Ingezonden door: Bert van der Roest
17-11-2010

Furkaplateau, geen verblijf maar reisplein

Met de verbreding van het spoor en het verplaatsen van het station wordt ook het Furkaplateau aangepakt. Gisteravond de ontwerpen gezien. Over en weer waren er terechte complimenten voor de samenwerking tussen een aantal bewoners en de ambtenaren die zorg dragen voor het ontwerp. Mijn kritiek op de herinrichting is dat het een gemiste kans is om er een plein van te maken. Het plan van eisen laat niet toe om er dusdanig iets aan toe te voegen dat ook andere bewoners van Lunetten daar naar toe komen om met elkaar tijd door te brengen. Pro rail, dus eigenaar van de grond heeft geen behoefte daaraan en wil alleen maar de zorg dragen van afwikkeling van zoveel mogelijk reizigers. Geen Kiosk, waterpartij, muziektent of wat je maar meer kan verzinnen. De bezoekers van Aristo zullen het nog wat levendig houden, maar kunnen niet voorkomen dat het 's avonds en 's nachts niet veilig zal aanvoelen. Een tweede probleem wat zich voordoet is dat het aantal parkeerplaatsen met de helft zal afnemen. De druk van parkeren zal op de buurt erachter groter worden. Daardoor zal de komst van betaald parkeren voor Lunetten dichterbij komen.
Positief is dat het plein al met al wel meer toonbaar wordt. Zeker de toevoeging van meer groen is een hele verbetering.

Reageer op deze inzending
Op 17-11-2010 schreef j.a. de jong:

eigenlijk ben ik niet automatisch tegen betaald parkeren in lunetten.
jaren lang hebben klanten van aristo gebruikgemaakt van het grote parkeerterrien op het furkaplateau. hierdoor komen er teveel met de auto.
laat ze nu maar eens de werkelijke kosten gaan betalen.
en dan kan mijn auto weer voor de deur staan. dan kan ik er een beetje het oog op houden in deze criminele stad.
dus ik zeg: meteen maar 2.50 per uur. en lekker handhaven.
Op 17-11-2010 schreef Hans G.:

Waarom een kiosk, waterpartij of muziektent ??? Het is een troosteloze omgeving!!!

En betaald parkeren? Ben je gek? Dan gaan er een hoop in de wijken parkeren! Krijg je daar weer overlast en op termijn daar weer betaald parkeren!!

Oorzaak gevolg analyse !!!

Het afnemen van het aantal parkeerplaatsen is veruit DOM te noemen!
Op 17-11-2010 schreef j.a. de jong:

in de wijk ook betaald parkeren ?
dat heb ik er wel voor over.
Op 17-11-2010 schreef Ellen:

Alsjeblieft geen betaald parkeren voor de inwoners van Lunetten!!!
Op 18-11-2010 schreef M. Cat:

Als er nog minder parkeerplaatsen zullen zijn, dan graag nu al beginnen met handhaven. Je moet nu al regelmatig op straat lopen om het station te kunnen bereiken, omdat de stoepen vol staan met auto's. Niet echt veilig dus.
Op 18-11-2010 schreef Aj:

Betaald parkeren is de meest grote onzin, totaal niet nodig voor Lunetten. Als je een wijk echt onaantrekkelijk wil maken, moet je daarmee beginnen.
Op 19-11-2010 schreef j.a. de jong:

natuurlijk is 'betaald parkeren' waanzin, maar dat geldt ook voor hondenbelasting, accijns en al die andere inkomstenbronnen van de overheid.
maar aangezien de overheid niet kan draaien op vrijwillige stortingen zijn dit soort (onnatuurlijke) constructies verzonnen.

een andere reden voor betaald parkeren is het tegengaan van het autogebruik. dit moet een groot aantal lunettenaren aanspreken.

een parkeerprobleem werkt als in de hydrauliek. een kleine kracht op de ene plaats zorgt voor een enorme druk in het hele systeem. in lunetten is deze kleine druk afkomstig van aristo. door de slappe economie is er veel tijd voor cursussen.
die cursisten komen natuurlijk niet met de kracht van utrecht, of misschien alleen de eerste dag van de cursus. en daarna weer met de auto.
aristo veroorzaakt tot in de avond een kleine kracht uit op de parkeercapaciteit in de directe buurt en dat zal in de toekomst alleen maar groter worden. met als resultaat betaald parkeren.
kijk, die andere gebouwen bij het station hebben alle hun eigen parkeerterrein, met slagboom. voor personeel en bezoekers, maar aristo heeft helemaal niets. vreemd wanneer je daar over nadenkt.
Op 19-11-2010 schreef AJ:

Dus heel Lunetten moet betaald parkeren omdat Aristo geen parkeerterrein heeft? Dat lijkt me het verschuiven van het probleem.
Op 20-11-2010 schreef waddenbuurtbewoner:

Aristo heeft wel degelijk eigen parkeerruimte, maar dat is vrij weinig en voor een deel opgeoffert aan een tijdelijke inrit om aan de achterkant te komen.
Ik werk in de binnenstad en wij hebben 1 parkeerplaats en er kunnen maximaal 250 mensen in ons gebouw. Parkeren kost 4,= per uur, daarom komt iedereen met de fiets of OV.
Op 21-11-2010 schreef nimby:

jammer dat bij de herinrichting van het station geen rekening gehouden is met de parkeerbehoefte van aristo. integraal werken heet dat. gemiste kans.
zelf denk ik niet dat lunetten behoefte heeft aan een plein. kiosken zouden wel aardig zijn voor treinreizigers. een drycleaner, hakkenbar, dat soort zaken waar je 's ochtends wegbrengt en 's avonds ophaalt.
Op 21-11-2010 schreef Buschauffeur:

Even een kleine nuancering op de vergelijking die waddenbuurtbewoner(ster) maakte.
Aristo heeft zowat iedere dag andere gasten. Het is niet een vaste werkplek, waarvan de gebruikers precies weten wat de beste wijze is om er (op tijd) te komen.
Op 22-11-2010 schreef waddenbuurtbewoner:

@buschauffeur:
Ons gebouw is wel kleiner dan Aristo, maar wordt net als Aristo door wisselende groepen en op wisselemde tijden gebruikt. Ons gebouw heeft echter geen station naast de deur en geen bushalte voor de deur, maar wel duur parkeren om de hoek. Ik pleit niet voor duur parkeren, maar als je je bezoekers laat weten dat er geen in ons geval of beperkt parkeerruimte in geval van Aristo aanwezig is , zullen minder mensen met de auto komen.
Op 24-11-2010 schreef Hans G.:

Wat ik nog wel toevoegen is dat de parkeerplaats in het weekend volop gebruikt wordt door provincialen die daar gratis parkeren en voor 2 euro met de trein naar CS gaan.

Geen probleem mee, maar die provincialen blijven natuurlijk komen.

Je ziet nu al op zaterdag dat het Zwarte woud afgeladen vol staat met provincialen.

Succes met het vergroten van de problemen dus!
Op 28-11-2010 schreef paling:

@ v/d roest
Snap niet zoveel van je verhaal..
Op 29-11-2010 schreef Bert van der Roest:

Daar ben je dan kennelijk paling voor!!!