Ingezonden door: Jacomine
07-03-2010

Plastic gescheiden van restafval

Een paar weken heb ik nu braaf mijn plastic apart gehouden van de rest van het afval. De ruimte die ik in mijn keuken heb voor afval staat inmiddels vol. De zak voor het plastic afval hangt kunstig met een touwtje aan de binnenkant van een keukenkastje. Ik gebruik daarvoor lege plastic boodschappentassen (Vuilniszak past niet). Het plastic dat ik daarin wil gooien is soms vies; moet wel even schoon want soms gaat het stinken. Dus eerst afwassen, dan afdrogen, dan in de zak. Pffff.
Als er dan een plastic tas vol is ga ik niet speciaal daarvoor wekelijks op mijn vrije zaterdagochtend naar het Zwarte Woud fietsen. Dus ik wacht tot ik er een paar heb. En die staan dus in de tuin te stinken, lekker als het straks misschien nog eens mooi weer wordt.
Wat een gedoe voor een beetje milieuwinst. Op deze manier hou ik er gauw mee op: als er niet snel verzamelpunten op meerdere plekken in de wijk komen hou ik het voor gezien. Bovendien is het maar de vraag of het wat oplevert voor het milieu, zie eerdere berichten hier. Wie heeft er een creatieve oplossing?
Jacomine


Reageer op deze inzending
Op 07-03-2010 schreef Ihsan:

Als je je plastic afval in stukken knipt past het ook in kleinere vuilniszakken. Ikzelf heb gelukkig een plastic afvalbak binnen 200 meter, anders zou ik zelf ook moeite hebben om het weg te brengen. Het is jammer dat de gemeente geen geld heeft om het plastic afval om de week huis-aan-huis op te halen, dat is verreweg het duurzaamst en effectiefst.
Op 07-03-2010 schreef j.a. de jong:

dan zou ik zeggen: bewaar alleen het plastic dat niet gaat stinken. dat is nog best veel. bij ons al snel de helft van het volume. een melkpak is nog wel om te spoelen.

toch wel uit de route dat zwarte woud. lastig in te plannen.

wat zou het toch mooi zijn wanneer er op strategische plaatsen containers konden staan. bijvoorbeeld waar veel mensen dagelijks langskomen (bij het station bijvoorbeeld). maar ja dat kan niet in een stad als utrecht, want daar wonen te veel mensen met een wierd sense of humour. hufterproof moet het dan zijn.

erg serieus kan ik het nog niet nemen. volgens mij neemt de gemeente het ook niet zo serieus. één container voor een hele wijk.

nou, hier dan mijn suggestie: zet de container aan het begin van het afvalscheidingsstation (bij de uitgang bedoel ik), dan hoef ik met mijn fiets niet tussen auto's, aanhangers en glassplinters te laveren voordat ik er ben.
Op 07-03-2010 schreef Marni:


Het is ronduit belachelijk dat de gemeente te beroerd is om een container bij de winkels neer te zetten, en verwacht dat je met elke zak afval apart naar dat dumpstation komt rijden. Het gaat bij mij om zeker de helft van mijn afval !
Zelf heb ik hier al een klacht over ingediend bij de gemeente en gevraagd om een container bij het winkelcentrum, ik hoop dat meer mensen dat doen, misschien helpt het.

Ze kunnen niet onder aparte inzameling van plastic uitkomen, want dat is een landelijke verplichting, maar ik geloof nog steeds dat de gemeente het wil saboteren. Anders hadden ze dit toch heel anders moeten aanpakken? Slecht beleid.
Op 07-03-2010 schreef Marni:

@ j.a. de jong: een melkpak mag toch niet bij het plastic? Bestaat uit meerdere grondstoffen.

De verpakkingsindustrie mag ook wel een grote draai maken, willen ze hier adequaat op inspelen. Misschien zijn plastic melkflessen dan wel milieuvriendelijker als ze gerecycled kunnen worden.
Op 07-03-2010 schreef M. Cat:

De vraag is of je nog milieuvriendelijk bezig bent als je je plastic afval schoon gaat maken. Dit kost immers water en als je warm water neemt ook energie.

Op straat ligt heel veel plastic zwerfvuil. Zal de gemeente dit ook apart inzamelen? En wat doen ze als ze de prullenbakken in de openbare ruimte legen, scheiden de straatvegers ook plastic?
Op 08-03-2010 schreef Siegfried:

Uit onderzoek is gebleken dat achteraf scheiden van plastic uit het huisvuil efficiënter en goedkoper is dan het apart inzamelen van plastic.
Als dat zo is, waarom laat de gemeente de burgers dan zoveel moeite doen?
Op 09-03-2010 schreef Ihsan:

@Siegfried

Omdat dit voor de gemeente goedkoper is.
Op 10-03-2010 schreef mozzer:

De overheid is mi verplicht om het in te zamelen. Daar hebben ze namelijk een verpakkingsbelasting voor ingevoerd. Ik betaal daar dus voor!!!!

In dit arikel http://nl.wikipedia.org/wiki/Verpakkingenbelasting staat dat de prijzen bij de AH hierdoor met circa 1% zijn gestegen. We worden dus weer eens genept door de overheid.

Op 10-03-2010 schreef j.a. de jong:

vandaag voor het eerst in jaren maar één zak met restafval bij de weg gezet !
conclusie: het gaat om een heleboel plastic !
laten we dit vooral serieuzer nemen dan de gemeente zelf doet.
ik ga zelf wel bij de gemeente vragen of die container bij het afvalschiedingsstation vooraan mag staan in plaats van achteraan.
NB. ik bedoelde die tweelitermelkverpakkingen met blauwe dop.
Op 12-03-2010 schreef Jacomine:

Ik heb de gemeente onze forumdiscussie gemaild met de vraag of er niet meer verzamelpunten kunnen komen. Ik kreeg dit antwoord, en dat wisten we allang en is bovendien onbevredigend. Het lijkt me dat je niet goed een beeld kan krijgen van wat plastic-scheiding oplevert als burgers niet voldoende de gelegenheid krijgen om mee te werken.


"De plasticinzameling is een proef voor de aankomende 2 jaar. Het college heeft ingestemd met deze proef mits de kosten van de afvalinzameling voor de bewoners van Utrecht niet hoger zal worden. Wij zijn dus afhankelijk van een subsidie. Deze subsidie wordt verkregen uit het landelijk afvalfonds. Dat betekend weer dat we beperkt zijn in het neerzetten van het aantal containers. Er zijn landelijk verschillende onderzoeken om aan te tonen wat het rendement van plasticscheiden daadwerkelijk is. Voorlopig zal de gemeente het containeraantal niet uitbreiden.

Met vriendelijke groet,

Dave Post
projectmanager"
Op 12-03-2010 schreef j.a. de jong:

ook ik kreeg antwoord van dave post op mijn verzoek om de containter dichterbij de uitgang van het afvalscheidingsstation te plaatsen:

=============================================
Goedemorgen heer De Jong,

Onze dank voor uw suggestie en aanbeveling. Ik zal de medewerkers van
het afvalscheidingstation Zwartewoud verzoeken rekening te houden met de
positie van de container voor plasticscheiding.

Met vriendelijke groet,

Dave Post
Projectleider
=============================================

morgen ga ik eens kijken
Op 14-03-2010 schreef maria:

wat ze natuurlijk even vergeten, is dat een proef makkelijker mislukt als mensen hun afval amper kwijt kunnen en het daardoor niet doen.
kunnen ze over 2 jaar zeggen: we hebben het geprobeerd, maar er is geen animo voor! tsja.......
Op 15-03-2010 schreef nimby:

met jacomine ben ik het eens dat het onhandig is om je plastic thuis op te slaan om het vervolgens naar de zwarte woud te brengen.

gemeente utrecht oogt daarom niet gemotiveerd om in onze wijk een succes te maken van het inzamelen van plastic. voor de reactie van de gemeente heb ik wel enig begrip: want de 'subsidie' loopt tot 2012. daarna volgt een evaluatie van de plastic inzameling. waarom zou je dan ergens veel werk van maken als het later toch afgeblazen kan worden? zo redeneren ook afvalverwerkingsbedrijven: waarom zouden we investeren in het scheiden van plastic als we niet zeker weten wat de uitkomst is van de evaluatie?

daarom kiezen gemeenten ervoor om de inzameling bij de burgers te laten.

wat ik triest vind is dat er veel tijd en energie gaat in de vraag 'hoe gaan we verantwoord om met plastic afval' en dat er ondertussen geen eisen aan de fabrikanten gesteld worden. zij worden niet gestimuleerd om innoverend te werken op het gebied van verpakking.en het statiegeld staat zelfs op de tocht. fabrikanten betalen een bedrag als 'aflaat' en dat is het dan (de subsidie is niets anders dan de aflaten). anderen mogen het vuil ruimen. dat is niet terecht. het is een gedeeld probleem.
Op 26-03-2010 schreef rob:


blijven jullie maar lekker plastic inzamelen hoor, maar het heeft totaal geen zin!:

tijdens een proef in 16 gemeente is gebleken dat het achteraf scheiden in die gemeente 6 miljoen goedkoper is. en ook nog is dat er meer plastic wordt gescheiden dan bij inzameling!

http://www.telegraaf.nl/binnenland/5954294/__Nascheiding_plastic_goedkoper__.html?p=1,1