Ingezonden door: bezorgde buurtbewoner
26-03-2010

valse collectant

Een uurtje geleden werd er bij ons gebeld door een jongen met een collectebus. Mijn vrouw deed open. De jongen kwam collecteren voor de Nierstichting. Mijn vrouw, die zelf al jaren voor de Nierstichting collecteert, vroeg hem hoe dat kon; de collecte voor de Nierstichting is altijd in september. Ze vroeg vervolgens om z'n legitimatie. Die had hij in de auto laten liggen. Enfin, hij ging weg en even later zag ik hem op een brommer wegrijden. Kennelijk voelde hij zich betrapt. Ik heb het nog even nagekeken, maar de collecte voor de Nierstichting is ook dit jaar pas in de derde week van september. Misschien dat die jongen helemaal uit de wijk is verdwenen, maar het zou ook kunnen dat hij het in een ander gedeelte probeert.


Reageer op deze inzending
Op 27-03-2010 schreef waddenbuurtbewoner:

De collectant is vanavond ook bij mij aan de deur geweest. Ik twijflede nog of ik open zou doen, omdat ik niemand verwachte. Ik geef al jaren niet meer aan de deur, ik maak via de giro over aan wie ik wil steunen. Dus dit ook gezegd en niets gegeven. Verbaasde mij wel dat het een jongeman was, omdat in de regel gecollecteerd wordt door 40+.

Bedankt voor deze waarschuwing en ik hoop dat als hij nu nog ergens aanbelt de bewoners zo alert zijn de politie te bellen, voor hij nog meer aftroggelt.
Op 28-03-2010 schreef Normandië:

Onlangs kwam bij mij ook een valse collectant aan de deur met een geplastificeerd A4-tje van één of ander goed doel. De jongeman gedroeg zich vreemd, bleef op grote afstand staan en zei: "sorry sorry sorry, dat ik u stoor, maar al uw buren zijn al bekend met dit goede doel, etc." Op de vraag of ze ook een website hadden waar ik informatie kon opzoeken oer de stichting (mijn standaardantwoord wanneer ik het niet ken) riep hij "nee, die hebben we niet!"en hij sprintte weg. Bedrog dus...
Op 30-03-2010 schreef collectant:

Heel vervelend dat er weer nep-collectanten bezig zijn geweest. Ik collecteer zelf voor de Hartstichting en dan heb ik altijd een legitimatie van de Hartstichting en mijn eigen paspoort mee. Ook is op die collectebus duidelijk te zien waarvoor ik collecteer en is hij verzegeld. Dat zijn ook weer dingen waaraan je een echte collectant kunt herkennen, op http://www.cbf.nl kun je zien wat het collecterooster is en wie dus wanneer moet komen.
Owja, ik ben zelf 29 dus niet alle collectanten zijn 40+ ;)