Ingezonden door: Bart
26-02-2011

tascontrole Hoogvliet

De bewaker van de Hoogvliet vroeg mij of hij in m'n tas mocht kijken. Aangezien ik niet dacht er een aanleiding voor was heb ik geweigerd.

Ik heb bij de politie geïnformeerd of ik verplicht ben m'n tas te openen. Het blijkt dat dit alleen hoeft als bij de ingang expliciet staat aangegeven dat dit de huisregel is en je deze regel mee kunt nemen in je afweging om er naar binnen te gaan.

De bewaker had me dus niet staande mogen houden.

Uiteindelijk heb ik toch m'n tas geopend waarna ik m'n boodschappen bij de Albert Heijn heb gedaan.

Toch een vervelende kwestie. Ik vind het niet prettig als vreemden in m'n tas willen kijken. Ik vraag me af hoe anderen reageren als een bewaker in hun tas wil kijken.

Reageer op deze inzending
Op 26-02-2011 schreef laila:

Beste bart
Ik zou het ook erg vervelend vinden als ik mijn tas moest openen voor de bewaker en had zeker geweigerd. Ook zou ik daar geen boodschappen meer doen.
Op 26-02-2011 schreef rijk:

Waarom wil je je tas niet openen ? Is dit een principezaak ? Ik heb altijd zo iets van als je niet te verbergen hebt dan kijk je maar lekker.

Hoop dat je begrijpt dat de bewaker ook gewoon zijn werk doet en probeert te voorkomen dat er diefstal gepleegd word. Je wil niet weten hoe veel er gestolen word in winkels en ja dan moeten supermakten dit soort maatregelen nemen. Vervelend maar is niet anders, ik zou helpen en gewoon mijn tas laten controleren.

Op 27-02-2011 schreef j.a. de jong:

één keer heb ik een zakje kruiden zonder te betalen uit de c1000 meegenomen. die was onderin de winkelwagen meegeglipt. het feit dat ik mij dit nog herinner bewijst dat dit nog op mijn geweten drukt.
zelfde een keer met een kammetje bij een andere winkel.
dat was het zo'n beetje wat mijn winkeldiefstallen betreft.

wanneer ik door een poortje loop waarvan het alarm afgaat, loop ik gewoon door. ik heb geen zin om terug te gaan en mijn tas te openen.

altijd slaan de bewakers mij over. dat komt denk ik doordat ik er uit zie als een 'meneer die nooit steelt'. zou het dan toch een keer gebeuren dan zou ik weigeren. laat ze maar geweld gebruiken. ik ben daar principieel in. inderdaad heb ik niks te verbergen maar ik ben daar niet van gediend.
Op 27-02-2011 schreef Luc:

Bart, is gevraagd om je tas te openen voordat je uberhaupt boodschappen had gedaan/de winkel binnen was? Of nadat je er spullen had gekocht? Dat eerste zou heel raar zijn, dat tweede is min of meer standaard controle en zou ik me niet zo druk om maken. Zo'n controle werkt namelijk ook preventief: als "dieven" zien dat er wordt gecontroleerd zullen ze minder snel hun slag slaan. Hoe de precieze regeltjes zijn vind ik niet zo boeiend eigenlijk (mits je er natuurlijk groot persoonlijk leed van ondervind).

groet,
Luc
Op 27-02-2011 schreef Luc:

@j.a. de jong: "laat ze maar geweld gebruiken. ik ben daar principieel in." Het is me eerder opgevallen, maar: ik ben heel blij dat ik in een totaal andere wereld leef dan de wereld die door jou wordt geschetst....
Op 27-02-2011 schreef Bart:

Bedankt voor jullie reacties.
Ik maak het normaal nooit mee dat winkelpersoneel in m'n tas wil kijken. Zelfs wanneer alarmpoortjes piepen laten ze mij nog doorlopen.

Ik kwam de winkel uitgelopen na niks gekocht te hebben. Toen ik naar binnen liep en zag dat het brood weer eens op was ondanks hun 'broodgarantie' was ik licht geirriteerd waarna ik besloot naar de AH te gaan. De ingang stond de hele tijd open, dus ging ik ook weer door de ingang naar buiten. Dat was volgens de bewaker voldoende reden mij te vragen om in m'n tas te kijken.

Dat de bewaker ook maar z'n werk doet is slechts gedeeltelijk waar. Dat hij mij vroeg in m'n tas te kijken is inderdaad z'n werk maar de onvriendelijke opstelling en mij onterecht vasthouden na mijn weigering is dit zeker niet.

Het argument dat voor mensen dat privacy geschonden mag worden omdat het niet erg is voor mensen die toch niets te verbergen hebben gaat niet op. Iedereen heeft wel iets te verbergen, en dat is ook prima.
Op 27-02-2011 schreef j.a. de jong:

zo @luc
fijn voor je.
maar waarom zo op de man spelen ?
is er in jouw fijne wereld dan geen plaats voor mij ?
Op 27-02-2011 schreef rijk:

@bart

Fijn dat je nog wat meer uitleg geeft want dat maakt een hoop duidelijk. Niet geheel onbelangrijke info die in mijn ogen het punt van de bewaker een stuk sterker maakt. Mensen die zonder te betalen naar buiten willen proberen dit vaak via de ingang dus alle reden om hier extra op te letten. Waarom niet gewoon aan de regels houden en via de uitgang weer naar buiten.

Ik erger mij de laatste tijd steeds meer aan mensen die denken dat regels er niet voor hen zijn. Onbegrijpelijk dat je dan wel gaat zeuren als ze je tas willen controleren.
Op 28-02-2011 schreef rob:

inderdaad, dat gescherm met rechten bla bla bla.
Je gaat door de ingang weer naar buiten wat op zich niet mag. Doodnormaal dat de bewaking wat aan je vraagt en in je tas kijkt.
Maar ja meneer vind dat hij recht op privacy heeft en gaat op zijn strepen staan. Die bewaker doet gewoon zijn werk en je gaf genoeg aanleiding omdat je door de ingang weer terugliep.
Op 28-02-2011 schreef Bart:

Volgens hun eigen richtlijn is geldt dit niet als een verdachte handeling, maar handig was het natuurlijk niet. De Hoogvliet heeft ook geen poortje bji de ingang zoals de meeste supermarkten waardoor de ingang een gewone deur is.
Op 28-02-2011 schreef Hippo:

Ik maakte het jaren terug mee bij de AH, dat was deels m'n eigen schuld: er waren geen mandjes meer dus ik deed alles maar in m'n tas. Laadde bij de kassa alles weer uit, maar ik snap wel dat dat verdacht kan lijken.
Eenmaal buiten kwam er een meneer achter me aan die in mijn tas wilde kijken, wat ik weigerde omdat hij daartoe niet gerechtigd was/is. Waarop hij zei dat ie dan de politie ging bellen en ik zei dat ie dat maar moest doen.
Hij had ook de kassabon, was me al opgevallen dat ik die niet gekregen had.
Hoe dan ook, ik liep mee naar het kantoor, kreeg van de manager een kop koffie (terwijl ze dachten dat ik een winkeldief was, nota bene), politie kwam, vergeleek m'n spullen met de bon, kwam allemaal overeen, ik kreeg excuses van de manager en dat was dat.
Op 01-03-2011 schreef Elsje :

Hippo dan heb je toch wel een leuke middag gehad.
Ik kan het ook niet hebben hoor als ik vals beschuldigt wordt dus... ik had het net gedaan zoals jij.
Op 01-03-2011 schreef Flipse:

Maar geirriteerd of niet. Als je er via de INGANG snel tussenuit wilt piepen maak je jezelf natuurlijk verdacht.
Terecht aangehouden m.i. De bewaking staat daar tenslotte geen vliegen te vangen.
Op 01-03-2011 schreef j.a. de jong:

ik dacht dat het zo was:
je mag alleen voor een winkeldiefstal worden aangehouden wanneer ze je het hebben zien pakken en opbergen.
als ze dat niet hebben zien gebeuren magen ze mij vragen om mijn tas te openen, maar hoef ik dat niet te doen.
iemand met juridisoche kennis die hier een licht over kan schijnen ?

ik was eens in een winkel in den haag in een kansenwijk. wat ik daar meemaakte. ik stak mijn hand uit om een artikel te bestuderen. mocht niet van de bewaker. afblijven of kopen waren de keuzes. wanneer het artikel niet voldeed mocht ik dan gelijk weer de winkel in om mijn geld terug te vragen.
Op 02-03-2011 schreef een ouder:

Je hebt natuurlijk ook bewakers die als je ze er op attendeert dat er iemand via de ingang van AH terugloopt met een plastic groentenzakje met AH spulletjes er in, gewoon verder gaan met het roken van hun sigaretje .....
Op 27-04-2011 schreef Jenneke:

Waarschijnlijk vind je het exacte antwoord op rechtspraak.nl.

Als iemand mij vraagt mijn tas te openen weiger ik standaard. Het gaat me er niet om dat ik iets te verbergen heb, maar dat het type bewaker die het vraagt van het slag is dat op WC Lunetten rondloopt. Machtsgeil en iets te dol op zichzelf. Als cassieres vragen in mijn tas te mogen kijken vraag ik altijd of ze denken dat ik iets gestolen heb. Als ze nee antwoorden mogen ze verder overal kijken, behalve in mijn tas.