Dat is znder korting, wie een kortingskaart heeft moet het heen en weer voor 0,60 euro pp kunnen doen!

Strippenkaart is geldig in trein (mits bebouwde kom). Een 45 strippenkaart kost 22,50. Twee strippen kosten dus exact n euro. Gestempelde strip blijft minimaal een uur geldig. De stempelklok registreert de tijd met een afronding in je voordeel, veelal een kwartiertje in je voordeel als je pal voor instappen stempelt.

Dat betekent dat je terugreis gratis kan zijn als je snel genoeg terugkeert. In de praktijk betekent dat, dat je op HC ongeveer een uur hebt voor wat boodschappen.

Wil je meer tijd hebben, dan wordt het met de trein natuurlijk (zonder korting) 2 euro pp. Dus voor een gezin x4) 8,00 euro. Daar kun je niet lang voor parkeren.
Op 17-02-2010 schreef Maurice:

Mag je nog met de strippenkaart in de trein van Lunetten naar Utrecht CS? Mijn vriendin kreeg laatst te horen van een conducteur dat dat niet mocht (ze mocht gelukkig deze keer toch mee van hem). Vreemd, want ik woon al bijna 23 jaar in Lunetten, en ik weet niet anders dan dat gewoon kan. Op 1 strip heen en terug naar de stad, dat heb ik ook wel gedaan; binnenkort niet meer mogelijk met die OV-chipkaart, je moet binnen 35 minuten opnieuw reizen anders moet je het start-tarief opnieuw betalen, en sowieso moet je opnieuw de kilometers betalen.
Op 17-02-2010 schreef Ben Reiziger:

Dat mag, hoor. Het staat op de website van de NS: http://bit.ly/bWuTtv
De conducteur was in de war.
Op 17-02-2010 schreef een ouder:

Winkelkaartje is alleen geldig op donderdagavond, koopzondag en zaterdag. Alternatief is om met auto naar transferium te gaan. Kosten 4,= + OV-kaart voor max. 5 personen. Kost je wel meer tijd, maar voor die 4,= mag je de hele dag daar staan.
NS Lunetten - NS Utrecht CS is 1 zone = 2 strippen.
Verder zijn kinderen tot met 4 jaar gratis in het OV en tot 12 jaar reductie.
Fietsen is het goedkoopst, mits je je fiets niet in een betaalde stalling zet. En fietsen naar het centrum inclusief wachten voor rode stoplichten is 15 tot 20 minuten afhankelijk van waar je in het centrum moet zijn. 10 minuten kan met wind en alle stoplichten mee (of door rood rijden, maar een goede ouder geeft het goede voorbeeld aan de kinderen en rijdtt niet door rood).
Op 17-02-2010 schreef Ben Reiziger:

In welke luxe fietsenstalling parkeer jij dan, Een Ouder? In die op het stationsplein bij de sneltram kost je fiets stallen volgens mij nog steeds maar 50 cent per dag. Dat is nog goedkoper dan reizen met Andere Peter z'n kortingskaart!
Op 18-02-2010 schreef Andere Peter:

Ik ga al 10 jaar per strippenkaart met NS naar CS. Nooit een probleem gehad met conducteurs.
Op 18-02-2010 schreef een ouder:

@ Ben Reiziger:

Ik heb de prijzen van een paar jaar geleden in mijn hoofd. ik zet mijn fiets niet meer in een een stalling sinds ik bij de Ustal Vredenburg moest betalen voor een fiets die ik voor openingstijd daar had gezet en vlak voor openingstijd er weer uit wilde halen, terwijl er geen bewaking was geweest. Stalling was gewoon toegankelijk, geen personeel te bekennen en geen bordje met openingstijden. Personeel kwam net aan, stalling moest nog open gaan, bleek toen ze een rolluik open maakte en het bord met tarieven en openingstijden zichtbaar werd.
De kinderen werden geintimideerd, hun fietsen afgepakt, zij kregen die pas terug toen we betaald hadden.
Ik wel best betalen voor een stalling, dat was ook de bedoeling om te doen als we terug kwamen, maar niet als fietsen daar al die tijd onbewaakt hebben gestaan en de stalling vrij toegankelijk was.
Zette wel vaker daar mijn fiets in die stalling en had daar tot die ochtend goede ervaringen mee.

Er zijn trouwens ook gratis bewaakte stallingen!
Op 19-02-2010 schreef jenneke:

hoi Frank,

Ik snap niet precies waar je nou een mening over wil hebben. Zelf geef je aan dat je OV goedkoper moet maken, maar dat je een lease auto hebt? Het is voor ieder persoonlijk, als jij liever met de auto gaat, pak je die auto toch? Ik pak zelf liever de fiets. Goed voor de gezondheid en het is een leuk stukje fietsen. Het komt echt niet vaak voor dat ik met enorme dozen loop te zeulen ofzo.