Ingezonden door: Maria
19-02-2011

Wafels-oplichter?

Ben ik gisteren nou opgelicht of niet? Een keurige jongeman kwam wafels verkopen aan de deur voor een goed doel. 5 euro voor 5 wafels. Zelf gebakken op het ROC voor een daklozenproject in Hoograven.
Hij had een goed en overtuigend verhaal. Pas toen hij weg was, bedacht ik me dat ik waarschijnlijk ben opgelicht en dat hij het geld in zijn eigen zak heeft gestoken. Waarom? hij deed inderdaad het geld in zijn eigen zak, hij had geen legitimatie en het meest overtuigend: de wafels waren in een fabriek verpakt met houdbaarheidsdatum en al.

Toch was zijn verhaal zo oprecht dat ik toch twijfel. Wie heeft er ervaring met deze wafel-verkoper?

Reageer op deze inzending
Op 19-02-2011 schreef Ruud:

Stond ook bij ons voor de deur, twee jaar geleden was een ander figuur die hetzelfde verkocht.

Nu niets gekocht; toen wel; met neutrale verpakking (ja, dat weet ik nog!)

Daarnaast waren ze ook nog eens niet lekker :-/

Scan de verpakking eens in? Of bel het ROC eens?
Op 19-02-2011 schreef Ben Bakker:

Een ding weet ik zeker: ze komen elk jaar, en elk jaar met hetzelfde verhaal. Het zijn wel steeds anderen, wat ook logisch is als ze op het ROC zitten, en inderdaad, de wafels zijn niet erg lekker. Wat er van het verhaal klopt weet ik dus niet. Maar het zijn geen oplichters die snel hun slag proberen te slaan, of zo. Ik zou er niet van wakker liggen.
Er komt ook wel eens een licht verstandelijk gehandicapte aan de deur, die lelijke ansichtkaarten verkoopt. Die had de eerste keer een verhaal over een operatie die hij moest ondergaan. Het volgend jaar vroeg ik er langs mijn neus weg naar, en wat hij toen vertelde klopte precies. Een beetje vertrouwen kan af en toe geen kwaad, weet je.
Op 19-02-2011 schreef Jacomine:

Mij vertelde hij dat ze op de hotelschool waren gebakken maar later, bij nadere inspectie, leken ze verdacht veel op de wafels die je bij Lidl kunt kopen. Het geld was voor opvang van hangjongeren in Hoograven, zei hij. Ach ja het is vast niet pluis maar dan heb ik het liever zo dan dat je op straat beroofd wordt. Dan is dit origineler, toch? Best slim bedacht. Ik voelde me ook wel genomen maar ach, boos worden achteraf heeft weinig zin, die 5 euro overleef ik wel, en volgende keer trap ik er niet meer in en degenen die dit lezen ook niet.
Op 19-02-2011 schreef Jon:

Zo zijn mij eens 24 defecte balpennen door de maag gesplitst voor een of ander zielig doel. Ah well, live and learn.
Op 05-03-2011 schreef Flipse:

Je koopt voor € 0,50 vijf wafels van euro-shopper...
Inderdaad......NIET TE VRETEN !!! En verkoopt ze vervolgens, met een mooi verhaal, door voor het tienvoudige. Noem het creatief je zakgeld verhogen. Ik kan me in ieder geval niet aan de indruk onttrekken dat hier sprake is van een knap stukje OPLICHTING...
Op 05-03-2011 schreef Buschauffeur:

Euh, ik heb altijd geleerd dat dat "handel" heette.
Iets goedkoop aanschaffen en weer erg duur verkopen.
Het verschil tussen aanschaf- en verkoopprijs heet winst. Het succes van bedrijven wordt daaraan afgemeten. Dus ik begrijp nu dat bedrijven met grote winstcijfers in feite "oplichters" zijn.
Op 06-03-2011 schreef maria:

het zou inderdaad handel zijn als er geen verhaal werd gehouden over goede doelen en het ROC. Door dit verhaal te gebruiken is het oplichting en fraude....helaas...
Maar goed, het is knap gedaan; en voor mij leerzaam om te ervaren hoe glad de praatjes kunnen zijn, had nooit gedacht in een oplichter te trappen!
Op 27-04-2011 schreef Jenneke:

Hoi Maria,

Volgens mij heb ik zo'n iemand vorig jaar ook aan de deur gehad. Overigens liep dat uit in bedreigingen, aggressie en beledigingen aan de kan van de verkoper toen ik om zijn ID vroeg. Het was zo heftig dat de politie nog Lunetten uitgekamt heeft naar dat jong. Ik vroeg me destijds af of hij misschien lid van zo'n bende was die bij oude/zwakke mensen naar binnen duiken om de boel te beroven.

Sowieso koop ik nooit meer iets aan de deur, doneren ook niet. Dat doe ik via acceptgiro, dan weet ik tenminste zeker dat het geld terecht komt waar ik wil dat het naartoe gaat. Als de desbetreffende organisatie het geld dan alsnog misbruikt .. tsja, c'est la vie. Maria, troost en verwen jezelf gewoon met een lekkere versgekochte koek en geniet van het heerlijke weer :)
Op 02-10-2013 schreef Saskia:

Heb een half uur geleden een jongen aan de deur gehad, die "blanke" wafels verkocht voor euro 3.50 en dat heb ik ook vorig jaar gedaan. Jongen kwam van een bakkersschool uit den Haag, maar geen bekende school. Het mooie was, dat bij de vraag of ik een pakje wilde, stotterde. Later kwam ik hem buiten tegen en vroeg welke school in den Haag en of hij het leuk vond.Nu, hij vertelde aan een stuk door, dus stotterde helemaal niet meer(eignlijk al toen ik een pakje gekocht had, al niet meer) Wie heeft zo'n zelfde jongen deze week a/d deur gehad? En hoe kan je het controleren, of het écht van die school komt...? Vergat naar zijn id te vragen.....Gr. Saskia.