Ingezonden door: Laura Palmer
29-01-2011

Al Jazeera (Engelstalig) moet op de kabel

Ik ben sinds 24 uur zeer onder de indruk van uitstekende, evenwichtige, geloofwaardige verslaggeving van de poging tot revolutie in Egypte door de zender Al Jazeera. Welteverstaan de Engelstalige versie. Voorbeeldige jourmalistiek, uitmuntende verslaggeving. Ze zitten dichter op het (Arabische) nieuws dan CNN en BBC. Live, 24 uur lang, verslag vanuit de straten van Cairo. Veel geloofwaardige, onafhankelijke nieuwsduiders die achtergronden verschaffen. Indrukwekkend. Hier de link om Al Jazeera gratis en zonder inloggen via internet te kijken:

http://english.aljazeera.net/watch_now/

Soms dwingen nieuwsontwikkelingen tot onverwachte aanpassingen. Zoals CNN door de Golfoorlog in Europa doorbrak. Het zou Ziggo sieren als men heel snel Al Jazeera op de analoge kabel plaatste! Na 'Egypte' kon er welk eens méér Arabisch nieuws zijn.

Meer info >>Reageer op deze inzending
Op 29-01-2011 schreef Asje:

Wij hebben gewoon deze zender in het digitale TV pakket van Ziggo!
Op 30-01-2011 schreef Cris:

OP kanaal 511 van Ziggo kan je gratis Al Jazeera (Engelstalig) vinden..... Digitaal pakket
Op 30-01-2011 schreef Anoniempje:

Ziggo gaat de BBC er ook af gooien halverwege dit jaar. Ziggo wil dat je digitaal gaat. Begrijp dat nou. ;-)

Zodra genoeg mensen digitaal kijken kunnen ze, net als google, advertenties afstemmen op jouw kijkpatroon. Dan kunnen ze meer geld verdienen door jouw profiel te verkopen aan adverteerders.
En ze kunnen dan pay-per-view *eindelijk* aanzetten. Je kunt dan namelijk niet meer terug.

Kortom: ze gaan zeker niets doen om het analoge aanbod aantrekkelijker te maken.
Op 30-01-2011 schreef j.a. de jong:

kijk al jaren geen tv meer
Op 30-01-2011 schreef M. Cat:

Lijkt mij dat dat dit beircht eerder op een ziggo-forum thuishoort.
Op 31-01-2011 schreef Laura Palmer:

Ja, ik ken het alternatief van digitaal wel. Maar ik ging er toch nog vanuit dat de zenders die maatschappelijk het grootste belang hebben als vanouds in het analoge basispakket zouden zitten. Daar hoort Al Jazeera op dit moment absoluut bij.

Overigens heeft UPC dit ingezien door vandaag bekend te maken Al Jazeera per direct in het analoge basispakket op te nemen.
Op 31-01-2011 schreef j.a. de jong:

tijdens de eerste golfoorlog was er een soortgelijke actie om CNN op de kabel te krijgen. ik weet niet meer ten koste van welke zender dat toen is gerealiseerd. het leek mij toen wel een goed idee.
in al die jaren daarna heb ik nog één keer naar CNN gekeken: tijdens 11 september (nine-eleven).
CNN bleek niet zo bijzonder te zijn.

moet je, wanneer je terecht hunkert naar nieuws over egypte, vragen om al-jazeera in je pakket ? of kun je beter al jazeera over internet bekijken ?

ik weet het niet.
Op 01-02-2011 schreef Laura Palmer:

Beste JA de Jong,

CNN was in de beginperiode van de Golfoorlog onmisbaar. Ook voor alle andere zenders die voor 80% afhankelijk waren van CNN. In de tijd daarna heeft CNN een kapitale fout gemaakt. Het gaf ook een perfecte inkijk in de Amerikaanse politiek, nieuwscultuur, op een moment dat we nog geen internet haden om dat zelf te ontdekken. In die zin gaat de vergelijking op, want ook van de Arabische wereld anno-2011 weten we in de westerse wereld hoegenaamd niets. Al Jazeera biedt daarin een onmisbare, evenwichtige, vrijheidslievende inkijk.

CNN maakte na een tijdje een kapitale fout. Met het oog op winst vergroten. In plaats van gewoon een Amerikaanse zender te blijven werd in elke regio de programmering aangepast. Het verwaterde het ware CNN in CNN-Azië, CNN-Latijns-Amerika en wij kregen het slappe CNN-Europe. Maar we zaten in Europa helemaal niet te wachten op Europees nieuws. Dat hadden we al. De inkijk in de VS, het unique selling point van CNN, waren we snel weer kwijt en dat maakte CNN weer overbodig.

Omdat Al-Jazeera zich nadrukkelijk vanuit Qatar blijft richten op de Arabische wereld, denk ik niet dat dat gevaar op de loer ligt. De zender wordt gefinancieerd door de emir van Qatar (honderden miljoenen) zonder enig winstoogmerk.

Voorlopige is er geen alternatief voor een evenwichtige journalistieke blik in het Midden-Oosten. Egypte is nu de aanleiding, maar omdat de wrijving tussen de Westerse cultuur en de Islamitische wereld een van de bepalende factoren van deze tijd is, zal die meerwaarde van Al Jazeera in het Westen nog wel even blijven. Juist om dat de zender perfect allerlei Westerse waarden hantert in een niet-Westerse wereld. Het logenstraf bijvoorbeeld ook het 'PVV-beeld' dat Islam en vrijheid niet samen kunnen gaan. Er zijn talloze geopolitieke redenen om Al Jazeera te steunen.
Op 04-02-2011 schreef Ruud:

Plaats een schotel, dan krijg je hem gratis
Op 16-02-2011 schreef Arend:

Neem gewoon Digitenne, lekker goedkoop zonder overbodige zenders waar je toch nooit naar kijkt.
Op 16-02-2011 schreef Laura Palmer:

Allen dank voor de reacties. Het gaat mij er niet om voor jezelf de beste keus te maken. Ik weet dat mij voldoende opties open staan. Ik kan gratis AJ kijken wanneer ik maar wil.

Mijn punt was dat ik vind dat een stuk of AJ naar mijn mening inmiddels behoort tot de pakweg top-20 zenders qua maarschappelijk belang. En daarom in het basispakket thuishoort.