Ingezonden door: HansG
15-09-2010

Oproep tot gebed

Vanmiddag (woensdag) zat ik binnen en werd ik voor de zoveelste keer geconfronteerd met de oproep tot het gebed (Islam). Zelfs met alle ramen dicht en de radio aan klinkt het gejengel door mijn huiskamer.

Zover ik weet zit er in Lunetten geen moskee, maar de dichtsbijzijnde is op het Camminghaplantsoen (hoograven).

Persoonlijk (letop: mijn mening) hoef ik dit niet te horen, het klinkt als katten gejank.

Graag jullie mening.

Reageer op deze inzending
Op 15-09-2010 schreef Maurice:

Vreemd, dat heb ik nog nooit gehoord in Lunetten. In welke straat/omgeving van Lunetten hoor je dat tot in de huiskamer?
Op 15-09-2010 schreef Buschauffeur:

Volgens mij was dat de mobiele aardbeienverkoper.
Zijn mededeling dat hij erg goedkope aarbeien (o.i.d.) te koop heeft klinkt net zo als zo'n oproep tot het gebed.
Ik hoorde hem rond 15 uur.
Op 15-09-2010 schreef Maurice:

@Buschauffeur Ah, die, ja die hoor ik ook wel eens, zonder geweten te hebben wat hij nou precies probeert te slijten. Ik dacht altijd dat het de chemokar was, die brabbelde ook al onverstaanbaar door de megafoon.
Op 15-09-2010 schreef HansG:

Hoi,

Het is 100% zeker weten Arabisch en daar zit geen enkel woordje Nederlands tussen, zelfs geen aarbei.

De volgende keer zal ik het opnemen met mijn GSM als dat lukt.

De straat ga ik niet vermelden; voordat je het weet staat er hier mensen met foute bedoelingen :-) Ik kan wel zeggen dat het Lunetten west is (dus ja, dichtbij Hoograven).
Op 15-09-2010 schreef Ben Beijaard:

Nou je het zegt, er is wel een overeenkomst tussen aaarrrebeijjjeee... en Arabieren. Maar volgens mij was het inderdaad de aardbeienman. Twee vijftig de kilo. Bismi'llah!
Op 15-09-2010 schreef Buschauffeur:

Nu vraag ik af, als het dan toch de moskee was, wat het voor zin heeft om in Nederland een gebedsoproep in het arabisch te doen.
Op 15-09-2010 schreef Boelie:

Als het indewrdaad om de aarbeien verkoper gaat mag hij wat mij betreft elke week oproepen tot gebed.

Ik heb vandaag dan ook maar gebeden......
dwz :4 doosjes aardbeien gekocht .
En ze smaken hemels !
Op 15-09-2010 schreef Matthijs:

Volgensmij is het inderdaad echt de aardbeien verkoper, het lijkt er heel erg op en hij wordt er vaker mee verward

En volgensmij worst er alleen voor het vrijdag middag gebed opgeroepen, maar dat weet ik niet zeker
Op 15-09-2010 schreef Andere Peter:

Buschauffeur, het is wel logisch dat men die gebedsoproepen in het Arabisch blijft doen. Rituelen houden altijd langer stand dan het geloof zelf. Denk bv aan de heidense kerstboom die door de Christenen is geÔntegreerd en nog zal bestaan wanneer er niemand meer Christen is. Nederlanders die 50 jaar geleden naar Canada gingen, zingen daar hun Sinterklaasliedjes ook nog in het Nederlands.

Tav die gebedsoproep: ik heb het nog nooit gehoord in Lunetten, maar wel in Hoograven. Ik vind het dan juist wel leuk, het geeft een Mediterrane sfeer.
Op 15-09-2010 schreef Siegfried:

@andere Peter:
Wat bedoelt u met 'Mediterrane sfeer'? In Griekenland, ItaliŽ en Spanje is het heus niet zo dat onverstaanbaar Arabisch door de straten schalt. De oproep tot gebed via luidsprekers is pure indoctrinatie! Vroeger hingen er in het Oostblok ook overal luidsprekers om de ideologie te verkondigen, en nu krijgen wij ze hier. Lekkere vooruitgang!
Op 15-09-2010 schreef Buschauffeur:

Hoe bedoelt u: "en nu krijgen we ze hier" ?
Ik heb echt nog nooit een indoctrinerende oproep tot gebed gehoord.
Wij zitten daarentegen al eeuwen met bijzonder irritante bronzen klokken die te pas en te onpas geluid dienen te worden, wanneer pastoor of dominee daar maar voor voelt.
Hoezo overlast of indoctrinatie?
Cultuur heet dat geloof ik......
Op 16-09-2010 schreef rob:

Het is zeker weten de aarbeiverkoper!
Kan je toch zien dat sommige mensen geluid heel anders ervaren.

En inderdaad busschauffeur als je vlak bij een kerk woont word je ook echt niet vrolijk van de klokken die zondagochtend klinken.

En kunnen we voor geloven niet dezelfde regels handhaven die we nu ingesteld hebben voor alle katten in Lunetten?
Alles lekker binnenhouden!!!!
Op 16-09-2010 schreef Sanne:

Waar staat/ stopt die aardbeidenverkoper?? Ik heb hem nog nooit gehoord en heb ook wel trek in aarbeien :-)
Op 16-09-2010 schreef Ben Beijaard:

De aardbeienman rijdt al jarenlang in het aardbeienseizoen op woensdagmiddag door Lunettenberg (tussen Vaalserberg en Lemelerberg). Soms ook op andere dagen. En er fietst ook wel eens een jongetje rond dat hem precies nadoet, dat is heel verwarrend.
Op 16-09-2010 schreef djee:

Haha, wat een bak. Inderdaad de aardbeienman. Voor mij even onverstaanbaar als arabisch, maar mijn kinderen kunnen 'm ondertussen erg goed nadoen.

's Avonds komt heel af en toe de chemokar langs. Die is ook al zo slecht verstaanbaar. Met welk xenofobisch geluid zullen we deze associŽren?

Aardbeienmannen, bronzen klokken en oproepen tot gebed zijn wat mij betreft meer welkom in de wijk dan de continue brom van het verkeerslawaai.
Op 16-09-2010 schreef Marni:

Even een ander geluid: op het moment heeft het Centraal Museum een luidspreker op het gebouw staan waar op gezette tijden een islamitische gebedsoproep te horen valt. Een kunstenaar heeft dat bedacht als "kunstproject".
Nou is dat wel wat te ver om in Lunetten te horen te zijn denk ik, maar bizar vind ik het wel, en ik zou balen als ik in de buurt woonde.
Of je het kunst kunt noemen...?
Op 16-09-2010 schreef Andere Peter:

@Siegfried: pak er eens een kaart bij van de Middellandse Zee. Je zult zien dat er wat meer landen aan liggen, dan de vakantielanden die jij noemt. Het is mij bekend dat Griekenland, Spanje en ItaliŽ geen Islamitische landen zijn (maar toch bedankt voor die hulp).
Op 16-09-2010 schreef Andere Peter:

Ik ben tamelijk kritisch over aspecten van de Islam, maar ik vind het tegen het xenofobe aanleunen om een gebedsoproep indoctrinerend te noemen. Het principe is in het Christendom precies hetzelfde, met kerkklokken. Verschil is dat we daar in onze cultuur meer aan gewend zijn. Het Christendom was (Inquisitie!) en is in mijn ogen niet minder indoctrinerend dan de Islam, hoor.
Op 16-09-2010 schreef Buschauffeur:

Ik vind trouwens dat geluid van die koerduiven (turkse tortels) de hele dag behoorlijk irritant. Kan de politiek daar niets aan doen, zodat we daarvan verschoond blijven?
Op 16-09-2010 schreef waddenbuurtbewoner:

Het zal echt wel een oproep tot gebed zijn geweest.
De vrijdag van het suikerfeest heb ik de moskee ook gehoord in Lunetten en het was echt niet de aardbeienverkoper. Het is trouwens geen aardbeientijd meer.
Op 16-09-2010 schreef Eagle:

@ buschauffeur

Kijk nog es bij je kattenstelling. Daar worden interessante vragen gesteld...
Op 16-09-2010 schreef djee:

Nou, wij eten nog van de aardbeien. De man heeft goede doordragers, die tot in september verrassend lekker smaken. Een aanrader. Ga eens naar buiten als je weer gebedsoproepen hoort, wellicht kom je een nprettige verrassing tegen.

Overigens vind ik een gebedsoproep tijdens het suikerfeest wel het eerste wat je van elk zichzelf respecterende moskee mag verwachten. Pasen zonder gebeier is toch ook onbestaanbaar.
Op 16-09-2010 schreef Buschauffeur:

@ Eagle
Die vat ik niet helemaal.
verklaar u nader.
Op 17-09-2010 schreef Anderste Peter:

Bij deze roep ik u allen met plezier op tot het gebed. Het hoeft niet, maar is een werkelijke verrijking. Daarbij mag ik u op alle plekken die ik wens oproepen en uitnodigen tot het gebed, zelfs in het Arabisch of Fins, als ik dat graag wil.
Op 20-09-2010 schreef Hippo:

Ik heb erg goede oren, maar het enige dat ik op woensdag vaak hoor is, inderdaad, aaaarrrebeiiiiijijijjuh aaaarrebeijijijijjuh verse aaaarrebeijijijijijuh tweevijftigdekilo.
En op zondag de ijsboer, maar die heeft alleen een bel.

Ben benieuwd wat je dan hoort...
Op 21-09-2010 schreef paling:

@Hippo ting ting
Op 21-09-2010 schreef Ben Beijaard:

De aardbeienman staat nu (dinsdag 16:38) voor de deur (Lunettenberg). Hij doet wel z'n best om als een muazzin te klinken, maar hij roept toch echt op tot het kopen van z'n fruit.
Op 21-09-2010 schreef HansG:

ONGELOOFELIJK

Maar zojuist (16:46) krosde hij hier voorbij en door het "Arabisch gejengen" heen hoorde ik toch echt "aardbeien".

Case closed, bedankt voor jullie reacties!
Op 22-09-2010 schreef belle:

Toch nog een kritische noot: aan een oproep tot gebed wordt aanstoot genomen. Blijkt het een aardbeinverkoper te zijn, dan is er niemand die pleit voor het verbannen van deze aardbeienman uit de wijk. Volgens mij wil niemand de aarbeienverkoper onheus bejegenen en de toegang tot de wijk ontzeggen. Dan is het wel zo gepast om dezelfde tolerantie toe te passen bij een incidentele moskee-oproep.
Op 23-09-2010 schreef j.a. de jong:

een oproep van een religie (klokgebeier, luidspreker) is voor de eigen parochie een signaal om te komen, maar tevens een oproep aan de buitenstaanders om tot inkeer te komen.
in die laatste zin is het dan een soort 'reclame' voor de religie.

een aardbei is nogal wat anders dan een religie.

meedoen met een religie is behoorlijk ingrijpend, wanneer je het serieus doet.
het is ook moeilijk om na een tijdje weer met een religie te stoppen. de gevolgen uiten zich emotioneel, sociaal en in sommige landen juridisch.

om die reden vind ik dat we met zijn allen voorzichtig moeten zijn met deze 'reclame'. we hebben reclame voor andere ingrijpende producten (nicotine, alcohol) ook steeds meer uitgebannen uit ons dagelijkse leven, en dat was niet voor niets.

aangezien de aardbei niet zo ingrijpend is in het dagelijkse leven van de mens, stoor ik mij niet zo aan reclame voor een aarbei.
maar reclame voor een religie vind ik storend in de openbare ruimte.
Op 30-09-2010 schreef mandio:

Als het in eerste instantie iets is wat men niet in de huiskamer wilt horen, omdat het herrie is, waarom is het dan als het andere woorden zijn in eens niet meer zo vervelend?

maar goed ieder z'n ding. als het op vrijdagmiddag 1 x per week is kan ik me daar niet aan storen, en de aarbeien houden ook vanzelf op.
Op 18-08-2011 schreef Ben Beijaard:

De lolbroek die mijn naam misbruikt over dit onderwerp
wilt u hiermee stoppen!

Dus let op de hier genoemde ben beijaard ben ik dus niet.

Ik hoop dat deze persoon zijn eigen naam voortaan gebruikt.

BEN BEIJAARD
Op 18-08-2011 schreef Ben Beijaard:

Ik weet niet welke lolbroek mijn naam misbruikt maar ik ben het niet.

Dus wil die persoon daar meteen mee stoppen'.

Ondergetekende de echte,
BEN BEIJAARD