Ingezonden door: wil
01-12-2010

Bomen kappen langs a12 / a 27

Vandaag in 'Ons Utrecht', Gemeenteberichten: vergunning gevraagd om 50 bomen te kappen langs afrit a12 / a 27 en langs oprit a27 / a12. We kunnen binnen 4 weken een 'zenswijze' (bezwaarschift) indienen.
Op de site http://www.utrecht.nl is nergens een toelichting te vinden.
Weet iemand of dit voorbereidend werk voor de verbreding is? Die verbreding moet toch eerst nog een hele inspraakprocedure passeren?

Reageer op deze inzending
Op 01-12-2010 schreef Hugo:

Dit heet volgens mij 'voorsorteren'
Als ik me goed herinner hebben ze dat verder naar het zuiden bij de A27 ook al gedaan. onder het mom van 'onderhoudswerkzaamheden'.

We hebben niet te maken met een partij die zich lief aan de regels houdt.
Op 01-12-2010 schreef Remko:

Het is me wel opgevallen dat er op meerdere plaatsen in Nederland langs de snelwegen bomen worden gekapt. (A12 en A50)
Op 01-12-2010 schreef waddenbuurtbewoner:

Voor deze bomen wordt in ieder geval nog een vergunning aangevraagd. In het Beatrxpark en de Bokkenbuurt staan langs het spoor bomen met een kruis erop, waarvan ik vermoed dat men die wil gaan kappen. Daar heb ik geen kapaanvraag voor gezien.
Op 02-12-2010 schreef Buschauffeur:

Tja, volgens mij is Rijkswaterstaat eigenaar van de grond onder en om de snelwegen.
Dus wanneer die grond binnen de gemeentegrenzen van Utrecht ligt zal de eigenaar zich aan de regels die de gemeente Utrecht stelt aan het kappen van bomen moeten houden. (wat is de hoogte cq. dikte van de boom. Hoe groot is de oppervlak van het perceel etc. etc.)
In dit geval betekent dat dus een vergunning aanvragen.
Op 02-12-2010 schreef Maurice:

Jazeker, er gaat flink gekapt worden in het Beatrixpark en verder langs het spoor, zie ook onderstaande brief die het BOL heeft ontvangen. Helaas heeft de redactie van lunetten.nl er nog geen aandacht aan besteed.

http://www.lunetten.nl/pdf/Bewonersbrief_ProRail.zip
Op 02-12-2010 schreef Albert van O:

Lieve mensen, maak je toch allemaal niet zo druk. Aan de ene kant kappen we een paar honderd bomen en aan de andere kant legt de PVDA (Partij voor dik Asfalt?) parkeerplaatsen aan, lees ik hieronder. Weer iets verderop komen er 8 rijstroken bij. Waarom zo moeilijk doen? Pak een paar asfalt machines, een paar walsen en laten we gewoon heel Lunetten asfalteren. Een paar lijnen erop schilderen en het past prima bij de fietspaden die ook al door asfalt zijn vervangen.
Op 02-12-2010 schreef Hugo:

De plannen liggen ter inzage bij de Balie Bouwen, Wonen en Ondernemen, Rachmaninoffplantsoen 61, open op werkdagen van 9 tot 5 uur.
Er is een mail gestuurd met de vraag om de aanvraag digitaal op te sturen. Hopelijk wordt dat verzoek gehonoreerd. Dan weten we wie de aanvrager is, vermoedelijk RWS.

Verder denk ik dat het betrekking heeft op de spoeduitbreiding van de wegen. In 2011 worden twee extra rijstsroken aangelegd binnen de huidige asfaltbaan, door rijstroken te versmallen en de vluchtstrook hiervoor te benutten. Wel is het nodig om in- en uitvoerstroken opnieuw aan te leggen naast het huidige asfalt. Eén rijstrook is de verbindingsboog van de A12 naar de A27. De gebied valt binnen de gemeentegrenzen en dus moet de gemeente een vergunning afgeven. Veelal is dit een formele procedure omdat dit in de wet staat, echter met het aannemen van een tracébesluit is in feite het velbesluit ook genomen.
Voor deze twee stroken is nu alleen nog een ontwerptracébesluit. Het definitieve komt begin 2011. Het valt onder de crises en herstelwet. Deze wet beperkt de mogelijkheden van inspraak ernstig. De reden hiervan is om tegenstand in te dammen en projecten snel te kunnen uitvoeren.
De vorige minister heeft bepaald dat tijdens onderhoudswerkzaamheden ook voorbereidende werkzaamheden voor de spoedtrajecten mogen worden uitgevoerd. Ook al is er nog geen definitief tracébesluit. De enige die daarover nog besluit is de minister. Dus voor de praktijk weten we al het eindresultaat.
Het heeft verder niets te maken met de Ring Utrecht. Daarmee wordt volgens planning in 2016 een begin mee gemaakt.
Op 03-12-2010 schreef wil:

Dank je Hugo, je bent goed op de hoogte.
Zojuist in het RTL-nieuws: het besluit om de wegen rond Utrecht te verbreden is definitief.
Is er dan helemaal geen inspraakmoment meer?
Op 04-12-2010 schreef Hugo:

ik zou graag krediet nemen voor het bovenstaande verhaal, maar ik heb het ook weer van iemand anders :)

Qua inspraak: zie artikel "6 December vergadering over besluit over snelwegverbreding Lunetten" op deze site.
http://lunetten.nl/pub/actueel/nieuws2.php?id=2833

Ik ga maandag in ieder geval. De huidige politieke kliek heeft volgens mij de tactiek van het opdienen van hete soep.
Als we daar met een enorme delegatie staan dan maakt dat zeker indruk.
Op 07-12-2010 schreef Hugo:

mensen: de soep is HEET.