Ingezonden door: Marni
26-04-2010

Wie brengt zijn plastic nog naar het afvalscheidingsstation?

In het Stadsblad stond dat de plastic-inzameling zo'n succes was, dat ze containers bij gaan plaatsen. Dus heb ik naar de gemeente gebeld, of er eindelijk één bij het winkelcentrum kan komen, maar nee hoor, tot 2012 komen er alleen containers bij op bestaande plekken. Iedereen in Lunetten moet tot die tijd nog apart naar het afvalscheidingsstation gaan met zo ongeveer de helft van zijn afval. Ik vind dit zo absurd, dat ik gelijk ben gestopt met het apart inzamelen van plastic. Ik ben wel milieubewust, maar niet gek, het moet wel van twee kanten komen!
Hoe denken mijn mede-wijkbewoners hier over?

Reageer op deze inzending
Op 26-04-2010 schreef maria:

Ik ben het helemaal met je eens! het is een absurde situatie. En dat in de wijk van Utrecht waar zoveel bewuste, groene mensen wonen. Een ontzettende gemiste kans!
Ik ging gisteren naar Hoograven, daar staat de bak t.o. de AH. Propvol! Er lag zelfs van alles op straat. Dat komt natuurlijk omdat iedereen uit Lunetten daar naar toe gaat.

Ik wil graag plastic scheiden, maar het wordt wel heel moeilijk gemaakt zo!
Gemeente doe er wat aan.
Op 26-04-2010 schreef Jacomine:

Zou het helpen als heel veel mensen uit Lunetten (vaak) klagen over het tekort aan plastic-verzamelpunten in de wijk? Ik fiets nog steeds braaf met mijn tassen vol plastic naar de enige container die de wijk rijk is maar ik voel mezelf langzamerhand wel een belachelijke uitslover.
Het scheelt mij minstens de helft van het afval. Als iedereen fatsoenlijk z'n plastic kwijt kan moet dat toch een enorme besparing opleveren; twee keer zo lang met een vuilniswagen rijden voor-ie vol is, etc. Je zou zeggen dat alleen al daarom een of meer plastic-containers lonend moeten zijn.
Op 26-04-2010 schreef j.a. de jong:

nou, om op je vraag in te gaan.
ja, ik breng nog steeds het plastic weg.
gelukkig staat de container inmiddels halverwege en niet meer achterin. dat scheelt de helft laveren met mijn fietsje tussen scheef geparkeerde auto's en aanhangers, over glasscherven.

afgelopen zaterdag was de container overigens tjokvol.

probleem 1 voor lunetten is natuurlijk de onhandige ligging. maar probleem 2 vind ik ook vervelend: de openingstijden. doordeweeks kan ik sowieso niet en zaterdag moet ik daar dan al voor vieren zijn.

ik heb niet het gevoel dat het van twee kanten komt maar ik kan het nog opbrengen. benieuwd wat ik doe wanneer we horen dat het spul niet goed wordt verwerkt, dat zou zo maar kunnen gebeuren.
Op 26-04-2010 schreef Hugo:

Hoezo 'nog' ? DIt houdt ik gewoon vol hoor.

Ideaal is het niet. Maar vergeleken met elders in het land weet ik niet of we er zo slecht van af komen.

Bovendien moet het geld ergens vandaan komen en de alternatieven qua bezuinigingen staan me minder aan.

Op 27-04-2010 schreef Siegfried:

Het schijnt dat de inzamelcontainers die elders in de stad staan continu vol zitten, zodat je voor niks met je plastic naar de supermarkt gaat.
Dat zal bij het afvalscheidingsstation niet zo gauw gebeuren.

Ik spaar alles op en ga dan, lekker mileubewust, met een auto vol oud-papier, plastic, glas en eventueel KCA en electronica naar het Zwartewoud. Best handig dat om een afvalstation in de buurt te hebben!
Op 28-04-2010 schreef De Nachtwandelaar:

Ik heb in de schuur inmiddels 2 blauwe vuilniszakken met plastic staan (pas een nieuw matras gekocht) was met een zak lopend naar die in hoograven geweest, en er stond een stadswacht bij, uit te rusten van zijn ronde op de scooter. Hij waarschuwde mij nog dat ik het er niet naast mag zetten anders zou ik wel een prent kunnen krijgen. Dus met de zak weer naar huis.

Heb netzo nog 2 blauwe zakken oud papier staan, helaas denkt de gemeente dat bewoners van flats net scheiden dus heb ik er geen klikko voor, zelfs niets voor het gft afval.
Op 28-04-2010 schreef Gert:

Ja, ik zamel al mijn plastic apart in, en mijn glas en papier en kca enz enz. Heb nu amper nog vuilnis.
Moet wel bekennen dat ik af en toe met de auto naar het Zwarte Woud rijd om al die zakken en tassen gesorteerd af te voeren... Dat voelt een beetje belachelijk, maar het gaat wel heel efficient zo.

Ik vind het wel heel jammer dat er geen plasticverzamelbak op het Noord-plein staat.
Op 29-04-2010 schreef Jenneke:

@nachtwandelaar: Er staat hier bij ons (Furkabaan/Henegouwen) een papier container op de hoek waar ik nu braaf oud papier wegbreng. Klein tasje, klein stukje omlopen en weer wat takjes gered :)

Op deze link (http://utrecht.gemgids.nl/afvalkaart/) kun je je adres invoeren en dan de breng punten sorteren. Scheelt misschien weer wat vuilniszakken in de schuur! Hopelijk heb je er wat aan.
Op 30-04-2010 schreef een ouder:

Ik houd glas, gft, chemisch afval, kleding/schoenen en oud papier apart, maar plastic verdwijnt in de kliko. Ik heb nog geen plastic weggebracht, want ik heb stomweg de ruimte niet om ook nog plastic te bewaren. Voor 1 zakje fiets ik niet heen en weer met het risico dat ik daarna mijn band mag plakken.
Daarbij betaal ik genoeg aan de gemeente voor het ophalen van huisvuil.
Het schijnt trouwens goedkoper te zijn om plastic achteraf te scheiden, dus argumenten als dat als wij niet genoeg scheiden de tarieven omhoog moeten is onzin.
Misschien dat ik wel plastic ga scheiden als er een inzamelpunt op het winkelcentrum komt. Het zou ook de gemeente sieren als de straatvegers het plastic ook apart houden. Dat gaat ben hen nog steeds op 1 grote hoop.
Op 04-05-2010 schreef Els:

Hoe milieubewust ik ook ben, ik ben er niet eens aan begonnen! Vreselijk omslachtig en bovendien inmiddels weer achterhaald (achteraf scheiden blijkt beter te zijn).
Op 10-05-2010 schreef Elly:

Nee, bij mij gaat het in de kliko. 80% van mijn afval is plastic. Ik heb per week twee vuilniszakken vol. En een vrijwel lege kliko. Die vuilniszakken moet ik dan elke week zelf op de fiets wegbrengen - en dat kan ik inderdaad alleen op zaterdag. Tot die tijd staan ze buiten vies te worden of binnen te stinken. Dus dan maar niet.
Mijn ouders hebben er een aparte vuilnisbak voor aangeschaft. En om stinken te voorkomen wassen ze al het plastic eerst goed schoon. Zou dat nou veel helpen voor het milieu?
Op 10-05-2010 schreef Tony:

ik scheid nog steeds plastic van overig afval.Het valt mij nu pas op hoeveel plastic we eigenlijk verbruiken. Dus naast een milieu aspect zie ik dus ook een bewustzijns aspect. Het zou inderdaad mooi zijn als er meer inzamelpunten komen. Indien het een succes wordt, dan kunnen we vast verbetringen verwachten. Voorlopig breng ik dus mijn plastic 1 keer in de zoveel weken naar het afvalscheidingsstation.
Op 25-05-2010 schreef Anny:

De laatste opmerking over de grote hoeveelheid te scheiden plastick is mij uit het hart gegrepen. Wanneer de politiek eens wat meer restricties op het gebruik van pastik in de verpakkingsindustrie zou neerleggen zou dat mijn hersens EN het milieu veel goed doen.
Ik zou wel eens willen weten of er van dat verzamelde plastick geen bouwstenen kunnen worden gemaakt?
Lijkt me heerlijk! Goedkoop materiaal (plastick en zand)
en weer een huis dat bij oplevering toch minstens net zo lang belooft te blijven staan als jij leeft EN een goed gebruik van restplastick :-)