Ingezonden door: Marja
23-01-2011

kapot gevroren stenen

Vorig jaar tijdens de strenge vorst zijn er stenen aan de zijkant van ons huis kapot gevroren. Ook deze winter vallen er stukjes steen omlaag. Het probleem zit hem in de kapotte voegen. Heeft iemand hier ervaring mee? Zijn deze stenen te vervangen, of kun je alleen de muur opnieuw laten voegen en impregneren?

Reageer op deze inzending
Op 26-01-2011 schreef Cris:

Stel je vraag even een een bouwbedrijf, (bouwkundige) via Google zijn er genoeg te vinden.
Succes
Op 26-01-2011 schreef Ben Bouwvak:

Ik ben afgelopen najaar aangesproken door een Ier die aanbelde, en aanbood om de voegen opnieuw waterdicht te maken. Hij wees er inderdaad op dat door de ouderdom van de muren er gevaar bestaat voor lekkage. En inderdaad, bij aanhoudende regen kan er wel eens een natte plek op het behang komen. Hij beloofde nog een afspraak te maken, maar ik heb nooit meer wat van hem gehoord.
Ik kan niet beoordelen of dit een vakman was of een oplichter, maar nu jij ook met dergelijke klachten komt had hij misschien wel een punt. Al zou ik niet in zee gaan met iemand die langs de deur komt.
Op 26-01-2011 schreef Marja:

Dat heb ik al gedaan, maar ik heb gehoord dat de rode stenen die toen gebruikt zijn bij de bouw niet of moeilijk meer leverbaar zijn. En daarom hoop ik dat iemand anders in Lunetten die ditzelfde probleem heeft (want niet alleen bij ons huis zullen de voegen na 30 jaar slecht zijn met als gevolg de kapot gevroren stenen), hier al een oplossing voor heeft gevonden. Of een aannemer/gevelspecialist die de stenen nog wel heeft. Vandaar mijn vraag.
Op 26-01-2011 schreef rijk:

Als de voegen slecht zijn kan dit inderdaad een oorzaak zijn. Doornatte steneb vriezen dan kappot. Het vervangen van voegen heeft niets te maken met de verkrijgbaarheid van de stenen. Je vervangt immers de voeg en niet de steen. Als je wel stenen nodig hebt wellicht eens informeren bij Mitros of Portaal deze hebben veel woningen in lunetten in beheer en hebben deze stenen nog wel of weten waar ze te krijgen zijn. Stenen zijn zelf ook te impregneren zodat ze waterdicht worden, maar doe dit niet zo maar het vocht in je huis moet er ook uit kunnen.

succes en haal er inderdaad een vakman bij die je goed kan informeren.