Ingezonden door: Marieke
04-10-2010

Steun oproep plastic inzameling bij het winkelcentrum

Nu moet je naar het Smaragdplein of het Zwarte Woud om je plastic afval in te leveren. Beiden zijn erg ver weg. Met een plastic afvalbak bij het winkelcentrum is het gemakkelijker om plastic afval te recyclen - en dus zullen ook meer mensen dit doen. Ga naar http://www.verbeterdebuurt.nl en steun deze oproep, zodat de gemeente hiervoor zorgt!
Marieke Eeltink

Meer info >>Reageer op deze inzending
Op 05-10-2010 schreef Maria:

hallo Marieke,
perfect idee; ik mis het ook!
De inzamelbakken die ik zie in de stad zijn overvol, het is duidelijk dat de gemeente wat meer mag doen aan een goede organisatie, als ze echt willen dat wij blijven inzamelen.
Ik heb in ieder geval gestemd; ik weet dat de gemeente helemaal niet altijd blij is met deze website, maar voor inwoners is het een geweldig medium!
Op 05-10-2010 schreef Jacomine:

Marieke, wil je even uitleggen hoe dat werkt? Ik zie op de website alleen maar wat en waar er problemen zijn maar niet hoe je een idee kan steunen.
Op 05-10-2010 schreef Ben Bezem:

Mij is het gelukt, als volgt:

- Ga naar verbeterdebuurt.nl en vul postcode 3524 in.
- Zoek het gele gloeilampje in de buurt van het winkelcentrum. Als je je muis eroverheen plaatst verschijnt het woord "plastic".
- Klik op dat woord. In het wolkje dat dan verschijnt, klik je op "Meer over dit idee".
- Er verschijnt rechts een paneel waar je je stem uit kunt brengen.
Op 05-10-2010 schreef Tinne:

http://kassa.vara.nl/tv/afspeelpagina/fragment/plastic-scheiden-en-recyclen-helemaal-niet-succesvol/speel/1

Ik steun het niet, omdat het niet zinvol is.
Bovendien zei een vuilisinscpecteur dat ze het gewoon op de grote hoop gooien in Utrechte

Ik ga niet met plactic lopen zeulen als het toch niet helpt. Het is aan de bedrijven om het plactic te verminderen, en aan ons om TE PROBEREN het niet te kopen.Op 05-10-2010 schreef Marni:

In het verleden heb ik de gemeente al 2x benaderd met dit verzoek.
Zij reageerden met de mededeling dat de plastic-inzameling, zoals het nu georganiseerd is, een proef is die 2 jaar loopt en waar ze nog niet te veel geld in willen steken. Als er capaciteit tekort is wordt dat geregeld op de bestaande inzamelplekken, er komen nu geen nieuwe bij.
Na deze 2 jaar wordt e.e.a. geëvalueerd en wordt gekeken hoe de plastic-inzameling verder geregeld wordt.
Intussen loopt er nu landelijk onderzoek om te kijken of dit systeem wel zo zinnig is, en of na-scheiding bij de vuilverwerkeer niet beter is.
Ook zal de gemeente moeten kijken waar ze verwerkingscapaciteit kunnen inkopen, ik begrijp dat daar nu nog een tekort aan is, en dat fraude (dumping in Oost-Europa e.d.) daarom een risico is.

Maar de oproep kan natuurlijk geen kwaad. Er zit inmiddels een nieuw, groener college, dus misschien helpt dat...
Op 05-10-2010 schreef mozzer:

Toch grappig die overheid, wel geld vangen voor het plastic (iedereen betaalt sinds een tijdje verpakkingsbelasting) en er dan niets voor willen doen...

http://nl.wikipedia.org/wiki/Verpakkingenbelasting:
" Bovenop alle andere afvalheffingen moet de verpakkingenbelasting nog eens zo’n 365 miljoen euro per jaar gaan opleveren. In 2008 moet deze belastingmaatregel zo'n 240-280 miljoen euro opleveren.[2] Daarna gaan de tarieven omhoog en moet de opbrengst stijgen naar het eerdergenoemde bedrag. De belastingdienst hanteert voor 2008 iets lagere tarieven om de inflatie te beperken. Zo'n 120 miljoen euro van dit bedrag gaat naar het Afvalfonds en wordt gebruikt voor voor recycling en het bestrijden van zwerfafval.[3] De rest van het bedrag gaat naar de algemene middelen, de schatkist dus."
Op 05-10-2010 schreef marieke:

In 1 dag 22 reacties op mijn oproep, super! Ik hoop dat als de gemeente ziet dat er veel animo is in Lunetten, om plastic afval in te zamelen bij het winkelcentrum, bereid zal zijn hierin te investeren.
Op 05-10-2010 schreef j.a. de jong:

hoewel ik de stapjes van @ben bezem leuk vond om te doen, en daarmee meteen een beeld krijg van verbeterdebuurt.nl, geef ik toch maar de directe link naar het idee van marieke:

http://www.verbeterdebuurt.nl/melding/2870/plastic

voor degenen die niet zoveel tijd hebben.

daar kan ik ook zien dat de status sinds vanmorgen 9:30 is 'Het idee heeft voldoende stemmen en is doorgestuurd'. wat ik niet kan zien is hoeveel stemmen er totaal gegeven zijn.
Op 05-10-2010 schreef Adrie:

Wat een gezeur zeg! Er zijn maar weinig wijken in Utrecht met de luxe van een eigen kringloopcentrum. Er is niks mis met het Zwarte Woud. Dan kan je niet alleen je plastic wegbrengen, maar ook in één moeite door je overige zooi kwijt. Ideaal!
Op 05-10-2010 schreef j.a. de jong:

hoezo gezeur ?

heb jij soms veel tijd over of zo ?
ik heb last van de beperkte openingstijden. het is daar op het afvalscheidingsstation al lang dicht tegen de tijd dat ik weer terug kom van mijn werk. doordeweeks.
zaterdag gaat het al om 4 uur dicht daar en zondag is het ook al dicht.

jij gebruikt zeker een auto voor dit soort klusjes ?
het is geen pretje om daar met de fiets te komen op het afvalscheidingsstation. soms knerpen mijn banden door het glas. en die automobilisten met hun aanhangers zijn bepaald niet alert op fietsers.
als je je plastic met de auto brengt, wekelijks, dan heb je misschien het hele milieueffect zo ongeveer teniet gedaan
Op 08-10-2010 schreef Zwarte Lola uit Lunetten:

Allemaal ge-beep-, ga niet met plastic lopen zeulen, doei!
We hebben al 2 vuilnisbakken, 2 keer zeulen naar de vuilnis,
word ik al gek van. Marieke moet maar lekker zelf lopen zeulen
met d'r plastic zooi.
We betalen inderdaad al genoeg toeslag voor die stomme plastic tassen,
moeten we nu ook nog zelf de troep opruimen? Echt NIET.
Op 25-10-2010 schreef ao:

Totaal ZINLOOS.
Het plastic wordt in menige afvalcentrale al gescheiden en dus ook de vuilniszakken.
Laten ze het geld daaraan uitgeven in plaats van het los ophalen van plastic.

Ik hou het bij papier en glas. Het plastic gaat net als de rest in de plastic huisvuilzak
Op 26-10-2010 schreef Elsje:

Dit stond vandaag op NU.nl

Helft ingezameld plastic wordt verbrand
Uitgegeven: 26 oktober 2010 08:37
Laatst gewijzigd: 26 oktober 2010 09:09

RIJSWIJK - De helft van het plastic dat in Nederland gescheiden is ingezameld, wordt niet hergebruikt, maar verbrand in Duitse afvalovens. Dat komt doordat veel plastic afval uit zoveel verschillende kunststoffen bestaat dat er niets mee valt te beginnen.

© NU.nl/Chris HeijmansDat zegt bestuursvoorzitter Ruud Sondag van de Van Gansewinkel Groep in het jongste nummer van het tijdschrift P+. Zijn bedrijf zamelt afval in en haalt er grondstoffen en energie uit.

Grote hoeveelheden ingezameld plastic is een allegaartje, waar volgens Sondag weinig mee valt te doen.''Daar kun je nog wel een leuk bankje van maken in het park, maar dat is het dan ook wel. ''Het wordt dus in Duitsland uiteindelijk verbrand. Het gaat voor 50 procent de verbrandingsovens in. Omdat ze er ook daar niks meer mee kunnen.''


Chip

Een oplossing voor dit probleem kan volgens Sondag schuilen in een 'marker', een goedkope chip waarmee waardevol afval eruit kan worden gepikt. Met producenten zouden afspraken kunnen worden gemaakt om verpakkingen van hoogwaardig plastic met zo'n marker uit te rusten.

''Dat kan zelfs heel goed met markers, die wij in de scheidingstechniek gebruiken om dingen makkelijk uit elkaar te halen. Een marker is een chip. Kost relatief niks. Als je het slechte plastic eenmaal weet te scheiden van hoogwaardig kunststof, dan kun je aan de slag gaan.''

Op 26-10-2010 schreef Tinne:

http://www.nu.nl/algemeen/2364054/helft-ingezameld-plastic-wordt-verbrand.html

Misschien moeten jullie dit maar eens lezen. Kijken of je dan nog plactic wil inzamelen