Ingezonden door: Door Jos van Sambeek
28-05-2010

Verbreding A27 Everdingen - Lunetten begint maandag

Verbreding A27 Everdingen - Lunetten begint maandag
Door Jos van Sambeek op vr, 28/05/2010 - 11:14

Rijkswaterstaat begint maandag met de verbreding van de A27 tussen Everdingen en Lunetten. De rijbanen in de richting Lunetten worden uitgebreid met een zogenoemde spits- / weefstrook.

Het extra asfalt is volgens Rijkswaterstaat nodig omdat het tracé een bottleneck is die ook tot files leidt op de kruisende wegen A2, A12 en A28, als er niet snel maatregelen worden genomen. De werkzaamheden vinden plaats in het kader van de Spoedaanpak Wegen, een project dat een snelle aanpak van dertig hardnekkige knelpunten mogelijk maakt.


Meer info >>Reageer op deze inzending
Op 28-05-2010 schreef j.a. de jong:

mooi zo, ik kan deze actie alleen maar toejuichen.
als ze nou eens net zo doortastend het ov zouden aanpakken ...
Op 29-05-2010 schreef Hugo:

@j.a. de jong: Fijn dat je reageert!
Wat het o.v. aangaat dat vindt ik een opmerkelijke toevoeging. Denk jij dat het o.v. het mobiliteitsprobleem (specifiek rondt Lunetten) kan oplossen? dat is een invalshoek dit ik niet verwacht had.
Als het aan jou lag, wat zou de B.V. Nederland direct aan moeten pakken? (om het mobiliteits-vraagstuk op te lossen)?
Op 29-05-2010 schreef M. Cat:

Is de inspraak dan al afgerond?
Op 29-05-2010 schreef Hugo:

@M.Cat Hiervoor is geen inspraak. Dit wordt uitgevoerd binnen een bestaand plan(?) en daarop hebben we niets te zeggen. (dat heet voorsorteren)

H
Op 29-05-2010 schreef Ihsan Kilicoglu:

Als je tijd en geld hebt kun je een kort geding tegen de staat aanspannen omdat de Europese luchtkwaliteitsnormen nu al niet worden gehaald. (Althands, ik weet het niet zeker, maar ik denk dat dit kan)
Op 30-05-2010 schreef John Buitink:

Het bericht afgelopen vrijdag van onze overheid om 800 miljoen euro te reserveren voor de uitbreiding van onder meer de A27 zet veel mensen op het verkeerde been. Er zijn nogal wat bewoners van Lunetten, zo blijkt uit reactie van bezoekers aan de dag van het Park in de Koppel, die concluderen dat het kabinet besloten heeft dat de verbreding langs onze wijk uitgevoerd gaat worden. Zo ze willen kunnen ze voorlopig nog worden gerustgesteld. Het bericht van afgelopen vrijdag is ten eerste een vaststelling dat de overheid heeft besloten uit welke inkomsten en voor welk bedrag zij een uitbreiding willen financieren. Verder gaat het dan nog niet over het traject van de A27 langs Lunetten (dit wordt geschat op 1,6 miljard euro en komt boven op de genoemde 800 miljoen). Dit laatste bedrag wordt besteedt aan de (forse) uitbreiding van knooppunt Hoevelaken, de aansluiting A1 / A27 bij Eemnes. Via onderstaande links kun je hierover verder lezen.

Nog even over het traject Lunetten Rijnsweerd. Hier is een ontwerp om in de richting A28 - A27 en A28 twee rijbanen erbij aan te leggen. Dit najaar is het definitieve ontwerp klaar en wordt er besloten of dit daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Rijkswaterstaat heeft berekend dat deze uitbreiding van 50% leidt tot 30 / 40% meer verkeer. Tijdens de spits wanneer het echt vastloopt dan leg je dit traject af in 13 minuten. Na de uitbreiding mogelijk 9 minuten. Dit is nog een minuut langer dan het streven: in het jaar 2020 doe je dit traject tijdens de spits in 8 minuten. Buiten de spits is de reistijd 4 minuten. Om die ene minuut in 2020 toch te halen is een project in voorbereiding die 1,6 miljard euro gaat kosten, waarmee mogelijk het aantal rijbanen naar 14 wordt uitgebreid en het knooppunt Lunetten wordt verdubbeld. Hiervoor is een flinke strook (minimaal 15 meter breed over een lengte van zo\"n 2 km) van de wijk nodig. In 2012 is dit plan klaar en kun je je zienswijze geven. V
olgens de wens van de minister is het definitieve plan klaar in 2014 en wordt in 2016 met de aanleg begonnen.

http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/persberichten/2010/05/28/kabinet-stelt-800-miljoen-euro-beschikbaar-voor-snelwegen-rond-hilversum-amersfoort-en-utrecht.html

http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2010/05/28/800-miljoen-voor-snelwegen-bij-utrecht.html?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter
Op 31-05-2010 schreef Hugo:

Hallo John,

Mooie uitleg, dank daarvoor!
Ik begrijp dat het doem scenario van een snelweg over de kinderboerderij dus nog steeds in de lucht hangt?
Op 31-05-2010 schreef John Buitink:

Het is Eurlings er kennelijk alles aangelegen om de indruk te wekken dat voor alle projecten die hij graag gerealiseerd ziet de kogel door de kerk is en zo iedere weerstand te breken. Zo ook zijn campagne om groots aan te kondigen dat de aanleg van de spitstroken Lunetten-Everdingen is gestart. Juridsch kan dit volgens mij niet. Het definitieve ontwerp moet nog ter visie en ter inspraak komen. (ik heb Rijkswaterstaat en centrum burgerparticipatie hierover om helderheid gevraagd)
Wat nu op dit traject gebeurd is groot onderhoud, waarmee ook al vast voorbereidende werkzaamheden voor de spitsstroken wordt uitgevoerd. Het zijn omkeerbare werkzaamheden (dit is door de mazen van hede wet en onder grote druk van lobbyisten die ook dagelijks Rijkswaterstaat beiinvloeden).

Wat het traject langs onze wijk betreft: door alle ander projecten uit te voeren, wordt dit traject steeds meer de flessehals waar alles stagneert. Je veroorzaakt een probleem: nog meer files, nog meer uitstoot op een beperkte plaats. langs een woonlocatie nog wel. Doorstroming zorgt voor versrpeiding van de luchtvervuiling. Uitbreiding van de wegen is op een zeker moment de enige oplossing om tijdelijk de lucht schijnbaar te zuiveren, zou je dan denken. De echte oplossing is natuulijk: geen auto's! (oolk auto's met een electrische motor ver-beep-n: de sluitage van de banden op het wegdek is verantwoordelijk voor 40% van het fijnstof. Echter de samenleving kiest er blijkbaar voor ten gehele te verdwalen i.p.v. te onderkennen dat wat wij nu doen beter een halt toegeroepen kan worden.
Op 02-06-2010 schreef elly:

Goede uitleg! Ik hoop dat ik het op tijd hoor als ik mee kan doen op hiertegen te protesteren. Verder kan ik niet meer doen dan op de juiste partij stemmen...
Als je denkt 'Ach, die vervuiling, ik heb nergens last van' kijk dan eens naar die bomen die worden opgegeten door de rupsen, en nu moeten worden omgezaagd. Die bomen zijn door het extra stikstof in de lucht (NOx) voedzamer geworden voor al het ongedierte dat daardoor sneller groeit en zich vermenigvuldigt en zo eerder een plaag vormt. Zoals de eikenprocessierups. En dat is maar één van de vele effecten.
Maar ja, gister zag ik Wijffels zich op TV ook zorgen maken om de toekomst en de vervuiling, en zeggen dat visie over de toekomst nu het belangrijkste is, en die stemt nog steeds CDA...