Ingezonden door: Jenneke Tomlow
12-03-2010

Auto en fiets vandalisme

In de tijd dat ik nu in Lunetten woon (toch al weer 8 of 9 jaar) is het mij opgevallen dat er volgens mij relatief veel auto's en fiets(band)en worden vernield. Zelf heb ik hier nu 8 keer mee te maken gehad (5 keer auto schade, 2 keer fiets gestolen, 3 keer fietsbanden lek gestoken). Het is iets dat me al enige tijd bezig houdt. Ligt het vandalisme relatief hoog in Lunetten of is het overal zo? Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog geen contact heb gezocht met de wijkagent, maar wil toch mijn klaagzang online publiceren. Ik voel me veilig in Lunetten, dat staat buiten kijf, maar er wordt naar mijn mening zo ontzettend veel gesloopt. Vorig jaar iemands auto, alle 4 de banden lek gestoken, een paar jaar geleden een auto in de fik. Mijn moeders invalidewagen, een jaar lang hebben ze consequent de zijramen ingeslagen tot de grand finale: de autodeur open en compleet ontwricht door er aan te gaan hangen. Waarom toch? Ik zie de verslagen gezichten en voel me machteloos.

Reageer op deze inzending
Op 12-03-2010 schreef Ihsan:

Lunetten heeft volgens mij overmatig veel overlast van vandalisme doordat veel jongeren zich vervelen. Ik ben opgegroeid in Lunetten en heb meegemaakt hoe lieve kinderen die bij scouting zaten, op een sportvereniging of vaak naar de bouwspeeltuin gingen langzaam aan gingen puberen. Voor jongeren in de leeftijd 10-14 is er haast niets te doen in Lunetten. Dit probleem geld ook voor andere wijken in Utrecht, maar de stedenbouwkundige opzet van Lunetten zorgt ervoor dat je bijna altijd weg kunt komen met vernieling, je vlucht een steegje in en weg ben je. Ook kennen de jongeren elke steeg in Lunetten terwijl de politie er niet een kent. Daarnaast is er geen politie, en ze komen ook niet. Dat weten alle jongeren in de wijk ook. Ik vind trouwens absoluut niet dat daarom de stedenbouwkundige opzet van Lunetten verkeerd is of dat er deuren in de poortjes moeten komen, want de vrijheid die kinderen hebben in onze wijk moeten we blijven garanderen. Het zou een goed begin zijn als de gemeente een brief zou rondsturen naar alle ouders van pubers in Lunetten om ze aan te sporen om hun kinderen er op te wijzen dat als zij iets vernielen, de gemeenschap (en dus ook hun ouders) er uiteindelijk voor opdraaien. Daarnaast moet er ook met de jongeren gesproken worden om te kijken wat er voor hun gedaan kan worden ivm vrijetijdsbesteding.
Op 13-03-2010 schreef Ihsan:

Sorry als dat antwoord te politiek was, maar het ik zou niet weten wat je als individu kan doen om vandalisme te voorkomen. Misschien is het een idee om je auto in een naburige straat te parkeren, waar minder fietsers langskomen. Veel jongeren die autoruiten ingooien of spiegels trappen doen dit al fietsend, dan zijn ze snel weg. Geen idee waar je auto staat geparkeerd, maar misschien heb je er iets aan. Je fiets binnen stallen of een fietsenrek of ring voorkomt diefstal. Het kan ook helpen als je zelf een beetje in je straat oplet en de politie belt als je vandalisme waarneemt. Maarja, de politie is bijna nooit op tijd in Lunetten.
Op 15-03-2010 schreef j.a. de jong:

nou, ik denk dat ik wel weet hoe dat komt. er is buiten een straatcultuur ontstaan waarin:
- wraak een vorm van eer is
- respect niets anders is dan door intimidatie afgedwongen nederigheid
- iemand in de ogen kijken een provocatie is
in een dergelijke cultuur is vernieling en vandalisme normaal.
en wat doen wij ? wij krijgen straatcoaches die de taal van de straat spreken.
wat heb je daar nou aan ? deze cultuur moet je niet accepteren.
ik zeg niet dat ik weet hoe het anders moet, maar dat is in elk geval niets.
dat is 'de boel bij elkaar houden', een eufemisme voor 'we doen gewoon niks aan de oorzaak'.

het begint bij goed onderwijs.
de vereniging Beter Onderwijs Nederland benoemt de problemen.
kernpunten: http://www.beteronderwijsnederland.nl/node/61
manifest: http://www.beteronderwijsnederland.nl/node/231
comité van aanbeveling: http://www.beteronderwijsnederland.nl/node/78
ik ben, als ouder, lid geworden.
hoe meer leden hoe groter deze stem kan worden.
je hoeft geen leerling, docent of ouder te zijn om lid te kunnen worden overigens
Op 15-03-2010 schreef ihsan:

Nou, nou, dat is wel erg overdreven. Straatcultuur van dreiging en disrespect? Kom nou, zo is het niet in Lunetten. Dit is geen ghetto ofzo.
Op 15-03-2010 schreef Jenneke:

Beste Ishan,

Dank je wel voor je reacties. Je idee van een brief naar ouders sturen zie ik persoonlijk niet zo zitten. Iedere ouder zal de brief weggooien met de gedachte dat zijn of haar kind wel meevalt (en bij 99% van de ouders is dit ook zo). Ik ben het voor een groot deel eens met de heer de Jong. Het is actie reactie. Mensen voelen zich bedreigd als er een groepje jongeren rondhangt. Mensen kijken automatisch de andere kant op en jongeren pikken dit op. Als er dan iemand rechtstreeks kijkt is dit niet een 'normale' reactie en kan dit bij de jongeren weer een reactie ontlokken. Natuurlijk is Lunetten geen ghetto, maar er spelen wel onderhuidse gevoelens, bij iedereen. Persoonlijk weet ik niet eens of jongeren de oorzaak zijn van de kapotte auto's en fietsen, maar de heer De Jong heeft wel een punt. Gelukkig ben ik niet bang uitgevallen, en ik confronteer iemand gewoon als hij of zij asociaal gedrag vertoont waar anderen last van hebben.Wat betreft je commentaar op de politie, daar snap ik echt helemaal niets van. Politie rijdt regelmatig rond in Lunetten, ik heb ze zelfs op motoren gezien zodat de de steegjes in kunnen. Als ik de politie bel op 0900 8844 zijn ze er binnen 20 minuten, dat vind ik een redelijke tijd, gelukkig heb ik 112 nog niet nodig gehad. Om terug te komen op mijn punt, de vernieling van fietsen en auto's, ik ben benieuwd of anderen hier ook ervaring mee hebben.
Op 15-03-2010 schreef j.a. de jong:

@ishan, misschien moet je http://www.lunetten.nl/pub/index.php?id=2589 nog eens lezen, geen ghetto, maar wel straatcoaches.

o ja, om op de vraag in te gaan.
inderdaad laat ik mijn fiets nooit buiten staan, of het is maar een paar minuten en dat ben ik er niet gerust op.

het maakt ook onrustig dat je bezoek bij aankomst moet vragen hoe ze hun fiets op slot hebben gedaan en waar die staat of waar de auto staat.

er is al één keer een fiets gestolen van een gast, en dat voelt nog verveldender dan een eigen fiets.

mijn fiets was ook een keer gestolen maar die heb ik na een week teruggevonden. overigens moest ik toen 2,5 uur wachten op de pliesie met de kniptang.

de auto staat sinds 10 inbraken op een andere plaats. helaas hebben meer buren die plaats in de smiezen, dus het is altijd een beetje dringen daar.

ik vind het vermoeiend om altijd op mijn tellen te moeten letten, en ik vind het niet fraai dat mijn kinderen voordat ze binnen zijn 5 keer een slot moeten draaien.

dus ja: geen vandalisme en diefstal meer maar we moeten wel voortdurend opletten
Op 15-03-2010 schreef Ihsan:

Ik persoonlijk voel me juist veiliger als er jongeren op straat zijn, dus ik herken mij helemaal niet in dat angstsyndroom voor hangjongeren. Mijn moeder van 50 (woont nog in Lunetten) heeft hetzelfde gevoel, dus het is zeker niet zo dat iedereen zich onveilig voelt bij hangjongeren. Moet je je voorstellen dat er helemaal niemand op straat is, dat is pas eng! Verder vind ik die straatcoaches erg overdreven. Totale geldverspilling en het inzetten hiervan in Lunetten is mijns inziens totaal niet nodig, het was dan ook het idee van de VVD, de partij die nooit in Lunetten komt.
Mijn buurt maakt officieel deel uit van de probleemwijk Ondiep, maar ik heb nog nooit zo'n straatcoach gezien. Ik heb ook nog nooit last gehad van hangjongeren trouwens, enkel van mijn Tokkie-buren die de hele zomer op de stoep zitten te zuipen. Commentaar op de politie vind ik gerechtvaardigd aangezien ik 20 minuten geen redelijke tijd vind (10 max), en zelfs na 10 minuten is de dader al lang gevlogen. Op een motor kom je trouwens echt de steegjes niet door in Lunetten. Ik heb gewoon hele slechte ervaringen met de politie, dus misschien heeft dat mij bevooroordeeld.
Op 15-03-2010 schreef Ihsan:

Het is niet zo dat 99% van de kinderen geen vandalisme pleegt. Uit mijn eigen ervaring, opgroeiende in Lunetten, kan ik je verzekeren dat tussen de 30 en de 50 procent van alle jongeren in de wijk zich op enig moment aan vandalisme schuldig maakt, als het niet meer is. Sommige jongeren doen zo iets eenmalig en voelen zich er daarna schuldig over, anderen blijven het doen en vervallen uiteindelijk in de kleine criminaliteit. En dan heb ik het niet over probleemjongeren, maar ook gewoon die kinderen die naar het HAVO/VWO gaan.
Op 15-03-2010 schreef Jenneke:

Beste Ishan,

Dank je wel voor je mening, deze heb je voluit kunnen delen, ik zou nu echt heel graag van anderen hun eventuele ervaringen willen horen.
Op 15-03-2010 schreef Daan:

Mijn auto is 4 keer beschadigd in 2 jaar tijd de politie daar heb ik geen enkel vertrouwen meer in, ze ontmoedigen het om aangifte te doen en zeggen dan de cijfers zijn laag en als je belt , kan het tot 2 uur duren voor ze komen straatcoaches? zonde van het geld, de uren dat ze werken gebeurd het niet, dat gebeurd later in de nacht in mijn buurt al 3 keer autos in de brand altijd laat in de nacht.
Op 16-03-2010 schreef nimby:

als ik terug kom van vakantie ben ik blij als blijkt dat de voordeur nog heel is en er geen inbraak is geweest. deze reactie en de bezorgdheid voor woninginbraak zijn ontstaan na een poging tot inbraak in ons huis. dat is alweer jaren terug, maar inbraak was toen gewoon. ook bij de buren hadden dieven zich thuis gehouden.

verder voel ik me veilig in lunetten. het is net een dorp, maar het kent wel de inbraak- en vandalismecijfers van de grote steden.

ben benieuwd hoe de wijkagent tegen je vraag aankijkt, jenneke.
Op 21-03-2010 schreef Wim v D:

@Jenneke:
ik woon nu ca 20 jaar in de wijk, op 2 verschillende plekken. Maar ik ben nog nooit slachtoffer van vandalisme geweest. Het ergste wat mij overkomt is afval wat in de tuin wordt gegooid, maar gezien de nabijheid van het winkelcentrum neem ik dat voor lief. Wij hebben 2 auto's en 4 fietsen. De fietsen staan wel in de schuur maar de auto's staan buiten. Nog nooit een bandje lek gestoken of een spiegeltje eraf, laat staan een kras. (afkloppen). We zitten niet aan een doorgaande weg. Dus misschien maakt het ook wel uit waar je in de wijk woont? En mijn kinderen van 14 en 17 kunnen niet veel in de wijk doen, maar vervelen doen ze zich ook niet.
Op 21-03-2010 schreef Jenneke:

@ Daan, statistisch gezien dus vrij heftig, ik vind het heel erg voor je dat je auto zo vaak beschadigd is, kan me voorstellen dat je compleet gefrustreerd bent. politie kan ontmoedigen wat ze wil, maar wij maken uiteindelijk zelf uit of we aangifte doen of niet, daar heeft de politie maar naar te luisteren.

@Nimby, ik heb ook een poging tot inbraak gehad, gelukkig konden ze niet binnen een paar seconden naar binnen en zijn ze doorgelopen. Ik weet niet of ik met zo een algemene vraag naar de wijkagent ga op dit moment, ik heb op de website gekeken (http://www.politie.nl/Utrecht/uwwijk/Utrecht_gebied_Oost_Zuid_en_Zuidwest/wijkagenten.asp) en echt aanrekkelijk maken ze het niet om even langs te komen. Ooit zal ik het weer helemaal zat zijn en ben ik de eerste die daar staat.

@Wim, dank je wel voor je reactie, zo wordt een en ander toch weer in een eerlijk perspectief gezet. de gevallen die ik meegemaakt heb vinden plaats op en rond de Furkabaan vanaf het station tot vlakbij de kinderboerderij. Zoals ik al eerder heb gezegd weet ik niet eens of kinderen dit soort dingen doen, wat de statistieken qua leeftijd zijn weet ik niet, maar inbraak en diefstal van fietsen lijkt me toch iets meer in de hoek van georganiseerde misdaad te liggen.
Op 22-03-2010 schreef Ihsan:

Het heeft juist wel met de "kinderen" te maken. Ik weet niet hoe lang u in Lunetten woont, maar een jaar of 6 geleden is er nog een hele rits 14 tot 18 jarigen gearresteerd (en veroordeeld) voor honderden inbraken in huizen en boxen en voor diefstal van tientallen brommers en fietsen. Ik kende via school en buitenspelen al die jongens redelijk goed. Als ik mij het goed herinner zijn er in 1997 (of was het 96?) zo'n 20 jongens van basisschool de Klim afgeschopt vanwege gewelddadig en baldadig gedrag. Sommige van die jongens zijn het verkeerde pad op gegaan, gingen inbraakjes doen, stelen, uiteindelijk hebben ze zelfs een paar mishandelingen en berovingen gedaan.
Op 23-03-2010 schreef beagle beagle:

Op dit moment wordt er bij ons in de buurt ontzettend veel kentekenplaten gestolen.