Ingezonden door: paling
26-10-2010

Verstoorde nachtrust.........

Beste Wijkgenoten,

Ik weet niet hoe het u allemaal vergaat maar ik en mijn partner wonen aan de Furkabaan en de laatste 2 weken is het echt niet leuk meer in de nanacht en vroege ochtend. Het aanpassen van het fietspad...ok...maar om daar al om 6.30 mee te starten........en dan vanochtend om 5.00 uur staat er al weer een vrachtwagen te ronken....is dit normaal of ben ik de enige die zich hier aan ergert, niet iedereen kan om 7.00 beginnen en al om 15.00 uur thuis zijn.....
Op 26-10-2010 schreef Hans G.:

Heel vervelend; ik weet er alles van. Bij mijn vorige huis had ik dit soort situaties permanent.

Wetende dat dit slechts tijdelijk is kan ik je mededelen "komt goed"

En koop "herrieschoppers" ze doen wonderen :-)
Op 26-10-2010 schreef waddenbuurtbewoner:

Gelukkig is dit tijdelijk, maar wat te denken van de grasmaaiers, bladblazers, veegauto's en andere lawaaimakers die bij voorkeur vroeg in de ochtend voor de huizen met hun werk beginnen en dan rond koffietijd richting parken vertrekken om daar hun werk te doen?
Ook fijn is het om wakker te worden door felle lampen en ronkende motoren omdat zij net de parkeerplaats onder jouw slaaplamerraam hebben uitgekozen om bij elkaar te komen 's ochtends vroeg.
Niet leuk als je regelmatig 's avonds werkt en dus net een paar uur slaapt.
Op 27-10-2010 schreef j.a. de jong:

ja, die mensen kunnen niet met hun buldozertjes in de bus of met de trein komen. dat moet allemaal over de weg.
in de bouw-/aannemerswereld is het gebruikelijk om vroeg te beginnen en vroeg op te houden om zo de files te mijden.
wanneer ze dat niet doen dan scheelt hun dat twee uren per dag, eigen tijd.
ik geef ze geen ongelijk, maar vervelend is het wel
Op 27-10-2010 schreef Tinne:

Ik woon ook aan de Furkabaan.
Waar ik mij vooral aan erger is dat gepiep van de buldozers die achteruit rijden.

Zet dat gepiep aub uit ik heb mijn rust hard nodig.
Dank u.
Op 28-10-2010 schreef Maria:

Onze ervaring met dit soort dingen is dat klagen helpt!

Wij hadden vorig jaar een gelijksoortig euvel hier voor de deur. We hebben geklaagd. De projectleider gaf ons gelijk en heeft er voor gezorgd dat ze pas om 7 uur begonnen.

Ik zou zeggen doe je beklag bij het wijkbureau of de aannemer. Liefst met meerdere buren.
Op 28-10-2010 schreef Laura Palmer:

Eens met Paling. Het is soms belachelijk hoe vroeg men in de (wegen)bouw begint. Misschien kan de gemeente daar bij de aanbesteding eens afspraken over maken. Een alternatief zou natuurlijk kunnen zijn: pas na de ochtendspits beginnen.

Punt van aandacht is natuurlijk wel, dat je zo min mogelijk bouwverkeer op de weg wil hebben in de spits.
Op 29-10-2010 schreef tjatja:

een weekje ziek thuis ivm hoofdpijn :-( in mijn bed tril ik er ook bijna uit, ik woon ook aan de furkabaan en om half 7 is het gedaan met de rust. vraag mij toch ook echt af, waarom ze 30x heen en weer moeten rijden voordat ze eindelijk de tegels erin leggen...
nu hoop ik op een beetje mooi resultaat...enne, dit is nog niet het einde geloof ik want in frans lunetten gaan ze alle parkeerplaatsen verbeteren...hihi...kunnen we nog meer klagen.
want wees eens eerlijk, het is eigenlijk nooit goed. nu is het herrie en dan is het weer die vervelende verzakte stoep...ik doe er ook aan mee hoor, aan het klagen, maar eigenlijk geheel onterecht.
Op 29-10-2010 schreef W:

Ik kwam naar deze site om hier een bericht over te plaatsen en ben blij te zien dat er meer zijn die er last van hebben! Ik heb zelfs vandaag een dag vrij genomen van mijn werk om bij te slapen! Ik heb al oordopjes geprobeerd en zelf vroeger naar bed gaan, maar dit helpt allemaal niet, het lawaai is echt te erg. En ze beginnen steeds vroeger: 6.30, dat is toch niet normaal? Ik dacht dat er een regel was dat je vanaf 8 uur op zijn vroegst lawaai mocht maken. Het ziet er naar uit dat ze voorlopig nog niet klaar zijn. Dus ik stel voor dat iedereen een klacht indient! Wij houden het in ieder geval niet nog een paar dagen zo vol, we hebben echt een slaaptekort. Maar waar nu het beste een klacht indienen?
Op 29-10-2010 schreef W.:

Ik heb nu online bij de gemeente een klacht ingediend. Misschien kunnen meerdere mensen dit doen? Dit heeft eerder wel eens goed geholpen! Het wordt serieus genomen.

Hieronder de link:

www.utrecht.nl/smartsite.dws?id=70196

Op 30-10-2010 schreef A.van Helden:

Ja, we hebben er ook last van. Idioten om ZO vroeg te beginnen.
En het duurt en duurt maar. Het lijken wel langzaam aan acties.
Dat fietspad ligt nu al 14 dagen klaar om betegeld of wat dan ook
te gaan worden. Dan gaat er ook nog eens keihard een radio bij aan
die door je dubbele beglazing heen te horen is. Urenlang.
Leuk als je om 02.00 uur pas je bed in gaat (er zijn ook mensen die niet
overdag werken) Of het er beter van zal worden? Dat hoop je maar.
Meestal rijdt er wel een fietser of bromfietser je van de sokken omdat ie
tegen t verkeer in rijdt en je dat niet in de gaten hebt.
Maar om 05.00 uur al auto's laten draaien met flitslichten door je raam
heen kan gewoon niet. De andere kant zeker ook nog??? Waar die zit?
Ja lekker voor mijn deur.)))
Op 30-10-2010 schreef A.Jansen:

Heb online melding gedaan bij de gemeente,
zijn ze nu helemaal van de pot gerukt om 05.00 uur te gaan
beginnen! Mogen we ook nog normaal slapen???
Op 30-10-2010 schreef Jan Havermans:

Tsjonge,jonge

In Nieuwegein ligt de wijk Zuilenstein; hier in Utrecht kunnen we de wijk Lunetten beter omdopen in Zeikestein. Wat een zielige zeurpieten zijn jullie allemaal. Welja, laat ons allemaal op klokslag 8:30 gaan werken zodat we allemaal lekker tegelijertijd in de file staan! En maar zeuren en proberen snelwegverbredingen tegen te gaan.

Het is Godbetert een FIETSPAD waaraan gewerkt wordt en de bouwvakkers (die wellicht zelf ook graag een uurtje langer bleven liggen ronken) geven het goede voorbeeld door extra vroeg te beginnen. Over een paar weken is het fietspad klaar. Zij gaan nog JAREN extra vroeg op pad om het verkeer te ontzien.

Ik hoop van harte dat aalle klagers de komende maanden geen last hebben van werk-aan-de-weg, maar wel wakker liggen van muggen, snurkende huisgenoten, piepende duren, ronkende koelkasten en de schaamte om zo vreselijjk te ZEUREN!
Op 31-10-2010 schreef rijk:

Als ik bovenstaande zo lees kunnen we beter maar stoppen met onderhoud want er zijn ook mensen die s'nachts werken en overdag slapen, mensen die overdag ziek zijn en thuis op bed liggen, mensen die overdag willen genieten van hun rust waarvoor ze immers in lunetten (lees de stad Utrecht) zijn gaan wonen enz enz. En natuurlijk moeten ze daar bij alle werkzaamheden rekening mee houden................

Dit kan toch niet dat snapt ieder redelijk denkend mens.

Het is gewoon bij wet geregeld wanneer er geluid gemaakt mag worden. Vanaf 7:00 uur tot 18:00 uur is geluid toegestaand en daarna minder. Veel bouwers vragen een ontheffing aan en dan mogen ze zelfs eerder beginnen. (toch de gemeenteberichten maar weer eens lezen)

Wat mij het meest stoort (en ik kan het weten want ik ben projectleider in de bouw) is dat de bouwers als een soort van aso's worden afgeschilderd. Ik maak regelmatig mee dat ik scheldende bewoners voor mijn neus heb die ik nog nooit gezien of gehoord heb. Als mensen naar ons in alle redelijkheid komen vragen wat en wanneer we iets doen dan proberen we hier rekening mee te houden. Als ik het "toontje" in de reacties hier boven zie dan weet ik al genoeg. Blijf aub redelijk dan blijven anderen dat ook. Als mensen tegen mij gaan schreeuwen en/of ander onfantsoendelijk gedrag tonen is het einde discusie en dan regelen ze het maar met de politie of de gemeente en duurt het vaak veel langer voor het probleem opgelost is.

Ik zal niet ontkennen dat wij soms de grens van het toelaatbare opzoeken. Er worden vaak lange dagen gemaakt om het werk snel af te krijgen en zo maar gedurende een korte periode overlast te veroorzaken. Dit is vaak een eis van de opdrachtgever. Het is dan erg frustrerend dat bewoners alleen maar klagen als jij je werk doet om hun straat weer netjes te maken.

Dus:
1. denk na voordat je bouwers de schuld geeft
2. praat er over
3. kijk ook eens naar de andere kant van het verhaal


Op 01-11-2010 schreef een ouder:

Het scheelt natuurlijk wel of je van te voren op de hoogte gebracht bent van werkzaamheden die mogelijk overlast kunnen veroorzaken en de bijbehorende tijden. Je kunt dan eventeel zelf maatregelen nemen om toch je rust te nemen. Alleen wat als je op onregelmatige tijden werkt en de verschillende werkzaamheden elkaar opvolgen cq overlappen.
Wegwerkzaamheden en spoorwerkzaamheden 's nachts en overdag. Een verbouwing bij de buren, zand- en andere vrachtwagentransporten, gevelreiiniging bij een apartementencomplex.
Mijn bioritme houdt nog net mijn wisselende werktijden bij, maar als ik mijn slaapritme elke dag moet aanpassen is dat een stuk lastiger.
Sommige werkzaamheden zijn tijdelijk, maar als je bij spoor woont zit je nog jaren in de herrie.
Op 02-11-2010 schreef W.:

De gemeente heeft mij inmiddels terug gebeld. Ze hebben me uitgelegd dat het inderdaad klopt dat ze wel erg vroeg beginnen, maar dat hier een reden voor is. Ze willen het fietspad versneld afmaken (dus er extra lang aan werken op een dag) zodat het klaar is voordat de winter invalt. Dus de tijden zullen zo vroeg blijven. Ik vind het fijn dat ze netjes gebeld hebben en ik er nu een reden in mijn hoofd bij heb. Jammer vind ik dat ze dit niet van te voren hebben gemeld zodat men er rekening mee kan houden. Ook begrijp ik eigenlijk niet waarom ze dan om 14.30 elke dag alweer stoppen...dat is volgens mij niet echt langer werken, maar hetzelfde als wanneer je later zou beginnen en dan om 16.30 zou stoppen...... Maar goed: fijn dat de gemeente het serieus genomen heeft en heeft gebeld...er zit dus niets anders op dan volhouden en in het weekend bijslapen.
Op 03-11-2010 schreef Familie A.K.:

Ik stoor me erg aan het feit dat er GEEN rekening
met elkaar gehouden kan worden.
Ik lees vanochtend in het UN dat de aannemer totaal
geen begrip heeft voor het feit dat diverse bewoners
aan de Furkabaan de Gemeente Utrecht hebben verzocht
om later te beginnen met de werkzaamheden: N.l. om
08.00 uur. De Gemeente wil de paden versneld af hebben,
maar er wordt om 15.00 uur al gestopt met werken, dat
kan ook van 08.00 uur tot 16.00 uur dan is het ook nog licht.
En om 06.00 uur in de ochtend is er geen licht.....Oh ja,
en ik hoor ook van 06.00 uur al de werkzaamheden en deze week
zelfs om 05.00 uur een keer. Vervelende reacties van mensen
wil ik op deze site niet op in gaan die moeten dan maar een keer een
nachtje meedraaien met mensen die s'nachts werken en overdag
geen oog meer dicht doen!
Op 03-11-2010 schreef j.a. de jong:

lunettenaren hebben dit ook een beetje aan zichzelf te danken.
kun je wel met potten en pannen demonstreren tegen de asfaltering, maar daarmee is utrecht-in tijdens de ochtend en utrecht-uit tijdens de namiddag niet te doen.
wanneer die jongens om 8 uur pas mogen beginnen en om 4 uur pas mogen ophouden dan staan ze twee keer in de file. dat is 2 uur per dag. 10 uur per week. eigen tijd. wat zij doen is flexibele werktijden maar dan naar voren in plaats van naar achteren.
dus. als we gaan eisen bij de aanbesteding dat de werkzaamheden tussen 8 en 4 moeten plaatsvinden dan krijgen we inderdaad misschien alleen maar lui uit de stad.
bedenk wel dat het arbeidsethos voorbij amersfoort een stuk beter is. daar weten ze nog wat doorwerken is.
dan komt het niet af voor de winter en ligt de boel tot na januari open.
moet je kijken wat je dan voor klachten krijgt.
dus, even volhouden mensen.
Op 04-11-2010 schreef werklui zijn geen heiligen:

Omdat ik gister heen parkeerplaats kon vinden op de hondsrug gisteravond maar geparkeerd op de Furkabaan.

Moest vanmorgen weer vroeg werken dus om 6:30 zo'n beetje stond ik bij mijn auto, op zich waren de mannen rustig aan het werk..dan komt er een grote vrachtwagen die toetert hard bij aankomst en rijdt ook weer toeterend weg..

kijk dan snap ik dat mensen gaan klagen want dat is dus echt niet netjes...
Op 04-11-2010 schreef maria:

Laten we dingen niet uit zijn verband rukken:
Om 7 uur beginnen, daar heeft volgens mij niemand een probleem mee. Daar hoor ik niemand over klagen.
Het gaat over het om 5 uur of om half zes beginnen met veel herrie.
Ik zie niet in waarom je een zeikerd bent als je daar niet blij van wordt. Het is gewoon zo dat de meeste mensen gewoon echt een 9-5 baan hebben (vandaar ook die files op deze tijden). Dan wil je slapen in de nacht. Het is niet meer dan fatsoenlijk om daar rekening mee te houden.
Op 04-11-2010 schreef Redactie:

Inmiddels is er naar aanleiding van deze berichten een artikel verschenen bij 'Actueel': "Wegwerkers wekken bewoners Furkabaan" (datum 2 - 11)
We sluiten daarom hier de reactiemogelijkheid. U kunt bij dat artikel verder reageren op het onderwerp.